Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přerovský masakr: Žárlivý exmanžel zavraždil Hanku i mladou Vendulu. Bodal, dokud nezlomil nůž!

Autor: chal, ČTK, rys - 
8. září 2019
06:09

Případ tragické smrti tříleté holčičky dal obyvatelům Přerova vzpomenout na 17 let starou hororovou událost, kdy tehdy 43letý Svatopluk R. brutálně zavraždil bývalou manželku a dceru. Den, kdy z bytu v Přerově-Předmostí vynesli dvě mrtvá těla, se zapsal do historie města černým písmem. Běsnící opilec ženám v záchvatu žárlivosti zasadil desítky ran kuchyňským nožem. Za dvojnásobnou vraždu dostal 18 let vězení.

Problémy byly v rodině dlouhodobě. Podle pozůstalých dětí Filipa (34) a Žanety (36), otec často pil a byl velice agresivní. Jejich matka Hana se s ním rozvedla, žili však nadále ve stejné domácnosti. A soužití to bylo víc než problémové. Svatopluk dělal žárlivé scény a byl nebezpečný.

„Nůž na nás vzal poprvé rok před tou tragédií. Pak často vyhrožoval a dával ultimáta. Říkával: Nejdřív zabiju vás, děcka, a pak ji,“ vypověděla u soudu dcera Žaneta. O šílených poměrech v domácnosti a terorizování ze strany otce svědčila i výpověď syna Filipa. „Doma bývalo víc horšího, než dobrého. Otec stále vyhrožoval, několikrát jsem musel bránit matku i sestru,“ řekl mladík vyšetřovatelům. Filip měl z otce takový strach, že u sebe několik měsíců před osudným dnem začal nosit slzný plyn ve spreji, aby měl čím bránit jak sebe, tak své sestry a matku.

Svatopluk Růžička svého syna při jedné takové šarvátce deset dní před vraždami pořezal na ruce. V osudný den však ani plyn, ani hokejka, kterou běsnícího otce Filip tloukl po hlavě, tragédii nezabránily. Sám Filip agresivnímu opilci běsnícímu kvůli žárlivosti utekl jen se štěstím. Matka Hana a sestra Vendula zatím umíraly v tratolišti krve. Vrah obě ženy ubodal kuchyňským nožem.

Šlo o nebývale brutální útok. Agresor nedal exmanželce šanci přežít. Vždyť soudní znalci na jejím těle v oblasti hlavy a hrudi napočítali téměř 30 ran! Dívka, která se otci dostala pod ruku, když se snažila bránit matku, inkasovala pět smrtících úderů. Běsnění ustalo, až když Svatopluk o Hanu nůž nadvakrát zlomil. Po Hanině těle navíc běsnící agresor dupal.

Růžička u soudu vraždy nepopřel, že zabil dceru si ale prý nepamatoval. Za svůj čin dostal trest 18 let odnětí svobody. „Neměl jste žádný důvod k tomu, abyste vzal proti ženám do ruky kuchyňský nůž. Jste sobec a egoista," konstatoval při zdůvodnění rozsudku předseda senátu. 

Podle příbuzných obětí byl trest příliš mírný. V soudní síni odsouzeného častovali vulgarismy a jen díky justiční stráži nedošlo k fyzickému kontaktu. Pozůstalí měli výhrady i k práci policie. Podle Dany, matky zavražděné Hany, policisté zcela selhali. Seniorka tvrdila, že měli totiž dost signálů, že může k tragédii dojít. 

„Kdyby policie zakročila včas, nemuseli jsme tu dnes být!“ říkala Dana po vynesení rozsudku. Pozůstalá tvrdila, že sám Růžička jen pár hodin před dvojnásobnou vraždou policii volal a varoval, k čemu dojde.

„Víme, že existuje nahrávka z toho dne, na níž je jeho hlas, který říká: Přijeďte, nebo tady bude hrůza! Dnes to chci skončit!,“ popsala Dana. „Bohužel, dokud neteče krev, policii nic nezajímá. Teprve až se z domu vynáší mrtvoly, přihrne se komando,“ uzavřela seniorka. Příbuzní obětí na přerovské policisty podali trestní oznámení, inspekce ministerstva vnitra i státní zástupce však rozhodli, že muži zákona nepochybili. Hana prý nikdy nedala souhlas k exmanželově stíhání.

Monikay ( 8. září 2019 09:24 )

nechápu proč takový člověk nedostane doživotí bez možnosti propuštění.

jarmilah ( 8. září 2019 09:22 )

Tak jak je znám, zavražděná dcera se jmenovala Vendulka. Jsem z Přerova a na tu hrůzu nikdy nezapomenu. Nejbrutálnější vraždy dvou žen.

j_dc_cv ( 8. září 2019 08:22 )

Takže od vraždy to je 17 let. Vrah dostal 18.
Můžeme se těšit, že za chvilku vyleze z basy mezi nás nebo byl v base hodnej a pustili ho už dávno na podmínku a on stejně jako já, teď leží ve vaně a čte si tenhle článek?

Za dvě zavražděné si měl dostat doživotí, z*m*r*d*e.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání