Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Michal Š. měl být ve vězení 10 let za brutální únos ženy: Ušili to na něj policisté?

Soudní spor (Ilustrační foto)
Soudní spor (Ilustrační foto)  (Autor: scom, archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
24. ledna 2019
15:43

Zlínský krajský soud přerušil výkon trestu Michalovi Š., který si od dubna 2018 odpykával 10letý trest odnětí svobody za únos dcery podnikatele z Kroměříže. Podle advokáta propuštěného muže k tomu vedly informace, které jeho klienta očišťují. Podnikatel Michal Š. vinu od začátku odmítal a únos měli patrně na svědomí úplně jiní lidé.

Soud v polovině ledna přerušil výkon trestu Michalu Š., který byl pravomocně odsouzen na 10 let vězení za únos dcery podnikatele z Kroměříže z roku 2014. V únoru se bude trestní senát zlínského krajského soudu zabývat návrhem na obnovu řízení.

Podle ČTK o tom informoval advokát odsouzeného muže Robert Cholenský a také soudce zlínského krajského soudu Jiří Dufek. Policie v případu nově obvinila několik osob. Těm hrozí osm až patnáct let vězení. Stíhá je na svobodě, sdělila to mluvčí krajského ředitelství zlínské policie Lenka Javorková.

Michal Š. byl společně s Ladislavem Faltýnkem odsouzen za únos mladé ženy, který se stal v lednu 2014. Podle tehdejšího obvinění se na únosu podíleli i další lidé. Jejich vinu se ale nepodařilo dokázat či nebyli odhaleni. Pachatelé chtěli po ženě, která je dcerou obchodníka s pohonnými hmotami odsouzeného za stamilionové daňové úniky, 100 milionů korun. Unesenou propustili, když jim slíbila požadované peníze obstarat.

Únoscům hrozilo až 15 let ve vězení. Oba odsouzení vinu odmítli. Michal Š. byl odsouzen na deset let a Faltýnek na pět let. Do výkonu trestu Michal Š. nastoupil na konci loňského dubna. Oba odsouzení podali dovolání k Nejvyššímu soudu a požádali také o obnovu řízení.

Soudce Dufek potvrdil, že 9. ledna rozhodl v neveřejném řízení o přerušení výkonu trestu Michala Š.  Trestní senát se 27. února bude zabývat návrhem na obnovu řízení. Důvody k rozhodnutí soudce neuvedl.

Podle Cholenského k němu vedly nově zjištěné skutečnosti, podle kterých Michal Š. čin nespáchal a dopustil se ho někdo jiný. Policie ČTK potvrdila, že v případu jsou vyšetřováni další lidé, kteří jsou stíháni na svobodě. Až patnáctiletý trest teď hrozí pro změnu jim.

Obviněni jsou z loupeže, vydírání, omezování osobní svobody a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Advokát poznamenal, že policie nyní stíhá „šest skutečných pachatelů". Mezi obviněnými je podle něj i Faltýnek, který se rozhodl o únosu promluvit. K činu se měl doznat i další muž.

Cholenský kritizuje práci policie a státních zástupců. Poukázal například na to, že k původnímu obvinění byly použity pachové stopy z automobilu. K únosu ale měl být podle nynějších policejních poznatků použit jiný vůz. Cholenský obvinil policistu Jana O., který se podílel na vyšetřování, že se postup policie snažil zmanipulovat. Porušení právních předpisů ale podle advokáta umožnili také státní zástupci Roman Kafka a Ivan Hrazdira, kteří případ dozorovali.

Kafka poznamenal, že záležitost dozoroval jen krátce v roce 2014 a ve věci obžalobu nepodával. „S ohledem na obhajobu obviněných, kteří hovořili o podezření vůči bratrovi jednoho z policistů ze Zlína, byla věc z důvodu vyloučení všech pochybností postoupena krátce po zahájení trestního stíhání Policii ČR v Brně a zde se věc vyšetřovala," sdělil ČTK.

Případ poté dozoroval státní zástupce Hrazdira. „Teď se k tomu nemohu vyjadřovat, protože cokoliv bych řekl, mohlo by nějakým způsobem narušit to, co probíhá paralelně. Tedy vyšetřování podezřelých," řekl.

Zlínská policie uvedla, že případ prověřovala do sdělení obvinění. „Po zahájení trestního stíhání byla věc předána policejnímu orgánu jiného krajského ředitelství," uvedla Javorková. Zapojení jednotlivých policistů nechtěla komentovat.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání