Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lákali ji do tryskáče do Prahy: Manželka exšéfa Interpolu se bojí únosu Číňany

Autor: ČTK, nkov - 
18. ledna 2019
17:10

Manželka bývalého šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-weje, kterého loni v září v Číně zadrželi kvůli podezření z korupce, požádala ve Francii o azyl. Informovala o tom v pátek agentura AFP. Grace Mengová je přesvědčena, že se ji před časem pokusili dva Číňané unést. Usilovali prý o to, aby s nimi v soukromém letadle odletěla do České republiky.

Šéf Interpolu Meng Chung-wej zmizel loni v září, když z Francie odjel do Číny. Francouzská policie se případem začala zabývat poté, co Mengová oznámila, že nemá o manželovi žádné zprávy. Čínské ministerstvo státní bezpečnosti po dlouhém mlčení na začátku října oznámilo, že Meng Chung-wej přijímal úplatky, a proto byl zadržen. Své funkce v čele mezinárodní policejní organizace, která má ústředí ve východofrancouzském Lyonu, se Meng v dopise vzdal.

Manželka bývalého šéfa Interpolu, která se dvěma dětmi zůstala během manželovy cesty do Číny ve Francii, je nyní pod ochranou místní policie.

„Řekli mi, že letí investovat do Česka“

V rozhovoru poskytnutém listu Libération Mengová uvedla, že má strach, že ji z Lyonu unesou. „Někdo neznámý, jakýsi Číňan, mi volal na mé nové telefonní číslo... Řekl mi: 'Jste cílem. Ve Francii jsou kvůli vám dva týmy',“ uvedla Mengová.

Podle ní se ji už dva Číňané unést pokusili. Na začátku října k ní údajně přišli dva čínští podnikatelé a vyzvali ji, aby s nimi v jejich soukromém letadle odletěla do Česka. „Řekli mi, že jedou do České republiky, aby tam investovali. Chtěli, abych je doprovodila v jejich soukromém letadle a abych jim pomohla analyzovat hospodářskou situaci,“ uvedla Mengová, která vystudovala v Pekingu ekonomii.

Dostávala nesmyslné nabídky

Když nabídku odmítla s tím, že Českou republiku dobře nezná, přišla dvojice za dva dny znovu a nabídla jí, že ji vezme na výlet po evropských městech. Později ji jeden z nich ještě pozval na oběd. „Nedávalo to smysl... Potom zmizel,“ dodala Mengová, podle které šlo o „pokus o únos“.

Právě od tohoto incidentu je Mengová podle svých slov pod policejní ochranou, a to spolu se svými dvěma sedmiletými dětmi - dvojčaty. „Mám strach, že budu unesena a bojím se o bezpečnost svých dětí. Žádám Francii o ochranu,“ řekla v rozhovoru s Libération Mengová.

Agentura AFP uvedla, že Čína se snaží bránit tomu, aby se rodinní příslušníci vysokých státních úředníků, kteří upadnou v nemilost, vyjadřovali do médií. Rozhovor s Grace Mengovou, která si nechtěla nechat při rozhovoru vyfotit obličej, je tak velmi ojedinělý.


O osudu Meng Chung-weje je od jeho zmizení loni v září známo jen velmi málo. AFP upozornila, že v Číně lze podezřelé zadržovat až půl roku, aniž by byla informována rodina nebo byl zadrženému umožněn kontakt s právníkem.

Meng byl v čele Interpolu dva roky jako vůbec první Číňan. Už od dubna 2004 byl náměstkem čínského ministra pro vnitřní bezpečnost, a byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Samy čínské úřady naznačily, že vyšetřování bývalého šéfa Interpolu Menga může kromě podezření z korupce souviset i s jeho politickými ambicemi.

Novým šéfem Interpolu byl loni v listopadu zvolen Jihokorejec Kim Čong-jang.

Video  Mezinárodně hledaného Slováka zatkli až v Mexiku!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi