Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Covidu znovu přibývá a strachu z něj také: Infektolog radí testy a karanténu

Autor: jmr, swp - 
21. listopadu 2023
05:00

S blížící se první zimou od květnového oficiálního ukončení pandemie covidu-19 Světovou zdravotnickou organizací se zvyšuje strach z této nemoci. Lidé se přitom zjevně bojí spíš atmosféry strachu, která nemoc provázela, než nemoci samotné. Avizuje to zpráva zveřejněná BBC News.

Podle průzkumů se v posledních týdnech zvýšil počet vyhledávání nemoci na internetu. Na vině jsou nejspíš zprávy o nové variantě a zvýšený počet hospitalizací.  Odborníci však na podzim sílící covid-19 považují za důkaz, že se nemoc mění pouze v chorobu sezónní. A to možná ani v tu nejnebezpečnější, protože podle statistik zemřelo během loňské zimy ve Velké Británii o čtyři tisíce více lidí na chřipku než na covid. 

Dr. Martyn Quigley, psycholog z Univerzity ve Swansea, se k průzkumům vyjádřil, že ačkoliv se rizika spojená s nemocí zmenšila, obavy z ní se nezmenšily kvůli stále přítomným připomínkám nejhorších období pandemie, jako jsou dezinfekce nebo nápisy v obchodech. „Podobně je to i s daty. Je to ta unikátní minulost spojovaná s covidem, která budí obavy a znepokojení,“ dodává.

Infektolog: Nemoc nepodceňujte

Co má tedy člověk dělat, aby nepodceňoval rizika spjatá se zvýšenou silou covidu-19 a zároveň zbytečně nepodléhal strachu z něj. Klíčem by měly být antigenní testy, naznačil infektolog David Řezáč ve vysílání ČT24. Podle něj by se měli lidé testovat vždy, když se u nich objeví příznaky nemoci. Test odhalí všechny varianty viru a jedince patřící do některé z rizikových skupin „může navést k brzké antivirové terapii, která sníží pravděpodobnost, že by se s tím onemocněním mohl dostat i do nemocnice,“ uvedl.

Pro to, jak se má člověk v případě pozitivního testu zachovat, už však nejsou pevná nařízení. Aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci, doporučuje Řezáč zůstat aspoň pět dní, kdy je nakažený člověk nejinfekčnější, doma. Poté by měl nakažený ještě nějakou dobu nosit respirátor, ale to záleží na míře a délce trvání jeho příznaků.

Všeobecně ovšem Řezáč jedincům s pozitivním testem doporučuje kontaktovat telefonicky praktického lékaře a domluvit se na individuálním postupu léčby. V případě, že se chce někdo mít na pozoru před covidem i před chřipkou, tak jsou již na trhu k dostání kombinované testy na obě choroby.

Video  Válek: Proč už nebude covid mezi infekčními chorobami  - ČTK
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 21. listopadu 2023 09:30 )

Znám očkovanou 3x, viróza nebo covid se ji vrací každé 3 měsíce. Říká, že je nastydlá. Kašle už 3. rok, předtím zdravá jako řepa. Testy, které se používají, nejsou určeny k testování covid, takže seberou při správném nastavení všechny viry. Dokud je nepřestanou používat, bude tady covid stále a budou mít důvod vás nutit k dalšímu naprogramování, "očkování".

lucie13 ( 21. listopadu 2023 08:56 )

Covid je taková chřipka, jen z laboratoře. Nejsem též očkovaná, partner a děti také ne. Děti to nechytly vůbec, partner to zatáhl domů v březnu 2022, když se sešel s rodiči s očkovanými seniory, z nichž 2 covid měli.
On sice umíral, jako při každém nachlazení, já měla 37,5 C a bolelo mne tělo. Děti se ode mne nenakazily.
Zase chtějí prodat vakcíny, kdo teď jde, tak tomu není pomoci.
Nenosím ani roušku, pro sebe a syna mám atest, že ten nesmysl nemusíme nosit- syn má alergie a stavy astma a já chronicky nemocné plíce (nekouřím), takže se nechceme dusit s hadrem u nosu
Možnosti přednostního očkování jsem se vzdala ve prospěch jiných - doktor mne dal na seznam ohrožených pacientů a když mi volali z nemocnice, že pro mne mají termín, tak jsem ho zdvořile odmítla. Použila jsem výmluvu lékařů, že neexistuje ověřená klinická studie vedlejších účinků očkování s léky, které denně beru. A byla jsem z toho venku.

UFO1 ( 21. listopadu 2023 08:06 )

Praktičtí lékaři se zabývají poscovidovymi problémy, pacienta seznámí s faktem, že jeho problémy jsou poscovidoveho rázu ? Ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa