Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lídr Tálibánu promluvil v Německu! Vystoupil v mešitě v Kolíně. Jak proklouzl do Evropy?

Autor: jmr - 
20. listopadu 2023
12:55

V mešitě v Kolíně nad Rýnem přednášel zcela nečekaně přední představitel Tálibánu Abdul Bari Omar. Jeho vystoupení vzbudilo na sociálních sítích vlnu kritiky a islámská organizace Ditib, která má mešitu ve správě, se od něj distancovala. Následovalo řešení záhady, jak se Omarovi vůbec podařilo do Německa dostat, když tamní ministerstvo zahraničí popírá, že by mu vydalo vízum. Zprávu o incidentu přinesl deník Die Welt.

K vystoupení Omara v německém Kolíně nad Rýnem došlo ve čtvrtek, kdy bývalý afghánský ministr zdravotnictví a současný šéf Úřadu pro potraviny a léky promluvil v kolínské mešitě o úspěšné vládě Tálibánu v Afghánistánu od přebrání moci v roce 2021. Též měl s publikem provolávat „Alláhu Akbar“.

Spolkové ministerstvo zahraničí následně na sociální síti X vystoupení v mešitě odsoudilo. Zároveň také oznámilo, že se vyšetřuje, jak se Omar do země dostal, když mu nevydali vízum.

V jejich vyjádření stojí: „Cesta nám nebyla oznámena. Tálibán neuznáváme. Dokud bude Tálibán v Afghánistánu nehorázně pošlapávat lidská práva, zejména práva žen a dívek, nedojde k žádné normalizaci s režimem Tálibánu.“

Podobně se k události vyjádřilo kancléřství spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Jeho mluvčí v novinách Kölner Stadt-Anzeiger uvedl, že „skutečnost, že členové radikální organizace, jako je Tálibán, šíří na německé půdě svou ideologii, je nepřípustná“.

Ditib, jedna z největších islámských organizací v Německu, do jejíž správy mešita spadá, se od události distancovala. Zástupce organizace uvedl, že akci pořádal místní afghánský spolek, který ji ohlásil jako náboženskou. Identita pozvaného řečníka byla Ditibu neznámá. „Jsme hluboce zklamáni, že naše důvěra byla tímto způsobem zneužita,“ lamentoval závěrem zástupce organizace.

Zmíněný spolek posléze vydal tiskové prohlášení, ve kterém účast na organizaci akce popřel. „Rádi bychom zcela jasně uvedli, že jsme se na pronájmu prostor nijak nepodíleli, ani zde nebyli přítomni žádní členové našeho sdružení. Toto jednání představuje nehorázné zkreslení a přivlastnění si našeho jména, které co nejdůrazněji odsuzujeme,“ stojí v něm. Spolek údajně již podal na Ditib trestní oznámení za pomluvu.

Záhadu, jak se Omar na vystoupení v Kolíně dostal bez vydaného víza, nakonec rozlouskli redaktoři deníku Bild. Jeden z nich, Julian Röpcke, pak jejich závěry sdílel na síti X.

Röpcke tvrdí, že afghánská opozice informovala německou vládu o plánovaném příjezdu delegace Tálibánu na německé území již v říjnu a požadovala jeho zabránění.

Přesto se Omarovi podařilo získat vízum do schengenského prostoru, když se mezi 7. a 9. listopadem zúčastnil zasedání Světové zdravotnické organizace v Haagu. Tato podezření novinářů zdánlivě potvrdilo nizozemské ministerstvo zahraničí, když jeho mluvčí serveru nu.nl na otázku o Omarově vízu odpověděl slovy: „Tato osoba není na našem sankčním seznamu, vízum dostat ale neměla.“

Omarova účast na zdravotnické konferenci na rozdíl od jeho vystoupení v mešitě nevzbudila kontroverzi, dokud nevyšla na povrch fotka, na které Omar pózuje s nizozemským ministrem zdravotnictví Ernstem Kuipersem.

Ten ji posléze ze svého profilu na síti X odstranil s omluvou, že nevěděl, kdo Omar je, když se fotografie pořizovala. Omar se jí nadále chlubí a navíc tvrdí, že se stále nachází v Evropě a jeho schengenské vízum mu již umožnilo setkat se také s „afghánskými bratry“ v Belgii a na Slovensku. Tato tvrzení ovšem nebyla zatím potvrzena nezávislými zdroji. 

Video  Co je hnutí Tálibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 20. listopadu 2023 21:34 )

to se maji Nemci cim chlubit, ze se jim tam promenaduje kde kdo a oni o tom nevi. nemaji od kontrolou absolutne nic. nedokazou si ohlidat ani letiste.

ctenar09 ( 20. listopadu 2023 20:10 )

wir schaffen ***...schon nicht

bullshit ( 20. listopadu 2023 19:46 )

Natáhl se k nim xindl a teď se ho nezbaví nikdy. Diaspory jsou již v celé EU a vyčutnout se je už pro Evropskou "slušnost" a práci neziskovek už nepodaří. To by zvládla už jen totalita ...

Jirik-ta ( 20. listopadu 2023 18:14 )

přesně tak. Jedině Rusové mají zákaz a jinak je dovoleno vše - země nikoho. Rodná ukrajina zajímá naše poskoky.

Megera z Makrel ( 20. listopadu 2023 18:13 )

“ současný šéf Úřadu pro potraviny a léky” tak on je sef uradu a oni nevedia odkial sa tam vzal? 🤣🤣🤣 a kto ho tym sefom urobil? 😂😂😂

Zobrazit celou diskusi