Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trest jako za hákový kříž. Bavorsko zakázalo propalestinský slogan. Zazněl i při protestu v Praze

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
20:04

 Největší německá spolková země Bavorsko bude napříště považovat anglickojazyčný slogan "From the river to the sea" (Od řeky až k moři) často zaznívající na propalestinských demonstracích jako trestně stíhatelný symbol terorismu. Agentuře DPA to dnes sdělilo generální státní zastupitelství v Mnichově. Nová právní klasifikace se opírá o výnos spolkového ministerstva vnitra, které zakázalo aktivity palestinského radikálního hnutí Hamás. Německo, které Hamás považuje za teroristickou organizaci, také rozpustilo propalestinskou síť Samidún.

Heslo v angličtině „From the river to the sea (Palestine will be free)“, tedy Od řeky až k moři (Palestina bude svobodná) od šedesátých let používali palestinští nacionalisté. Geograficky odkazuje na řeku Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Izrael.

Ministerstvo vnitro už ve své vyhlášce na konci dlouhého seznamu zakázaných symbolů či vlajek uvádí i zmíněný slogan, který zazníval například i na nedávném shromáždění na podporu Palestinců v Praze. Z pohledu mnichovského státního zastupitelství je proto užívání sloganu v celém Bavorsku zakázané. Podle DPA bavorské rozhodnutí nemá v jiných spolkových zemích bezprostřední účinek, protože klasifikace je na jednotlivých státních zastupitelstvích. Ještě v srpnu rozhodl správní soud v Berlíně, že slogan sám o sobě trestný není.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Státní zastupitelství a policie v Bavorsku i při izolovaném užití sloganu - bez ohledu na to, v jakém jazyce - zahájí vyšetřování kvůli použití symbolu teroristické organizace, píše dále DPA. Konkrétně to znamená, že v případě odsouzení budou hrozit stejné tresty jako při používání hákových křížů nebo provolávání nacistických sloganů. Podle příslušného paragrafu německého trestního zákoníku pak hrozí až tříletý trest vězení nebo peněžní trest.

Athina ( 11. listopadu 2023 09:04 )

👍👍👍to je dobre. Pro-hamasovci mávají vlajkami a říkají termíny, které ani neví co znamenají.

Zobrazit celou diskusi