Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Praktici o nové vlně covidu: Není to banální nemoc. A jaké příznaky teď trápí lidi nejčastěji?

Autor: ula, ČTK - 
18. srpna 2022
05:00

Heslem nové kampaně ministerstva zdravotnictví na podporu pokračování očkování proti covidu-19 bude „Očkujeme se pro život beze strachu" s podtitulem „Zdraví přeje připraveným". Podle průzkumu úřadu má zájem o čtvrtou dávku 38 procent populace, pětina není rozhodnutá. Za necelý měsíc, kdy je možné si pro čtvrtou dávku přijít, ji dostalo 95 000 lidí. Dosud to bylo možné u praktických lékařů nebo na místech bez registrace. Blesk Zprávy se zeptaly praktických lékařů z různých krajů, jaký je zájem o posilující dávku u nich v ordinacích.

K očkování je už možné registrovat se předem. Ještě v létě se rozběhne kampaň na očkování na sociálních sítích a v médiích se objeví na konci září. Čtvrtou, nebo také druhou posilující dávku odborníci doporučují zejména lidem nad 60 let a chronicky nemocným.

Česko má pravděpodobně za sebou letní vlnu covidu-19, což potvrzují praktičtí lékaři, které Blesk Zprávy oslovily. Navíc většina nemocných měla mírný průběh.

Praktici: Klidné léto to nebylo

„V naší ordinaci to vypadá, že současná vlna spíše klesá, to maximum proběhlo v první polovině léta. Naprosto drtivá většina pacientů prodělávala nemoc s projevy mírného nachlazení. Hospitalizovaného pacienta máme za celé léto jenom jednoho,“ řekl praktický lékař z Hošťálkové, MUDr. David Halata.

„Lze říci, že nyní těsně před polovinou srpna se situace v našich ordinacích mírně zklidnila, a zdá se, že letní covidová vlna je snad již na ústupu nebo alespoň stagnuje. Ještě před měsícem ale situace příliš příznivě nevypadala a klidné léto za sebou rozhodně v našich ordinacích nemáme,“ dodává k tomu MUDr. Jiří Zdražil, praktický lékař z Brna. 

Poněkud jiný názor má ale MUDr. Václav Šmatlák, praktický lékař z Prahy: „Případů přibývá, především pak u lidí, kteří se testovali pozitivně doma. Bohužel se stále covid projevuje také příznaky, které u chřipky neznáme. Například psychickými obtížemi nebo únavovými syndromy, které nastupují až měsíc po prodělání covidu.“

Zájem o čtvrtou dávku? Jak kde

Ministerstvo zdravotnictví rozjíždí kampaň, která má zájem o očkování podpořit. Heslem bude „Očkujeme se pro život beze strachu" s podtitulem „Zdraví přeje připraveným". A že zájem lidí je třeba podpořit, lze soudit podle reakcí praktiků, zejména v některých krajích.

MUDr. Ivo Procházka potvrzuje, že zájem o čtvrtou dávku v jeho obci rozhodně je.

Jako „celkem dobrý“ hodnotí zájem o očkování MUDr. Mucha z Prahy: „Očkujeme 2-3x týdně a všechny termíny jsou většinou plné. Doočkováváme tedy i třetí dávku, což jsou vetšinou mladší pacienti, pro čtvrtou dávku si chodí hlavně rizikoví pacienti, tedy 60+ a pacienti se zdravotními potížemi.“

Naopak MUDr. Halata ze Vsetínska příliš zájmu nezaznamenal: „Zájem o očkování, ať už třetí nebo čtvrtou dávkou, je naprosto minimální, jsou to jednotky lidí. Ve většině případů se jedná o mladší lidi, kteří potřebují očkování kvůli cestě například do Spojených států nebo mimo Evropu,“ řekl Blesk Zprávám lékař.

„Podle dosavadních zkušeností z naší ordinace zatím příliš zájem o očkování čtvrtou dávkou není,“ souhlasí i praktik MUDr. Jiří Zdražil z Brna.

Covid-19 není banální nemoc

Že se zájem liší, potvrzuje další praktik. „Určitý zájem jsme opravdu zaznamenali. Pacienti se očkovat chodí, a to zejména senioři. Vycházíme z toho, že je nyní relativně klidné období a jsme mimo epidemie. Proto by se měli lidé před nástupem další vlny očkovat. Jednou za dva týdny naočkujeme zhruba 20 pacientů,“ uvádí MUDr. Jiří Bartoš, praktický lékař z Moravské Nové Vsi.

„Je třeba mít na paměti, že covid-19 není banální nemoc, a všem proto doporučuji obezřetnost. Jednoduše se chovat tak, abych nikoho nenakazil a ani sám nakažen nebyl,“ uzavírá MUDr. Šmatlák.

Video  Očkování zachraňuje životy! vzkázal Válek v Blesku. Hrozí další lockdowny a povinné roušky?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

gaysknirem ( 18. srpna 2022 12:42 )

pravděpodobně jsou vakcíny výnosnější, než by byl lék......

hejhej ( 18. srpna 2022 11:09 )

Covid s mutacemi tady bude stále. Než se nechat několikrát za rok očkovat, nebylo by lepší místo neprozkoumaných vakcin, kdyby konečně farmaceutické firmy zajistily účinný lék.
Ale celé to připadá, že nejde ani tak o zdraví lidí, jako o peníze, což se projevuje všudě - peníze na prvním místě, smutné, že i ve zdravotnictví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa