Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počty nakažených rostou: Češi si vozí covid z dovolené, říkají praktici. Jaké mají obavy?

Autor: ula, ČTK - 
19. července 2022
18:18

Epidemie covidu-19 několik týdnů zrychluje. To potvrzují i praktičtí lékaři, které Blesk Zprávy oslovily. Podle nich dokonce počty případů prudce narůstají, ale naštěstí většinou nejde o vážné průběhy. MUDr. Cyril Mucha uvedl, že je třeba počítat s tím, že počty nemocných se zvýší po návratu z dovolených. Praktici doporučují očkování čtvrtou dávkou seniorům, ale uvítali by vakcíny proti novým subvariantám viru. Jaké mají aktuální obavy?

Epidemie v Česku několik týdnů zrychluje, důvodem jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron. Ke konci minulého pracovního týdne byly v nemocnicích podle údajů ministerstva čtyři stovky lidí s covidem a ve vážném stavu byla zhruba desítka pacientů.

Že počty nakažených stoupají, potvrzují i praktici, které Blesk Zprávy oslovily.

„Kdybyste se mě zeptali před měsícem, řekl bych, že covid-19 je minulostí, ale za poslední dva týdny se množství covid pozitivních zvyšuje skoro exponenciálně, říká MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova.

„Pocitujeme lehce zvýšený počet, ale musím říct, že zatím jsou hlavně velmi lehké průběhy. Víme o tom proto, že si děláme sami testy v ordinaci, ale většinou bychom to podle příznaků od běžné virózy ani nepoznali,“ uvedl MUDr. Cyril Mucha, praktik z Prahy s tím, že se velmi málo dělají PCR testy. Ty jsou momentálně pouze placené, nebo na žádanku vystavenou lékařem.

Praktik: Obří vlna? Nezvládli by ji zdravotníci

Podle odborníků se současná letní vlna covidu-19 blíží ke kulminaci. Například ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ve čtvrtek uvedl, že její vrchol čeká za týden či deset dní.

„Nová vlna mě zatím neděsí, protože mnou diagnostikovaní pacienti momentálně nemají komplikace a jde stále o běžné nachlazení,“ říká k tomu MUDr. Zhoř, ale dodává: „Pokud by však objevila nebezpečnější mutace, která bude více napadat plíce, začal bych se obávat. Nemyslím si totiž, že by zdravotníci byli schopni další obří vlny zvládnout. Po skončení každé vlny mám v ordinaci desítky zdravotníků a pečovatelů, kteří jsou na pokraji sil.“

Nemocní po návratu z cest

„Je pravda, že z těch čísel to vypadá, že máme více případů než loni o prázdninách, kdy jsme o covidu téměř nevěděli. Je ale otázka, jestli to není tím, že lidé na to více myslí a provádí se alespoň ty antigenní testy,“ zamýšlí se nad další možnou vlnou Mucha. Na druhou stranu očekává, že případy budou stoupat, jakmile se lidé začnou vracet z dovolených.

„Už teď máme relativně velký výskyt u lidí, kteří se vrátili z cest přes letiště nebo nádraží, kde bylo hodně nakumulovaných lidí,“ řekl Blesk Zprávám Mucha.

Rouška v autobuse nebo v letadle

Plošné zavedení protiepidemických opatření už ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)  vyloučil. Nynější vlnu koronaviru označil za očekávanou, i když se podle něj nepředpokládalo, že bude tak silná. Nicméně doporučil lidem nosit respirátory, např. v hromadné dopravě. S tím souhlasí i MUDr. Mucha.

„Já například stále doporučuji, když cestují dlouhou dobu letadlem nebo autobusem, aby lidé nosili roušku, myslím, že to není nic proti ničemu. Naopak při pobytu v přírodě, ať je to ani nenapadne, tam plíce naopak potřebují hodně čerstvého vzduchu. Samozřejmě i nadále platí, že potvrzený covid znamená 7 dní izolace, které je potřeba dodržovat,“ upozorňuje lékař a dodal, že každý by měl opatření dodržovat sám, protože už jsme si vyzkoušeli, co „covid-19 umí“.

Kdo by se měl nyní očkovat?

Lidé starší 18 let, kteří mají od přeočkovaní proti covidu-19 více než čtyři měsíce, si od pondělí mohou přijít pro další posilující dávku. Přeočkování nyní doporučuje ministerstvo zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let. Komu by praktici posilující dávku doporučili?

 „Zaprvé bych všem doporučil všem mít dávky tři, protože stále plno lidí ještě třetí dávku nemá, případně se přeočkovat mají lidé, kteří kdysi dostali jen jednu dávku vakcíny Janssen. Rozhodně bych se tedy přimlouval, aby měli všichni třetí dávku před podzimem. Čtvrtá dávka by tedy primárně měla být pro oslabené jedince, domovy důchodců a podobně, ale postupně se pravděpodobně dostaneme k tomu, že 4. dávku by měli mít všichni,“ komentuje možnost 4. dávky Mucha.

Podle něj je také otázkou, jestli budou na podzim k dispozici nové vakcíny, účinné proti subvariantám viru. „Ty však v každém případě tu imunitu zvednou a možná že neochrání před nemocí, ale ochrání z větší části před těžším průběhem,“ apeluje na veřejnost lékař.

Jinak to vidí MUDr. Zhoř:  „K očkování 2 roky starou látkou jsem nyní skeptický, byť některé studie naznačují, že senioři se 4. dávkou jsou méně hospitalizovaní. Určitě bych souhlasil s aktualizovanou verzí vakcíny. A nejlepší by byla kombinace nové chřipkové vakcíny s COVIDovou v jedné injekci.“

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o letní vlně covid-19.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

SPOLU do kanálu ( 19. července 2022 19:52 )

Zapomíná se na opičí neštovice. Ty přenáší Pekarová, Feri a podobný neřád.

Jirik-ta ( 19. července 2022 19:02 )

COVID-19 v Česku
http­s://ww­w.cov­data­.cz/ces­ko.php
NAKAŽENO 65+ bez / s očkováním +86 / +760
NAKAŽENO bez / s očkováním +601 / +2 294
HOSPITALIZOVÁNO bez / s očkováním +24 / +51
JIP bez / s očkováním +1 / +4
ÚMRTÍ bez / s očkováním +1 / +3
18.7.22

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa