Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Epidemie covidu v sílí, nakažených je denně přes tisíc. Experti: Je čas na 4. dávku očkování

Autor: Kateřina Baranová - 
7. července 2022
05:00

V horkém počasí se koronavirus šíří pomaleji než v zimě. Jenže... Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 jsou mnohem nakažlivější, a tak čísla nakažených překvapivě i nyní rostou! Experti proto důrazně doporučují čtvrtou dávku vakcinace.

Podle České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně by čtvrtou dávku, tedy druhou posilující, měli podstoupit lidé nad 60 let, osoby od 12 let s oslabenou imunitou, případně pracovníci, kteří s takovými pacienty pracují. Vhodná je také pro klienty a pracovníky zařízení sociální péče. Přeočkování by podle ministerstva zdravotnictví mělo být možné už v polovině srpna.

Tři měsíce po nemoci

A jak dlouho čekat s vakcinací, pokud jsme se potřetí nechali očkovat teprve na jaře? „Druhou posilovací dávku doporučujeme aplikovat s odstupem nejméně čtyř měsíců po první posilující dávce vakcíny,“ uvedla společnost s tím, že by vše mělo být plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. A pokud se zájemce koronavirem nakazí, měl by podle vakcinologů přeočkování odložit o tři měsíce po prodělání nemoci.

86 procent viru kolujícího v Česku patří k nejinfekčnějším subvariantám omikronu BA.4 a BA.5. Jejich nakažlivost se blíží spalničkám.

Biochemik varuje: Vir v odpadních vodách? Je ho víc než na vrcholu

Jak se nákaza šíří v populaci, ukazují mimo testování také data z odpadních vod. Množství viru na území Prahy podle biochemika Jana Konvalinky nyní dokonce přesahuje nejvyšší hodnoty z vrcholů epidemie. „Tyhle vrcholy v minulosti předcházely zaplněným nemocnicím zhruba o čtyři týdny. Doufám, že díky promořenosti a proočkovanosti nás žádná velká tragédie nečeká, ale stoprocentně jistý si nejsem,“ řekl Konvalinka.

Video  Válek: Na podzim přijde další vlna covidu, bude třeba přeočkování  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slafa ( 31. srpna 2022 04:56 )

Zadny covid neexistuje,strcte si vsechny vakciny nekam

David Klein ( 8. července 2022 04:53 )

Polibte mi už *** s jakoukoliv dávkou!!! Takže asi tak nějak!!!

Uživatel_5512061 ( 7. července 2022 18:40 )

Teď dokonce někde vyšlo, že ukčka nemusí mít do školy vstupní zdravotní prohlídku.
Jako mít děcka na ZŠ, tak tam snad vlítnu.

e.lesanova ( 7. července 2022 18:37 )

K těm připočítejte TBC, což je ještě horší, HIV, žloutenka typu B ad. , ale nikdo to neřeší, bohužel Hlavně je ubytujte, postarejte se, bezplatná péče, školy, finanční podpora...každé "dobro" musí být po zásluze potrestáno, tak nějak to asi bude

e.lesanova ( 7. července 2022 18:34 )

Copak, copak, už to ani pes nežere?? "Pobavil" mne výrok jakéhosi covid zapáleného politika, který stále tvrdí, že ač covid prodělal hned zpočátku / tedy měl protilátek až až/, nechal se 3x očkovat a nyní ho měl znovu...ALE je si "jistý", že jen díky očkování "přežil"...je blbost dědičná?? No, nalítalo tam miliard nepočítaně, kšeft je kšeft, ale co se nyní odkrývá za lumpárny a nezákonné postupy, z toho bude mnohým horko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa