Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Popírači a antivaxeři míří navzdory zákazu na Paříž. Policie zadržela stovku lidí

Autor: ČTK, sova - 
12. února 2022
11:02

Francouzská policie ohlásila, že zachytila padesátku vozidel ze dvou tzv. konvojů svobody, která se pokoušela vjet do Paříže. Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru a odpůrci očkování proti covidu-19 se v sobotu chystají zablokovat centrum hlavního města. Policie protest zakázala. Podle stanice BFMTV policisté během sobotního dopoledne zadrželi 95 lidí.

I přes zákaz akce se tisíce odpůrců očkovacích certifikátů a souvisejících omezení podle webu televizní a rozhlasové stanice BFMTV sjely v konvojích z celé Francie a utábořily se v předvečer chystaného protestu u bran Paříže. Policie je odhodlána blokádě zabránit. Prefektura zmobilizovala na 7200 policistů a četníků.

Premiér Jean Castex v televizi vybídl pořádkové síly, aby proti všem pokusům o zablokování dopravy v metropoli postupovaly nekompromisně a tvrdě.

Protest úřady nepovolily

Poprvé od demonstrací přívrženců hnutí tzv. žlutých vest jsou zmobilizována i obrněná vozidla četnictva, uvedla agentura AFP. Podle prefekta Didiera Lallementa jsou v pohotovosti i desítky odtahových vozidel. Policie odhadla počet vozidel v různých konvojích u bran Paříže na 3300.

Z parkoviště u Chartres, ležícím 90 kilometrů od Paříže, nicméně v sobotu ráno vyjeli bretaňští motoristé, kteří se zde přes noc shromáždili, obklopeni četníky, a zamířili velice pomalou rychlostí k Paříži. Podle reportéra AFP byla únava a napětí hmatatelné.

Zákaz shromažďování kolon v pátek potvrdily soudy, které zamítly dvě odvolání.

Inspirace z Kanady

Je to zrada. Základy dekretu (o zákazu protestu) nejsou v souladu se zákonem, se svobodou demonstrovat,“ řekla AFP aktivistka Sophie Tissierová, která se angažovala i v hnutí žlutých vest a nyní v protestech proti očkování a pandemickým opatřením.

„Právo demonstrovat a svoboda slova jsou ústavně zaručeným právem, ale právo blokovat ostatní a bránit jim v dopravě nikoliv,“ odpověděl šéf vlády.

Organizátoři tzv. konvojů svobody se inspirovali hnutím proti epidemickým opatřením v Kanadě. Stovky kamionů, mezi nimiž jsou i dodávky a přívěsy, již dva týdny blokují dopravu v centru tamní metropole Ottawy a neprůjezdné jsou kvůli blokádě také některé důležité hraniční přechody mezi Kanadou a USA.

Jurasko ( 12. února 2022 12:19 )

Blesk patří k médiím, která každý den přispívají k rozdělení společnosti. Hanlivý název "Popírači a antivaxeři" je zde jeden z nejpoužívanějších obratů. Hnusné, naprosto neobjektivní jednostranné zpravodajství, které rozděluje očkované a neočkované a nepřímo je proti sobě štve, jak je popsáno v článku - viz odkaz níže. Zajímalo by mě, jestli to je jasné zadání majitele Blesku nebo práce horlivých reportérů, v každém případě je to velmi smutné...

http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­poli­tolog-jan-bures-pandemie-rozvrat-statu-dobrovolna-sebevrazda-rozstr­el.A2­20209_­162557­_doma­ci_vov

pfoto1 ( 12. února 2022 11:44 )

V Kanadě to funguje, tak musíme zabránit, aby se to nedejbože přeneslo i sem. Proto nutno pomluvit a poplivat, aby si od nich nikdo ani kůrku nevzal, či naopak, aby jim nikdo ani kůrku nedal! Pokud jsou označováni jako "popírači a antivaxeři", tak opačná strana je co, "kývači a zabodanci"?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa