Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Premiéra kvůli rozzuřeným antivaxerům „odklidili“ do bezpečí. Trudeau opustil Ottawu i s rodinou

Autor: tsv, ČTK - 
31. ledna 2022
12:34

Kanaďané volají po odchodu premiéra Justina Trudeaua z funkce poté, co vláda vyhlásila povinné očkování proti covidu pro řidiče kamionů. Nařízení spolu s dalšími protipandemickými opatřeními vyvolalo masové demonstrace v hlavním městě Ottawě. Premiér byl i s rodinou odklizen na utajené místo a zákonodárci čelí riziku, že jim rozzuření demonstranti přijdou zaklepat na dveře.

Do Ottawy se sjely tisíce odpůrců povinného očkování, před branami budov parlamentu stojí dlouhý konvoj složený z několika desítek kamionů, lidé nad hlavami mávají cedulemi se slogany proti rouškám i samotnému premiérovi. Trudeauova ochranka ho i se členy rodiny převezla na tajnou lokaci v ottawském regionu, odkud bude dál pracovat na dálku, než se situace zklidní.

Demonstranti povinné očkování pro řidiče, kteří pravidelně přejíždějí přes hranice, přirovnali k fašismu a polepili některé z kamionů plakáty s agresivním sdělením namířeným proti Trudeauově vládě. Kolonu vozů nazvali „Konvojem svobody“.

Povinnost pro kamioňáky vešla v platnost 15. ledna. Od té doby musí být všichni řidiči kamionů, kteří vjíždějí na území Kanady, plně očkovaní proti covidu. Šéf parlamentní bezpečnosti vyzval zákonodárce, aby si zamkli vstupní dveře do svých domovů pro případ, že by se je rozhodl navštívit rozzuřený dav, napsal server New York Post.

Většina je očkovaná

Podle agentury AP se demonstranti sešli i u několika památek. Někteří z nich parkovali u Národního válečného památníku, jiní tancovali na Hrobu neznámého vojáka. Šéf armády Wayne Eyre uvedl, že ho „znechutilo“ jejich chování, kterým důležité kanadské památníky „znesvětili“.

Kvůli Konvoji svobody se policie v Ottawě připravila na možné násilí a vyzvala obyvatele kanadského hlavního města, aby se vyhýbali centru. Premiér Trudeau řekl, že „malá, ale velmi hlasitá skupina Kanaďanů, která způsobuje problémy“, nereprezentuje Kanaďany.

Kanadský svaz kamionové dopravy uvedl, že mnoho z protestujících s touto branží nemá nic společného a připomněl, že většina řidičů je očkovaná. Podle údajů kanadské vlády je proti covidu-19 plně naočkovaných skoro 78 procent obyvatel země.

Video  „Poslouchejte, nebo bude zle.“ Velvyslanec v Austrálii o přísné policii i vyhoštění tenistky  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

w.mojko ( 31. ledna 2022 18:34 )

gemino ( 31. ledna 2022 18:33 )

Co to plácáš o mobilizaci? Nejsi náhodou zastydlý milicionář či kolega Bureše?

Uživatel_5564988 ( 31. ledna 2022 18:32 )

Odkud jste to zkopírovali? Z Novinek, z iDnes nebo z které žumpy...

gemino ( 31. ledna 2022 18:31 )

Ono stačí zajít na rebelnews.com a člověk to má zprostředkované napřímo. Ale díky moc za postřehy z Kanady. Zítra začíná něco podobného v malém i u nás v Česku. Z Ostravy a dalších míst vyjíždějí brzy ráno kolony na Prahu zabránit přijetí totalitního pandemického zákona.

Jinak - Plesk píše o desítkách kamionu a tisících protestujících. Už i Novinky příznaky 70 km kamionu a jiní milion demonstrantů. To je ta "pravda" od našich médií...

henrybonniehanss ( 31. ledna 2022 18:14 )

Co to tady lzete?....kopíruje úmyslně negativně zavádějící články zkorumpovanych massmedii které platí ten zrádce troody...on nacpe novinářům 600 milionů aby psali pro něj pozitivní články i přes to že musí nechutně lhát....na massmedia tady v Kanadě nikdo nekouká všichni ví že lžou tak že by se jejich dlouhý rypaky ani nevešli do místnos­tí..­...ve­dení truckařů včera mělo Press konferenci a dovnitř vypustili jen nezávislá média, všechny sasky ze cbc a podobných vykopli ven....naštěstí mají spojky jak u policie tak jinde že ví co se na ně chystá....a hezký to nebude...ty pokrouceni vládní krypli se budou snažit vyvolat umělé násilí aby mohla být povolana do zbraně policie i armáda....troody zaplatil antice 45 milionů aby si vzali menší trucky a dostali se všude po městě a rozpoutali násilné peklo...začali tím tě po dálnici rozsypali hřebíky......ale nezůstalo to utajené a truckari to ví....hřebíky sebrali....pak velkou část kolony zablokovali policajti a drželi je 36 hodin odrizly bez jídla a v minus 25,výplň jim řadovou frekvenci na dorozumivani mezi trucjari a nikoho k nim nepus­tili­....naš­těstí se tam někdo někomu dovolal a zatarasy prorazili...a takhle můžu pokračovat fo nekonečna...to tu nejdříve musíte žít podstatnou část života aby jste pluli s proudem a věděli kde najít důvěryhodné informace a jak být v obraze už když se něco chystá....kanadani jsou jedinečný národ kde obyčejný lid táhne za jeden provaz kdykoliv se něco stane a nezaleknou se jak to dělají třeba Češi jen na ně někdo udělá bububu...oni jsou skuteční patrioti....těžko říct jak tohle skončí,....ale jednoho je jasné, neskončí to dnes ani příští týden a možná ani za měsíc, to jsou lidi s obdivuhodnou vydrží....pokud nedostanou adekvátní výsledky tak je budou muset jedině zavřít...ale kam zavřete milion lidí, kteří tam přijeli protestovat z celé země?...kdo pohne s více než 50 tisíci kamiony?....leda že by z nebe sestoupil sám Bůh 😆

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa