Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hutná rýma, bolest v krku, zažívací potíže: Lékaři popsali, jak se u Čechů projevuje omikron

Autor: ula - 
11. února 2022
05:00

Hutná nebo i lehká rýma, zvýšená teplota, velká bolest v krku - tak se podle praktických lékařů projevuje u Čechů varianta omikron. Někteří zmiňují i zažívací obtíže, přesto se shodují, že jde o velký rozdíl oproti zákeřnější deltě. Omikron často není rozpoznatelný od běžné virózy a občas příznaky trvají rozhodně déle, než pětidenní karanténa. Jak uvedla Národní referenční laboratoř (NRL), je lepší, pokud je v případě PCR testu proveden výtěr z nosu i krku.

Když se objevila nová varianta covidu-19 s názvem omikron, nikdo netušil, co očekávat. Ukazuje se však, že příznaky jsou u nakažených mírnější, trvají kratší dobu a riziko, že bude člověk hospitalizován s těžším průběhem, je výrazně nižší, než u předchozí varianty delta. To samozřejmě platí, pokud je člověk očkován.

Mezi nejčastější příznaky se zpočátku uvádělo noční pocení, chraplavý hlas, plný nos, bolesti hlavy, kloubů a svalů, únava, kýchání a ztráta chuti k jídlu. Naopak ztráta čichu, která byla typická pro původní koronavirus, se už neobjevuje.

Podobné příznaky popisují i praktičtí lékaři, přesto se projevy omikronu mezi Čechy liší. Lékaři se domnívají, že rozpoznat omikron od běžného nachlazení je poměrně složité. Problém může mít i vyšetření PCR testem. Shodují se na tom, že příznaky skutečně trvají kratší dobu, proto považují zkrácení karantény za adekvátní. Ne vždy ale příznaky trvají jen pět dní.

Hutná rýma a delší izolace

„Já bych řekla, že příznaky a projevy jsou podobné, jak byly dosud, je pravda že u více pacientů se projevuje taková těžká a hutná rýma, ale stále jsou to příznaky běžné respirační infekce. Takže to opravdu nejde poznat od jiných běžných infekcí dýchacích cest. Nedávno jsem tady měla paní, která omikron prodělala před čtrnácti dny a teď má zase horečku a bolí ji v krku - přestože to jsou příznaky skoro stejné, tak to infekce variantou omikron již není,“ řekla Blesk Zprávám MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka z Prahy.

„Část lidí po 5 dnech zůstává infekční, ale infekčnost výrazně klesá a pakliže se důsledně chrání respirátorem, je riziko významně sníženo. Navíc po 5 dnech nám lidé volají k ukončení izolace, a pokud mají stále příznaky, izolaci prodlužujeme. Takže se dá říct, že málokdy je ten, co má příznaky jako kašel nebo teplotu, doma pouze 5 dní, většinou je izolace delší,“ uvedla Bezdíčková na dotaz, zda považuje zkrácení karantény za adekvátní.

Zkrácení karantény považuje za správné i praktický lékař MUDr. Petr Šubrt, praktický lékař z Lhoty pod Libčany. Nicméně podotýká, že je 5 dní karantény v pořádku, „pokud pacient nemá příznaky“.

„Omikron se u mých pacientů projevuje jako “standardní„ viróza – tedy obvykle jako lehká rýma, případě zvýšená teplota,“ dodává Šubrt.

Podle MUDr. Josefa Štolfy z Prahy, se u jeho pacientů projevuje omikron úporným, neztišitelným, dráždivým kašlem a velkou bolestí v krku. „Bolest ale na rozdíl od kašle většinou od druhého dne slábne, potom přetrvává výrazná únava,“ řekl Štolfa.

Delta byla více o dušnosti

MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova, potvrzuje, že se omikron projevuje jako běžné respirační onemocnění. „Lidé mají lehký kašel, mírné teploty. Delta byla více o dušnosti, intenzivním kašli a velké slabosti,“ doplňuje Zhoř.

Podle MUDr. Jiřího Bartoše jsou příznaky různé a podobají se příznakům běžných viróz, tedy bolest hlavy, rýma, kašel.

„Kromě toho, že nemoc postihuje horní cesty dýchací se mohou objevovat i zažívací obtíže. Na rozdíl od jiných typů koronaviru se však neobjevuje zápal plic ani pneumonie,“ říká Bartoš s tím, že příznaky jsou minimální a brzy odeznívají.

Výtěr z nosu nestačí, rýma vir odplavuje

Jak uvedl Státní zdravotní ústav, v případě infekce omikronem praxe ukazuje, že odběr pouze z nosu (nosohltanu) nemusí být pro prokázání infekce metodou PCR dostatečný, a Národní referenční laboratoř (NRL) proto doporučuje provádět vždy odběr výtěrem z nosu i krku. 

„V poslední době dochází k situacím, kdy PCR test je negativní, přestože je antigenní test pozitivní, vyšetřovaný přitom ví, že byl v možném kontaktu s virem a klinické symptomy naznačují covid-19. Proto za Národní referenční laboratoř doporučujeme spolupracujícím odběrovým místům odebírat vzorky pro PCR test jak z nosu, tak z krku testované osoby.  V případě akutní vodnaté rýmy dochází k trvalému odplavování viru, proto je dobré setřít důkladně krk. U očkovaných může být také období jasné pozitivity opravdu krátké a koncentrace viru na sliznicích velmi nízká. Důležité je před odběrem 2 hodiny nejíst, nepít, nekouřit, nežvýkat, nepoužívat nosní kapky nebo kloktadla a ústní vody,“ vysvětluje vedoucí Národní referenční laboratoře RNDr. Helena Jiřincová a dodává, že v případě horečnatého onemocnění a negativního testu PCR na covid-19 je také vhodné provést test na chřipku.

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vladimír Molík ( 12. února 2022 09:24 )

Skoro všichni jste hypochondři. A to je dobré pro trh!

Katrin Jermakovova ( 12. února 2022 07:13 )

Bolí a svědí tak že bych se nejraději zabila. Jsem totál vyčerpaná. Žádný kašel,žádná rýma,žádná bolest hlavy.

Katrin Jermakovova ( 12. února 2022 07:11 )

Já zrovna prodělávám Omikron s dost odlišnými příznaky. 3 dny v horečkách plus vyrážka,pak 2 dny bolest v krku,žádná rýma. Nyní vyrážka po celém těle. Bolí a svědg

msamec3 ( 11. února 2022 22:15 )

Jojo za komunistů to byla chřipka teď je to covid delta omicron a transformers jenom debili dělají z lidi

e.lesanova ( 11. února 2022 18:10 )

Testování do zblbnutí Není na čase se vrátit ke starému, osvědčenému, je ti blbě, zalez na týden, čtrnáct dní do postele?? Místo čekání, kdy se může dostavit abnormální dušnost, moci si normálně zaskočit k lékaři, který tě pošle na rentgen, poslechne a dá léky na začínající zápal plic ?? Nemálo úmrtí má na svědomí absence základní lékařské péče a abnormální stres, který se tu vyvolal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa