Podle dosavadních poznatků má omikron prvotní příznaky velmi podobné deltě, ale také nachlazení nebo chřipce. I proto odborníci zdůrazňují důležitost PCR testů, které určí variantu viru. U rizikových pacientů je to klíčové, protože se tak rozhodne o správné léčbě. Ta je u omikronu omezená. Na tuto variantu totiž nezabírají monoklonální protilátky, jen antivirotika.

Zdenka a její manžel z Prahy si vstup do nového roku představovali trochu jinak. Přestože jsou třikrát očkovaní, oba těsně před Novým rokem obdrželi pozitivní výsledek testu na covid-19. „Chováme se zodpovědně. Posilovací dávku očkování jsme si nechali píchnout hned, jak to bylo možné. Také se snažíme moc nechodit mezi lidi, a když už, tak nosíme vždycky respirátor. A vidíte, stejně jsme to oba chytili,“ vypráví seniorka.

Test potvrdil mutaci

Jako první pocítil příznaky covidu její manžel. Z jeho pozitivního PCR testu však nebylo patrné, o jakou variantu viru se jedná, a tak mu praktický lékař MUDr. Cyril Mucha preventivně nasadil monoklonální protilátky na deltu. Paní Zdenu poslal na test také. „Já jsem původně nechtěla, myslela jsem si, že to je přece jasné, že to musím mít taky. Ale šla jsem a v laboratoři zjistili, že mám omikron,“ vypráví.

Léčba antivirotikem

Doktor Mucha paní Zdence tak nemohl nasadit monoklonální protilátky, protože proti této variantě nezabírají. Předepsal jí tedy experimentální antivirotikum molnupiravir, v současné době jediný dostupný přípravek na léčbu covidu. Za týden bylo dobře. „A dopadlo to skvěle, horečku jsem měla jen jeden den, a to jsem vyležela. Pak už jsem ani neležela, měla jsem rýmu a byla zahleněná. Během týdne nemoc úplně odezněla,“ popisuje paní Zdena.

Nákaza od rodiny? Asi ano

O svátcích se manželé potkávali se svou širokou rodinou a tak se nejspíš nakazili. „Zkoušeli jsme přijít na to, kdo to vlastně mezi nás přinesl, ale ono to nakonec není důležité. Hlavně, že to dobře dopadlo a já a manžel jsme v pořádku,“ uzavírá paní Zdena.

Genetik o omikronu

Podle molekulárního genetika doktora Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky AV ČR se z hlediska protilátek omikron hodně liší od předcházejících variant. „Na omikron nefungují monoklonální protilátky, protože se změnil povrch spike proteinu (bílkovina nacházející se na povrchu viru), proti kterému cílily. Už víme i důvod, proč se šíří rychleji a není tak škodlivý. Změnil totiž vlastnosti.

Ukazuje se, že mnohem více viru je v nosohltanu, menší nálož v plicích. Proto snáze člověka nakazí, ale nemá těžké průběhy. Tato varianta by mohla vytlačit všechny ostatní,“ domnívá se doktor Pačes s tím, že omikron může pandemii úplně ukončit.

Očkovat v lékárnách je logický krok, myslí si šéf lékárníků.

Video
Video se připravuje ...

Očkovat v lékárnách je logický krok. Lidé si k nám v pandemii chodili často pro radu, říká šéf lékárníků Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
28 fotografií