Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Číňané vyvinuli nový test na covid: Je přesný jako PCR a hotový za minutu

Autor: mav - 
8. února 2022
17:45

Badatelé renomované Univerzity Fu-tan v Šanghaji ohlásili průlom v testování na covid-19. Jejich metoda má být rychlejší než antigenní testy, a přitom přesná jako PCR.

Antigenní test zkoumá přítomnost protilátek, které si organismus proti infekci vytváří. Není tak citlivý jako klasický PCR test, ale aspoň je hotový do čtvrt hodiny. Naopak PCR test, detekující genetický materiál viru, se musí provádět v laboratoři – aby je bylo možné zachytit, je potřeba (potenciální) viry napřed v mnoha cyklech množit. Proto proces trvá několik hodin, i když se pomine nutnost vzorky svážet z odběrových míst do laboratoří.

Čínští badatelé však využívají elektromechanický biosenzor, který se bez množení virů obejde, dovede je zachytit už při nízké koncentraci.

Vysoká citlivost i přesnost

Při zkouškách testovali vzorky od 33 pozitivních (podle PCR testů), a to s různě vysokou virovou náloží; pro porovnání přidali lidi negativní, ale s horečkou či chřipkou a také 25 zdravých lidí. „Celková shoda s PCR testy byla dokonalá,“ uvedli badatelé v odborném magazínu Nature Biomedial Engineering. „Doba pro diagnózu covidu-19 byla maximálně čtyři minuty, v průměru 60 sekund.“

A ujišťují, že jejich detektor je lepší než dosavadní více či méně používané metody: „Nabízí rychlou detekci nukleových kyselin SARS-CoV-2, snadnou manipulaci, vysokou citlivost i specificitu, jakož i přenosnost.“ Používat by šel i doma místo rychlých antigenních samotestů.

Zatímco v Česku ustupuje vlna omikronu a uvolňují se jistá opatření, Čína bude pokračovat v politice „nulového covidu“. Každý jeden zjištěný případ znamená okamžité masivní testování lidí z jeho okolí, k čemuž by se nový přístroj perfektně hodil.

A výhledově ho půjde upravit i na snadné a rychlé poznávání jiných nemocí, které jinak také v laboratořích trvá hodiny či dny.

Video  Imunolog Hořejší o riskantním rozvolňování: Vláda volí ekonomiku před plnými špitály.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 8. února 2022 18:23 )

a peníze?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa