Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Roboti, ultrapřísné testy, vstupenky na příděl. Peking zavírá olympioniky do nevídané superkarantény

Autor: mav, CNN - 
26. ledna 2022
05:00

Zimní olympijské hry v Číně začínají 4. února. V Pekingu a dalších dvou městech už je prakticky vše připravené, od výzdoby po stadiony. A také testovací pracoviště, dlouhé kovové ploty a strážní posty, které mají olympioniky striktně odříznout od okolí, píše CNN.

Čína je kvůli pandemii koronaviru už takřka dva roky do velké míry odříznutá od zbytku světa a praktikuje strategii „zero covid“ – nulové tolerance koronaviru, kdy každý jeden odhalený případ je důvodem k razantním opatřením. Vládnoucí komunisté se holedbají, kterak se jim tímto způsobem skutečně daří držet počet případů covidu-19 na minimu a úmrtí za poslední rok dokonce na nule (poslední oběť, 4636. v pořadí, reportovaly tamní úřady 25. ledna 2021). Komunistická strana Číny tím obhajuje nadřazenost jejího politického zřízení nad demokraciemi.

Teď však musí hostit tisíce cizinců – sportovců, jejich týmů, funkcionářů, novinářů – a to i ze zemí, kde aktuálně řádí vlna omikronu. A tak hostitelé nasazují srovnatelně přísné strategie. Aby se omezilo šíření infekce, neprodyšně se celé hry uzavírají do „systému uzavřené smyčky“ – bubliny, respektive několika propojených bublin, jež nemají mít absolutně žádný styk se zbytkem Číny.

Nejspíš jde o nejambicióznější karanténu vůbec, řádově rozsáhlejší, než když se 22 týmů basketbalové NBA soustředilo na jednom místě, aby v izolaci odehrály řadu zápasů. Peking má hostit odhadem 11 tisíc lidí, kteří se navíc budou pohybovat mezi několika olympijskými vesnicemi a zónami až 180 kilometrů od sebe; k tomu přičtěte další tisíce místních zaměstnanců a dobrovolníků, kteří mají na starosti nejrůznější činnosti.

Naprostá izolace

Zabezpečit bublinu vyžaduje detailní plánování, bedlivý dohled i přísné vynucování opatření a samozřejmě spoustu pracovníků, kteří ve smyčce uvíznou na dlouhé týdny také; první se izolují už od začátku ledna, obecně se režim spustil v neděli 23. ledna.

Jakmile návštěvníci dosednou na letiště, ocitají se v izolaci. Celou dobu se budou účastnit závodů, pracovat, jíst i spát, aniž přijdou do kontaktu s kýmkoli mimo olympijské hry.

„Uzavřená smyčka“ zahrnuje stadiony a další sportoviště, konferenční centra a víc než sedm desítek hotelů. Ty v centru Pekingu jsou odříznuté a hlídá je policie. Jde celkem o tři zóny. V centru Pekingu proběhne oficiální zahájení a zakončení (Národní stadion neboli Ptačí hnízdo, jež navrhl později stíhaný  umělec Aj Wej-wej), na zimních stadionech pak budou sportovní disciplíny na ledě.

Pekingské předměstí Jen-čching (anglicky Yanqing) hostí alpské lyžování a boby. Do Čang-ťia-kchou (Zhangjiakou) v sousední provincii Che-pej (Hebei) pak míří zejména běžkaři a snowboardisté.

Extra pruh pro olympijské autobusy, aby netvrdly v zácpách. Extra pruh pro olympijské autobusy, aby netvrdly v zácpách. | Reuters

Tři zóny propojuje nová vysokorychlostní železnice, olympijská smyčka má vyhrazené vagony. Po zónách pak jezdí hromadná doprava, dohromady na 4000 vozidel. Pekingským zácpám se mají vyhnout díky vyhrazeným pruhům na silnici.

Místní dostali pokyny se k olympijským autům nepřibližovat za žádnou cenu: „V případě dopravních nehod se speciálními vozidly pro zimní olympijské hry prosím dbejte na udržování bezpečné vzdálenosti,“ vybízí pekingský dopravní odbor. „Zamezte kontaktu s vozidly či lidmi uvnitř a počkejte, až dorazí profesionálové.“

Zkouší se i různá technologická opatření. Například personál na hokejových stadionech bude mít v podpaží neustále teploměr, který spustí alarm, překročí-li pracovníkova teplota 37,7 °C. A místo číšníků a barmanů občas pomohou třeba roboti – novinářům v mediálním centru bude míchané drinky připravovat podivná mašina visící ze stropu, od stropu také budou robotická ramena servírovat talíře v kantýně.

Jiná pravidla se týkají diváků, kteří se také nemají dostat do styku se sportovci a dalšími návštěvníky. Vozit je budou jiná vozidla. Kromě toho si pořadatelé chtějí ohlídat, kdo na závody a zápasy bude chodit, a tak vstupenky nebudou v běžném prodeji, nýbrž je budou distribuovat úřady.

„Smyčka je velice bezpečná. Těžko to tu srovnávat s jiným místem na světě, máme tu populaci plně očkovanou, často i posilující dávkou, která se denně testuje PCR metodou a žije v uzavřené smyčce,“ ujišťuje podle CNN Pierre Ducrey, ředitel operací z Mezinárodního olympijského výboru (MOH).

Pro lidi s příznaky jsou připravené nemocnice, asymptomatičtí pozitivní půjdou do designované izolace, dokud nebudou mít dva testy negativní. A jejich kontakty se budou vyhýbat ostatním a testovat dvakrát denně.

„Ojedinělé případy covidu-19 nebo malá ohniska infekcí se mohou vyskytnout,“ připustil Chuang Čchun, který má v organizačním výboru ZOH na starosti epidemické otázky. „Shromáždí se tu velký počet osob ze zámoří, což znamená velmi vysoké riziko přenosu,“ citovala jej CNN.

„Otázkou je, zda se z těchto případů nerozvinou ohniska v bublině – nebo ještě hůř, neproniknou mimo bublinu do města a ještě dál,“ konstatuje Jen-čung Chuang z think tanku Council on Foreign Relations. Vzhledem k „bezprecedentně striktním opatřením“ však říká, že je opatrně optimistický.

Někteří do Pekingu vyrazili už s velkým předstihem, kvůli aklimatizaci či třeba karanténě (pořadatelé po sportovcích nevyžadují očkování, musejí se ale místo něj v Pekingu dlouho izolovat), a tak už se navzdory předběžným opatřením několik nakažených našlo – některé zachytily testy na letišti, další až později ve „smyčce“.

Od 4. do 22. ledna na letišti provedli 2586 testů, z nich bylo 39 pozitivních. Třiatřicet případů mezi zahraničními návštěvníky i olympijskými zaměstnanci a dobrovolníky pak odhalilo víc než 336 tisíc (!) pravidelných testů ve smyčce. „Všichni byli promptně izolováni, identifikovaly se jejich blízké kontakty, což ukazuje, že zavedený systém funguje úspěšně, chrání účastníky Her v uzavřené smyčce i čínskou populaci mimo smyčku,“ informoval olympijský výbor. Vesměs šlo o nákazy do pěti dnů od příjezdu, pročež se považují za importované – smyčkou se zatím infekce nešíří.

Extra přísné PCR testy

Testy se nyní v Pekingu vyhodnocují přísněji, než je obvyklé – a to i poté, co v pondělí Mezinárodní olympijský výbor ohlásil zmírnění požadavků, jak informoval na webu.

PCR testování spočívá v opakovaném „množení“ virové genetické informace, aby se našlo i malé množství viru. Laboratoře provádějí s každým vzorkem až 45 cyklů tohoto množení; dosud olympijský výbor vyžadoval 40 cyklů, nyní to snížil na 35. Přitom v běžné situace se za málo nebezpečné považuje, pokud se virus neukáže už po 30 cyklech, vysvětlilo například kanadské ministerstvo zdravotnictví. Vysoká citlivost může za infikovaného označit i člověka z covidu-19 vyléčeného, jenž už není infekční.

Český olympijský výbor zůstává přísný, do letadla směr Peking pouští jen ty, u nichž se virus nenajde ani po 42 cyklech, uvedla ČTK.

Malou zahraniční účast danou pandemií ještě snižuje jiná záležitost: Diplomatický bojkot her. Kvůli týrání a šikaně Ujgurů a dalších menšin v regionu Sin-ťiang své politiky nevysílají například USA, Kanada, Japonsko, Austrálie i řada evropských zemí.

A méně návštěvníků přiletí z USA a Kanady i kvůli rozhodnutí hokejové NHL, jak informovala CNN. Kvůli covidu musela odkládat některé zápasy, a tak se vedení ligy rozhodlo tentokrát hráče neuvolňovat. Hlavně evropské reprezentace tedy budou spoléhat na hokejisty z evropských soutěží.

Vysoce nakažlivá varianta omikron ještě dodává na naléhavosti striktního režimu. V Číně ho detekovali jen na pár místech, v Pekingu se však už objevil – poprvé 15. ledna. Do izolace rychle šla kancelářská budova a jeden obytný blok. „Celkově situace zůstává pod kontrolou,“ uklidňoval Chuang za pořadatele.

Používat mobil v Číně je podle bezpečnostních expertů riziko. Používat mobil v Číně je podle bezpečnostních expertů riziko. | Koláž BLESKsport

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PraPor ( 26. ledna 2022 16:44 )

Víš že to není o něm jako o sportovci, jako hlavu státu asi nebyl zvaný. Zeman se zúčastnil zahájení olympijských her v Brazílii, jako prezident byl i s Ivanou, zkus hádat které hry to byly. Ty poplachu

PraPor ( 26. ledna 2022 16:38 )

Pro Čínu by to byla ekon. ztráta.

poplachzpravyANO ( 26. ledna 2022 16:28 )

On tam jde závodit? V jaké disciplíně? Maratonský běh, bradla, skok o tyči...

PraPor ( 26. ledna 2022 15:53 )

Dobře že admini bdí, brzy ti zatknou i Hakruna

PraPor ( 26. ledna 2022 15:51 )

gájtvora to je někdo od tebe z domova, že.

Zobrazit celou diskusi