Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

13 dětí s covidem, dvě na umělé plíci! Leží v Dětské nemocnici v Brně

Autor: mat - 
8. prosince 2021
13:49

Dětská nemocnice Brno eviduje vzrůstající počet těžkého průběhu covidu u malých pacientů. Aktuálně je hospitalizováno s virem 13 dětí. Pět z nich skončilo na Klinice infekčních chorob na jednotce intenzivní péče (JIP), z toho dvě ve vážném stavu připojili na umělou plicní ventilaci.

„Jde o stav covidové pneumonie, kdy za ně dýchají přístroje, tedy umělá plicní ventilace,“ poznamenala ke dvěma nejvážnějším případům Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno.

Děti do 18 let mají zpravidla mírnější průběh než dospělí. I tak ale mohou skončit na jednotkách intenzivní péče. „Teplota, bolest hlavy, kašel, rýma i zápal plic trápí děti často. Aktuálně však mohou tyto zdravotní komplikace varovat, že onemocněly covidem-19,“ upozornila mluvčí.

Děti s doprovodem

„Pokud je dítě na PCR testu pozitivní, má dvoutýdenní izolaci. V případě, že má dítě komplikace, pak je potřeba kontaktovat praktického lékaře, který zvolí léčbu, případně další postup,“ řekla Plachá.

Pro zdravotnický personál je situace komplikovaná i faktem, že malí pacienti mají nárok na Klinice infekčních chorob na doprovod, tedy přítomnost a ubytování rodičů. „Zvládnout podobné situace je zejména z kapacitních důvodů pro nás náročnější. Navíc jsou rodiče často také pozitivní, podle toho k nim musíme přistupovat,“ podotkla Plachá.

Situaci i přes nárůst případů zatím nepovažuje za kritickou. „Zvláště když si uvědomíte, že máme ve vážném stavu 171 covid dospělých,“ podtrhla mluvčí.

Šest dětí již zemřelo

V Česku aktuálně zemřelo šest dětí ve věku do 14 let. Teprve dvouletý chlapeček zemřel v sobotu ve Fakultní nemocnici Ostrava. Trpěl i dalšími vážnými nemocemi.

„Mohu potvrdit, že ve FN Ostrava zemřelo malé dítě na komplikace spojené s covidem-19. Náš pacient měl i významná přidružená onemocnění, bez covidu by ale žil déle,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Od posledního úmrtí malého dítěte uplynuly necelé dva týdny, 24. listopadu zemřela desetiletá dívka z Lounska.

VIDEO: Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

aeraluna ( 9. prosince 2021 02:27 )

Nic záhadného, pouze přírodní výběr, zcela přirozená věc. Jsme totiž součástí přírody...ovšem velmi rádi na to zapomínáme a potom následuje "velké divení". A ano, k přírodě patří i to, že některá mláďata umírají; a dětmi označujeme mláďata primáta rodu Homo sapiens, nic víc nic míň.

apoho ( 8. prosince 2021 22:28 )

konečně se probírka týká stromů každého věku, ne pouze těch přestárlých.
Tak a už snad bude klid?

UFO1 ( 8. prosince 2021 20:29 )

spravedlnost tady není,tak snad karma...

UFO1 ( 8. prosince 2021 20:28 )

Zavřít školy!!!

UFO1 ( 8. prosince 2021 20:27 )

Každé dítě nemá věk na očkování,no hlavně,že pan Babiš a pan Zeman mají děti v suchu,obě holky nestudují,ostatní děti vláda a prezident nechrání,hnus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa