Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Malé děti a batolata přenášejí koronavirus častěji než dospívající mládež, uvádí nová studie

Autor: šamol - 
21. srpna 2021
05:00

S koncem srpna se rodiče začínají připravovat na docházku svých dětí do škol, s tím rostou i obavy o narůstající počty případů koronaviru. Podle nové studie lékařského časopisu JAMA Pediatrics, o které napsal web USA Today, by rodiče měli věnovat více pozornosti batolatům a menším dětem. Ukazuje se totiž, že mohou být daleko větším rizikem v šíření koronaviru, než se původně myslelo. Nejmenší ratolesti jsou totiž v úzkém kontaktu s ostatními členy domácnosti a nemusí či ani nemohou dodržovat hygienická pravidla tak, jako děti ve školách.

Vědci z Public Health Ontario, kanadské agentury pro veřejné zdraví, se od června do prosince 2020 podívali na 6280 domácností s nemocnými dětmi a rozdělili je do čtyř věkových kategorií: 0 až 3, 4 až 8, 9 až 13 a 14 až 17 let.

Ačkoli u náctiletých byla infekce COVID-19 pravděpodobnější než u kojenců a batolat, což představuje 38% případů ve srovnání s 12%, statistický model ukázal, že osoby ve věku 0 až 3 roky přenášely virus častěji než jejich starší protějšky.

„Dříve jsme si mysleli, že malé děti nejsou velkými přenašeči nemoci,“ řekla doktorka Patricia Emmanuelová, profesorka a předsedkyně pediatrie na University of South Florida Health Morsani College of Medicine, která se studií nijak nesouvisí a dodala: „Ale tato studie ukazuje a posiluje, že mohou.“

To nutně neznamená, že kojenci a batolata jsou infekčnější než dospívající a malé děti, uvedli odborníci na zdraví. Pravděpodobnost přenosu viru na rodiče a další pečovatele je vyšší, protože jsou často v těsném kontaktu.

„Tyto (věkové) skupiny mají tendenci vyžadovat větší péči a fyzickou interakci a nedodržují hygienické postupy a maskování,“ řekl John Brownstein, epidemiolog a hlavní inovační důstojník dětské nemocnice v Bostonu.

Celkově více než 27% domácností ve studii zažilo sekundární přenos, při kterém nemocné dítě nakazilo další členy rodiny nebo pečovatele. Zdravotní experti uvedli, že děti jsou náchylnější k přenosu na členy domácnosti kvůli vysoce nakažlivé variantě delta.

Případy a hospitalizace mezi dětmi jsou na vzestupu a varianta delta tvoří podle odborníků asi 90% nových infekcí mezi dětmi. Jen několik dní do nového školního roku jsou tisíce dětí a zaměstnanců v karanténě ve školních obvodech poté, co byli vystaveni COVID-19.

„Vidíme největší počet dětí s covidem od začátku pandemie a nejvíce hospitalizovaných,“ řekl Brownstein. „To může souviset s množstvím přenosu v komunitě a velkým nárůstem delty mezi neočkovanými populacemi.“ To je tedy pro dětskou populaci skutečná starost. “

Zdravotní experti uvedli, že očkování je nejlepší způsob, jak chránit rodiče před onemocněním, pokud si jejich dítě přinese virus domů. Snižuje také riziko přenosu viru domů na neočkované děti.

„Očkování je jednoznačně největším nástrojem v obou směrech,“ řekl Brownstein. „Očkovaní rodiče vytvářejí pro děti lepší kokon, aby předcházeli nemocem.“

Děti 12leté a starší mají nárok na očkování vakcínou Pfizer-BioNTech, 16letí a starší mohou dostat Modernu. Zdravotní experti uvedli, že mladší děti, které nemají nárok, se mohou chránit a bránit přenosu nošením roušek a dodržováním správné hygieny rukou.

Kvůli deltě vyšší pohotovost a opatrnost

„Tato studie naznačuje, že to není univerzální, pokud jde o děti,“ řekl Brownstein a pokračuje: „Existují důležité nuance založené na biologických rozdílech, ale také na chování. Musíme být přemýšliví, pokud jde o různé věkové skupiny a způsoby, kterými bychom mohli zasáhnout, pokud jde o přenos. “

Emmanuelová naléhá na rodiče a pečovatele, aby při péči o kojence a batolata s podezřením nebo potvrzeným onemocněním covid-19 nosili roušky, aby zabránili dalšímu přenosu v domácnosti. Doporučuje si umýt ruce po každém krmení, výměně plenky nebo kontaktu s tělesnými tekutinami. Brownstein navrhl omezit kontakt s ostatními členy domácnosti.

„U varianty delta musíme být všichni ve vyšší pohotovosti kvůli symptomům a celkově opatrnější,“ řekla Emmanuelové.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Groove ( 21. srpna 2021 14:08 )

Paskvilna studie a ještě paskvilnejsi interpretace. Děti do 6 let jsou vůči viru odolnější a méně jej i přenáší. S ohledem na to, že nejsou sto dodržovat správně pravidla. Mou dceru ve 3 letech nakazil děda, průběh nula šíření nula, mě nenakazila. Nyní jsme byli na Kanarech, dospělé a mládež důsledně kontroluji, malé děti ne a jako jediní jsou červení. V bazénu a na pláži roušku mít nemusíte, jinak ale všude. A skoro každý je tam očkovaný.

sidneyfoster ( 21. srpna 2021 05:37 )

A co takhle očkovat netopýry. To by byl kšeft !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa