Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor na rýmu, u očkovaných může jít o covid. Vědec volá po větší obezřetnosti

Autor: tsv - 
8. prosince 2021
05:00

Britský profesor a epidemiolog Tim Spector varuje před symptomy rýmy. Podle jeho nové studie hrozí většině plně očkovaných dospělých proti covidu maximálně příznaky klasického nachlazení, nákazu tak mohou nevědomky roznášet dál. Preventivní izolaci doporučuje všem, kterým je i jen trochu špatně.

Profesor Tim Spector z londýnské King’s College sleduje se svým týmem data poskytnutá milionem nakažených Britů. Na základě dosavadních výsledků dokončené očkování ve většině případů brání rozvinutí těžších příznaků, dospělí s oběma dávkami tak po nakažení mohou jen víc smrkat. Symptomy rýmy je podle něj třeba považovat za rizikové.

Všechny nachlazené Spector žádá, aby raději vynechali vánoční večírky, zůstali doma a nevylezli, dokud se jim nevrátí negativní výsledek testu. „Nakažení lidé pak chodí na party a rozšiřují virus kolem,“ varoval Spector. Podle něj by problematiku měli brát v potaz především zaměstnavatelé, kteří mají preferovat prázdné kanceláře a práci z domova.

Jeden ze tří případů

„V tuto chvíli odhadujeme, že covid stojí za jedním ze tří až jedním ze čtyř případů nachlazení,“ řekl Spector pro server DailyMail. „To znamená docela vysoký počet lidí, které v tuto chvíli ani nenapadne se nechat otestovat, chodí na party a rozšiřují to.“

„Pokud se to přenese i na omikron, budeme se s tímto problémem potýkat mnohem víc, než bychom museli,“ dodal. Abychom zabránili dalšímu dramatickému šíření této nové mutace, máme se podle něj v případě jakýchkoli lehkých příznaků rýmy raději držet stranou od ostatních.

„To je ta chvíle, kdy jste nejvíc nakažliví a kdy nejpravděpodobněji virus rozšíříte,“ pokračoval Spector. „Ať už jde o jakýkoli virus postihující dýchací soustavu, důležité jsou ty první dny. Buď někomu předáte rýmu, nebo je nakazíte omikronem nebo deltou.“

„Měli bychom lidi podporovat v tom, aby zůstávali doma a nedocházeli do kanceláří. Aby se vyhýbali vánočním večírkům a nechali se otestovat, když jim není dobře. Pak, jakmile příznaky odezní, mohou zase ven,“ konstatoval. „Nemusí to být hned deset dní. Stačí těch několik prvních dnů, které jsou pravděpodobně nejzásadnější.“

„Všichni si musí být vědomi toho, že existuje celá škála příznaků, a nesmějí čekat na ztrátu čichu nebo chuti, která by se nikdy ani nemusela dostavit. Nečekejte na horečku, nečekejte na neustávající kašel,“ varoval na závěr Spector.

Kdy odhalíme dopady omikronu?

To, jak moc se stihla mutace omikron rozšířit ve společnosti a do jaké míry dosud ovlivnila hospitalizace, se podle vakcinologa z Oxfordské univerzity Matthew Snapea dozvíme během příštích týdnů. Právě na to se pod jeho vedením zaměřila skupina britských vědců v rámci nového výzkumu.

„Příští týdny budou velmi důležité. Dostaneme data z laboratoří a uvidíme, jestli mají infekce vliv na hospitalizace a počet úmrtí,“ řekl novinářům Snape. „Ačkoli omikron není závažnější než předchozí mutace, což je skvělé a slibné, rostoucí počet nákaz by znamenal závažnější nemoc.“

„To se může stát. A právě to zjistíme během příštích týdnů,“ zakončil Snape. „Potřebujeme vidět, co se stane v prosinci a na začátku ledna.“

Video  Vojtěch hájil povinné očkování vybraných skupin: Je to jediná cesta z této krize  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hafblaf ( 8. prosince 2021 14:04 )

Dnes můžeme s klidem říct, že za vším stojí covid.

Karel ( 8. prosince 2021 12:59 )

Přátelé, Jedním že symptomů covidu může být i kašel. Já bych nařídil, aby po každém kýchnutí měli jít všichni na test na přítomnost koronaviru. Víte, jaké nebezpečí takové kýchnutí představuje? K tomu by se měli vyjádřit epidemiologové, virologové a kompetentní lékaři.

Stano1963 ( 8. prosince 2021 10:50 )

Zranění policisté, fakt mají v Rakousku "klid"
V důsledku toho provozovatel nemocnice – hornorakouská zdravotní holdingová společnost – vybavuje zdravotníky pepřovými spreji, aby ochránil zaměstnance v hornorakouských nemocnicích.

Prema M ( 8. prosince 2021 10:29 )

Jako že vám to řekl Babiš? Ten co lhal že není politik a nechce do politiky, ten co tvrdil že mu nepatří capi hnízdo ale jen patří jeho dětem? Ten co přísahal na jejich zdraví a nakonec je zdravotně pošle na krym? Ten co nemá žádné offshore firmy, ale jen jeho offshore firmy vlastní nemovitosti v kterých přebývá.
Takže tomuto člověku věříte že vakcíny fungují
Až bude dokonano tak uslyšíte akorát Sorry jako.

Prema M ( 8. prosince 2021 10:23 )

Je to vaše volba a beru to že jste chtěla být zodpovědná, Bohužel když si projděte různé dokumenty o vakcinach Ne kovidovych. Tak se tam dozvíte třeba u chřipky, že i když jsou lidé na chřipku očkování tak na ni onemocní. Následně mají ještě horší průběh. A Dr. Vám nakonec řekne že jste chytil jinou mutaci než na kterou jste byli očkování. No a třeba moje známá se nechala očkovat proti rakovině děložního čípku. A do 2 let měla rakovinu ve 3 stádiu v deloze ve 20 letech. Takže se na tom všichni zamyslete o jaký Bussines tady jde. Že se zde porušují svobody lidi na úkor nemoci kterou do vás "dobrovolně" o kuji. Pokud vakcína funguje nemůžou být nakažení lidi stouto nemoci, pokud funguje vakcína nemůžete být v nemocnici půl na půl s neočkovanym. Pokud funguje vakcína po 3 dávce nemůžou být lidi v nemocnici, už otevřete oči a probuď tě se. Samozřejmě je to vaše volba, vaše zdraví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa