Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Každých 16 minut umře člověk na covid-19! Hejtman jižní Moravy Grolich volá po nouzovém stavu

Autor: jn - 
22. listopadu 2021
13:33

Strmý nárůst pacientů zahltil nemocnice na jižní Moravě.  Na covid v nich umírá každých 16 minut jeden člověk! „Denně v republice zemře sedmdesát až devadesát lidí,“ řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který volá po nouzovém stavu.

Situace v jihomoravských špitálech je bez výjimky kritická. V Kyjově v pondělí zcela zastavili veškeré operace. Má zcela zaplněné ARO. Jinde plánované zákroky drasticky škrtají.

Kliniky povolávají k nemocným vojáky i hasiče. Jednotným a zásadním problémem všech je nedostatek zdravotnického personálu.

Pacienty už vozí jinam

„Využíváme osm vojáků a čtyři hasiče. Potřebovali bychom jich více. Omezujeme provoz nemocnice včetně ambulancí, a to napříč obory, abychom mohli část personálu využít v péči o hospitalizované,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

Perný víkend má za sebou především nemocnice v Kyjově. Vyhlášení nouze se tam podařilo odvrátit jen tím, že pacienty s covidem převezli jinam. „Je jen otázkou času, kdy svůj vlastní stav nouze vyhlásí všechny jihomoravské nemocnice,“ uvedl pro Blesk.cz Grolich.

Video  Situace ve všech nemocnicích Jihomoravského kraje je kritická.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Hejtman volá po nouzovém stavu

Grolich by případné vyhlášení nouzového stavu kvůli další vlně pandemie koronaviru pokládal za logický krok. Situace je podle něj kritická, výhled nepříznivý. Krajem vyhlášený stav nebezpečí podle něj nic neřeší – ve velkém totiž stoná jeden z největších krajů republiky.

Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazová nemocnice v Brně zastavují plánované operace. Poslední domluvené zákroky uskuteční během tohoto týdne. Důvodem je nárůst hospitalizací pacientů s covidem-19. U Milosrdných bratří leží 68 pacientů s covidem, v Úrazové nemocnici je to zatím několik prvních pacientů.

Zaplněná lůžka

Na jižní Moravě je nyní 826 hospitalizovaných pacientů s koronavirem, 120 z nich leží na lůžkách s intenzivní péčí. „Někdy na začátku prosince budeme mít určitě přes 1 000 hospitalizovaných a více než dvě stovky lidí na jipkách,“ nastínil Grolich.

Na jižní Moravě už v nemocnicích pomáhá 39 vojáků, nastoupilo také osm hasičských zdravotníků. Hasičský sbor nabízí také další posily. Policie avizovala 16 dobrovolníků, postupně najdou uplatnění v jednotlivých nemocnicích. Krizový štáb jedná také se zdravotnickými školami a lékařskou fakultou o dobrovolnické pomoci studentů.

FN Brno omezuje výkony

Neutěšená je i situace ve Fakultní nemocnici Brno, která je největším špitálem na Moravě. Během pondělí do ní nastoupilo na výpomoc osm vojáků. „Omezujeme operace. Jsme již na 60 procentech běžného počtu výkonů,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Tabulkově chybí nemocnici 100 sester.

U sv. Anny chybí 50 sester

FN u sv. Anny pečuje o 111 pacientů s koronavirem. Celkem 20 je na umělé plicní ventilaci, pět z toho na přístroji ECMO. Dalších 16 lidí je na jednotce intenzivní péče.

Již před pandemií scházelo v nemocnici 50 sester. Tím, jak je část sester doma v karanténě, je situace ještě horší.

Stano1963 ( 22. listopadu 2021 13:43 )

díky přeplněným nemocnicím se odkládají operace, nejsou místa na JIPkách, kde leží většinou neočkovaní a nepromoření. Také zemře víc lidí na jiné nemoci, protože péče dnes není ideální, není kapacita

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa