Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipka i covid u chlapce (7) poprvé v Česku? Rodiče, chraňte své děti, vzkazují lékaři

Autor: ula - 
11. listopadu 2021
05:00

Odborníci na začátku podzimu upozorňovali, že nošení roušek a lockdowny kvůli epidemii covidu-19 lidem oslabily imunitu proti ostatním respiračním infekcím, nesetkávali se s nimi tak často jako dříve. V minulé sezóně nebyl v Česku potvrzen žádný výskyt chřipky. Státní zdravotní ústav zatím nepotvrdil výskyt ani v této sezóně, molekulární biolog Omar Šerý ale na twitteru uvedl, že v Brně již zachytili dva případy chřipkového viru typu A. Navíc se podle něj objevila chřipka i covid-19 u sedmiletého chlapce. Pediatři proto vzkazují, aby rodiče očkovali svoje potomky proti chřipce.

„V Brně dnes máme první záchyt chřipkového viru v této sezóně. Detaily zveřejním v průběhu tohoto týdne. Na vzorku dále pracujeme. Jedna koincidence RSV viru s koronavirem se objevila u sedmiletého chlapce, což může znamenat horší průběh infekce,“ uvedl molekulární biolog Omar Šerý na svém twitteru.

Druhý den dodal, že se objevil i druhý případ chřipkového viru, první případ byl mladík z Brna, který ležel od minulého pátku s horečkami doma.

„DNA analýzou jsme potvrdili, že v obou případech výskytu chřipkového viru v Brně se jedná o chřipkový virus typu A. Oba pacienti prodělali vysoké teploty a mají příznaky chřipkového onemocnění,“ doplnil poté Šerý.

Jak řekla Blesk Zprávám mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová, podle poslední zprávy z 8. listopadu chřipka zatím ve spolupracujících laboratořích nebyla zachycena. „ I výskyt chřipky v celé Evropě zůstává zatím nízký,“ dodala Čechová. 

Někteří odborníci už na začátku září varovali, že chřipková epidemie udeří po loňském roce velmi silně, podle dalších zůstane opět slabší díky nošení ochrany dýchacích cest a možnostem práce s domova pro lidi s příznaky. Doporučili nicméně důrazně očkování, zejména rizikovým skupinám, do které patří i děti.

Chřipka i covid u dítěte?

Pokud se podle lékaře nakazí člověk oběma viry naráz, hrozí mu komplikace například ve formě těžkého zápalu plic až s možností respiračního selhání. „Obecně děti nejsou ohroženější skupinou než dospělí lidé, vždy záleží na zdravotním stavu konkrétního pacienta. Samozřejmě zdravý člověk ve středním věku, který netrpí chronickými nemocemi, má menší riziko komplikací než malé miminko. Obecně platí to, že malé děti do 3 let a senioři nad 65 jsou rizikovější než zbylá část populace,“ upozorňuje MUDr. Jiří Bartoš, praktický lékař a člen výboru Sdružení praktických lékařů.

Děti si imunitu teprve budují

Právě dětské skupiny jsou nejčastějším zdrojem vzniku chřipkových epidemií. Nejen že mezi dětmi dochází k největšímu přenosu chřipky, ale malí pacienti jsou mnohem více a déle nakažliví než dospělí. Děti mohou být totiž infekční i více než deset dní a virus chřipky typu A dokáží šířit až osm dní před nástupem příznaků. Každoročně se chřipkou nakazí 20-30 % dětí. Z hlediska chřipkové infekce jsou zvláště malé děti jednou z nejohroženějších skupin, protože si teprve budují imunitu.  

Rodiče, chraňte své děti

Očkovat proti chřipce je možné od 6 měsíců věku dítěte. Menší děti lze ochránit, pokud se naočkuje těhotná matka v průběhu těhotenství, čímž dítěti předá protilátky, a novorozenec je tak na začátku života chráněn.

Česká vakcinologická společnost očkování proti chřipce doporučuje dětem s chronickým onemocněním plic a dýchacích cest, srdce a cév, ledvin, jater, ale také neurologickými onemocněními a poruchami imunity, u kterých hrozí komplikovaný průběh nemoci.

„Bohužel je však u nás oproti jiným státům Evropy proočkovanost stále velmi nízká a zájem rodičů o očkování dětí mizivý. Přitom by právě změna přístupu k očkování mohla zachránit mnoho životů,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, dětská lékařka.

Proti covidu-19 se v Česku mohou očkovat pouze děti od 12 let. Na konci října např. americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil mimořádné použití vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech pro děti mezi pěti a 11 lety. Cabrnochová doufá, že brzy bude možné aplikovat vakcínu i dětem u nás.

Jde to i bez jehel

Společnost AstraZeneca získala od ministerstva zdravotnictví schválení pro vakcinaci dětskou očkovací látkou FluenzTetra.

„Je určena dětem starším než dva roky. Aplikuje střikem do nosních dírek, podobně jako běžné kapky do nosu, a ne injekcí. Díky tomu z ní děti nemusí mít obavy a navíc tak odpadají i obvyklé nežádoucí účinky v podobě bolesti či zarudnutí v místě vpichu,“ uklidňuje rodiče dětská lékařka.

Video  „Až do úplného padnutí," Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa