Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Očkování proti covidu i chřipce v jeden den, nebo odstup? Část praktiků radí počkat 14 dní

Autor: ula - 
23. září 2021
05:00

Chcete se očkovat proti chřipce i proti covidu-19? Můžete se očkovat ve stejný den, do jedné ruky si nechat aplikovat jednu vakcínu a do druhé ruky druhou. Tak zní doporučení České vakcinologické společnosti z letošního června. Náměstkyně ministra zdravotnictví MUDr. Martina Koziar Vašáková potvrdila Blesk Zprávám, že to možné je. Oslovení praktičtí lékaři ale tak jednotní nejsou. Předseda praktiků Petr Šonka uznává, že je to nestandardní postup, na který nejsou papcienti zvyklí, další se domnívají, že by bylo lepší dodržet mezi vakcínami odstup 14 dnů. Záleží ovšem na rozhodnutí pacienta i na doporučení lékaře.

„Očkovat proti chřipce je možné současně s jakoukoli jinou vakcínou. IIV4 vakcínu proti chřipce je možné aplikovat v jeden den, do odlišných míst, spolu s vakcínou proti onemocnění covid-19. LAIV4 vakcínu je možné simultánně aplikovat s živou, atenuovanou vakcínou proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám, planým neštovicím,“ uvádí doporučení České vakcionologické společnosti z 10. června 2021.

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové je optimální aplikovat do jedné ruky vakcínu proti covidu-19 a do druhé ruky vakcínu proti chřipce. „Není to nestandardní postup, z vlastní zkušenosti vím, že když jsem jela do Indie, dostala jsem očkování proti žluté zimnici do jednoho ramene a druhou očkovací látku do druhého ramene,“ řekla Blesk Zprávám náměstkyně.

Podle náměstkyně je problémem optimální načasování. „Vakcionologové by rádi viděli aplikaci vakcíny proti chřipce o měsíc později, vzhledem k tomu, že rizikoví pacienti by měli být chráněni na vrcholu chřipkové epidemie, který je většinou až koncem roku,“ dodává Vašáková.

Stejně tak primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a 1., 2. a 3. LF UK, MUDr. Hana Roháčová, Ph.D uvedla: „Vakcína proti chřipce je podávána v jedné dávce a lze ji bez obav aplikovat spolu s očkováním proti onemocnění covid-19.“

„Proti chřipce a covidu-19 lze očkovat v jeden den, ale je to na konzultaci s lékařem, pokud má někdo své důvody, může zachovat odstup mezi vakcínami v rozmezí 14 dnů,“ řekla i ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Mgr. Irena Storová.

Šéf praktiků Šonka: Je to postup měnící zaběhnutou praxi

MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů, připouští, že tento postup mění zaběhnuté stereotypy v praxích, kdy lékaři nechávali mezi jednotlivými typy očkování odstup 14 dní.

„Myslím, že to má svůj smysl a za normálních okolností bych řekl, že to je dobrý postup, od kterého bych já neodstupoval, jiná věc je, že teď potřebujeme rychle naočkovat nějaké množství lidí a je to stanovisko České vakcinologické společnosti,“ říká Šonka s tím, že si nemyslí, že by jeho pacienti projevili zájem o dvě vakcíny najednou. 

„Pokud si někdo bude přát aplikovat obě vakcíny, tak to udělám, kdo nebude chtít, toho nutit nebudu. Je to totiž něco, co jsme běžně nedělali a pacienti na to nejsou zvyklí,“ dodal Šonka.

Vakcíny jsou neživé

MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař Praha a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP, nevidí v očkování v jeden den problém, protože vakcíny se běžně podávají po dvou, pokud se jedná o tzv. neživé vakcíny, což jak chřipka, tak covid jsou.

„Navíc pokud bychom chřipku a covid neočkovali naráz, tak musíme dodržet bezpečnostní odstup 14 dní. Zatím nám ale u většiny pacientů, kterých se třetí dávka vakcíny proti covidu týká, nevychází osm měsíců od druhé dávky, protože ty začaly přicházet v dubnu. Čili potenciální souběh vychází na prosinec a to už je na chřipkovou vakcínu pozdě. Nicméně pokud by se našel pacient, kterému vychází třetí dávka nyní, nemám problém mu podat zároveň vakcínu i proti chřipce,“ řekl Blesk Zprávám Mucha.

Větší množství nežádoucích účinků?

MUDr. Michal Bábíček, místopředseda Sdružení praktických lékařů, se domnívá, že u něj v ordinaci si bude dávat vakcínu proti covidu-19 i chřipce minimum pacientů.

„Nechceme být experimentální laboratoří, protože očkování covidu plus chřipky nikde na světě neběží a nemáme data a ni zkušenosti od kolegů, jak to u pacientů může u pacientů probíhat,“ uvedl pro Blesk Zprávám Bábíček.

„Nežádoucí účinky očkování proti covidu, ačkoliv jsou naprosto běžné, tak jsou častější, než u očkování proti chřipce,“ myslí si lékař. Navíc dodává, že podle něj bude lepší se nejprve očkovat proti chřipce a po dvou týdnech proti covidu-19.

„Myslím si, že je to bezpečnější, koneckonců praktický lékař zodpovídá za to, co dělá, a domnívám se, že mnoho kolegů zvolí tuto bezpečnější cestu, než dávat obojí najednou, ale umím si představit situaci, kdy pacient o to požádá a já aplikuji obojí. Odborná společnost to umožňuje, takže můžu a pacient bude poučen, ale i srozuměn s tím, že vakcíny mohou způsobit větší množství nežádoucích účinků,“ doplňuje Bábíček.

Video  Je Česko připraveno na další vlnu covidu? Běhounek se opřel do opozice  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Lékař: Osobně bych do toho nešel

Podle Bábíčka mají ale lékaři zkušenosti s aplikací dvou dávek najednou, např. při aplikaci vakcín proti pneumokokům a proti chřipce.

„Volil bych přesto opatrnější strategii u očkování proti covidu-19 a chřipce, 14 dní odstup není tak dlouhá doba a je lepší jej dodržet. Já osobně bych do toho nešel, já se nejprve očkuji proti chřipce, v říjnu na mě vychází 3. dávka proti covidu-19, takže nejdříve si aplikuji očkování proti chřipce a po 14 dnech vakcínu proti covidu-19,“ uzavírá Bábíček. 

Stano1963 ( 23. září 2021 11:27 )

náš praktik chce mít mezi očkováním vždy odstup minimálně 14 dnů. Třeba přeočkování proti encefalitidě nikomu nedoporučil po očkování proti covidu, vždy minimálně 14 dnů odstup. Očkování je vlastně prodělávání lehké formy nějaké vážné nemoci, imunitní systém je vytížený, je zbytečné mu naložit další zátěž, když kombinace vakcín není vyzkoušená

Jirik-ta ( 23. září 2021 10:05 )

"Vakcína proti covidu i chřipce naráz a další novinky v očkování" (vitalia-cz)
"Navíc zdraví lidé by ji podle odborníků měli zvážit. „Pokud pacient nemá závažnou nemoc, která způsobuje poruchu imunity, tak mu třetí dávku nedoporučujeme,“ uvádí plicní lékařka a náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková."

Jirik-ta ( 23. září 2021 09:56 )

nejlepší je mix

Jirik-ta ( 23. září 2021 09:56 )

jaromir123 ( 23. září 2021 09:54 )

Chřipka se očkuje vždy před pandemií - Covid během pandemie. Tady něco nehraje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa