Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ještě nejsme z nejhoršího venku.“ Expertka varovala před novou vlnou případů v USA

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. září 2021
12:10

Spojené státy v minulém týdnu zaznamenaly snižující se počet nových případů covidu-19, i tak denně registrovaly několik desítek tisíc nakažených. Experti varují, že USA „rozhodně nejsou z nejhoršího“ venku a řada odborníků očekává, že trend se změní a v následujícím období bude počet nově infikovaných stoupat, uvedla stanice CNN.

„Skutečně se dá očekávat, že přírůstky nových případů budou na celém našem území zase stoupat,“ uvedla expertka na veřejné zdraví Megan Ranneyová. Podle dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) byl v minulém týdnu průměrný denní přírůstek 130 tisíc případů, to je o 20 tisíc méně než týden předtím. Největší úbytek nakažených zaznamenaly státy, které se jako první v USA potýkaly s variantou delta.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznámilo, že pokles nových případů se projeví na počtu hospitalizovaných v příštích čtyřech týdnech, pokud by trend úbytku nakažených pokračoval, počet hospitalizovaných by klesnul poprvé od 23. června. Ranneyová doplnila, že snížení případů nebude platit pro celé USA, v jižních státech můžou pozorovat nárůst infikovaných.

Expertka se obává přetížení nemocnic

„A pokud tomu tak bude, logicky můžeme očekávat i růst hospitalizovaných,“ názory Ranneyové se úplně neshodují s předpovědí CDC. „Nemocnice by mohly být přeplněny,“ varovala expertka.

Západní Virginie podle všeho dosáhla poprvé počtu hospitalizovaných, který přesahuje tisíc. Po celé zemi jsou jednotky intenzivní péče obsazeny z 80 procent, víc než čtvrtinu z toho tvoří pacienti s covidem-19. Ranneyová stejně jako její kolegové se přes CNN obrátila na veřejnost a vyzvala lidi, aby se nechali očkovat. Experti zdůrazňují, že tohle je jediný způsob, jak snížit počty nakažených, hospitalizovaných i úmrtí.

Nemocnice na Floridě a tamní boj s koronavirem na jednotce intenzivní péče (21. 9. 2021) Nemocnice na Floridě a tamní boj s koronavirem na jednotce intenzivní péče (21. 9. 2021) | Reuters

Kdo se podle odborníků nakazí?

Podle CDC je nyní vakcinační tempo nejpomalejší od začátku očkování. „Pro většinu z nás platí, že pokud se necháme očkovat a nakazíme se, neumřeme,“ tvrdí Ranneyová. „Jak se nemoc šíří, je nutné pochopit, že se šíří skrze celou komunitu. Slabší jedinci mají největší pravděpodobnost, že se nakazí,“ expertka nicméně poznamenala, že nakazit se mohou všichni.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) navíc schválil podání třetí posilující dávky vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech lidem od 65 let a některým rizikovým skupinám. Třetí posilující dávka vakcíny má podle FDA být podána nejdříve šest měsíců po druhé dávce. Kromě seniorů ji budou moci dostat lidé, u nichž hrozí největší riziko vážného průběhu nemoci, a ti, jejichž zaměstnání je vystavuje vysokému riziku nákazy. Odborný poradní orgán amerického CDC by o podání třetí dávky vakcíny mohl hlasovat ve čtvrtek, uvedl ve středu zástupce CDC.

Nárůst případů a školy

Odborníci také řeší, jaký vliv má na růst případně pokles případů návrat dětí a studentů k prezenční výuce. USA zatím nemají jednotný systém preventivních opatření platných pro školy a jednotlivé instituce postupují individuálně. Některé školy dokonce s nárůstem nakažených v zemi restrikce zpřísnily. Jeden z okresů Jižní Karolíny zavedl ve středu povinné nošení roušek. Studenti, kteří nechtějí pravidlo dodržovat, musí opustit prostory školy a přejít na distanční výuku.

Na Floridě naopak restrikce rozvolňují a guvernér Ron DeSantis oznámil, že rodiče mohou poslat do škol asymptomatické děti, které přišly do kontaktu s nakaženým bez nutnosti karantény. Proti tomu vystoupilo nespočet učitelů.

Video  Hádky v debatě Blesku: Proč byly české školy zavřené během pandemie tak dlouho a kdo udělal chybu?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa