Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvě epidemie naráz: Koronavirem zbídačená země bojuje i se smrtelnou horečkou

Autor: tsv - 
6. září 2021
05:00

Indie se místo „pouhé“ druhé vlny covidové pandemie potýká nově i s neznámou horečkou. Uttarpradéš, stát na severu země, jen za tento týden hlásí 40 mrtvých včetně 32 dětí. Vědci se dohadují o původu horečky, zatím ale není jasné, co přesně nemoc způsobuje. O nové epidemii napsal server Mirror.

Záhadná horečka dosud postihla více než 30 000 Indů. Místní nemocnice musí pro stovky hospitalizovaných pacientů uvolňovat lůžka na jednotkách určených pro pacienty nakažené koronavirem.

O nemoci se v zemi začalo prvně mluvit teprve před týdnem, děti se po těžké noci budí s vysokými teplotami a zalité potem. Mezi další často hlášené příznaky patří bolesti kloubů a hlavy, dehydratace a nevolnost. Někteří místní se potýkají i s nepříjemnými vyrážkami na nohou a pažích.

Dosud záhadné horečce podlehlo nejméně padesát lidí. Nejvíce se rozšířila po šesti severních okresech. Místní lékaři se snaží přijít na původ nemoci, zatím jsou ve hře dva potenciální scénáře.

Podle některých jde o horečku dengue přenášenou komáry. V mnoha případech si doktoři všimli sníženého množství krevních destiček u pacientů ve vážném stavu, což by viru dengue odpovídalo. Jiní věří, že za epidemií stojí tyfus.

Tyfus se šíří pomocí infikovaných roztočů a už v letech 2003 a 2007 v Indii propukly nemalé epidemie. Ve vážných případech se pacienti neobejdou bez hospitalizace. Zatím nebyla vyvinuta vakcína, která by dokázala proti onemocnění efektivně chránit. Léčí se doxycyklinem a dalšími silnými antibiotiky.

Krize se stupňuje

Nemocnice se musí denně potýkat s přívalem nových pacientů nakažených koronavirem, jednotky praskají ve švech a lůžek není nikde dost. Nová epidemie tak pro místní představuje zásadní komplikaci.

Lékařka z regionu Firozabad, Neeta Kulshreshta, varovala před vysokou smrtelností horečky. „Pacienti, hlavně děti, v nemocnicích umírají velmi rychle,“ sdělila novinářům.

Situace si všimla i Světová zdravotnická organizace (WHO). K propukající epidemii se vyjádřila tento týden. „Kombinace covidu-19 a epidemie viru dengue může mít potenciálně devastující následky, zejména pro rizikové části populace.“

Indie od propuknutí pandemie koronaviru zaznamenala 440 000 obětí, v zemi dále řádí vysoce nakažlivá mutace delta. Uttarpradéš je domovem 200 milionů lidí, oblast se potýká s podprůměrným zdravotnictvím a špatnými hygienickými podmínkami.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa