Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Varování před rouškami u malých dětí: Zpomalují jejich vývoj, tvrdí epidemiolog

Autor: šamol - 
4. září 2021
05:00

Negativa převažují nad výhodami. Profesor z Kalifornie varuje před rouškami a respirátory pro děti od dvou let, informoval o tom deník Daily Mail. Profesor epidemiologie Vinay Prasad z univerzity v San Franciscu míní, že dlouhodobé užívání roušek u dětí může zpomalit jejich vývoj a způsobit váhavost vůči očkování, které poskytuje „nespornou ochranu“.

Profesor epidemiologie z UC San Francisco odsoudil výzvu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, aby děti ve věku od dvou let nosily ve škole roušky, a řekl, že tato politika by více uškodila než prospěla rozvoji dítěte a národnímu očkovacímu úsilí.

Ve sloupku pro The Atlantic Vinay Prasad varoval představitele států, že nutit mladé studenty, aby nosili roušky, by mohlo bránit jejich jazykovým, sociálním a kulturním rozvojovým dovednostem.

Tvrdil, že kompromis za minimální ochranu, kterou masky nabízejí proti covidu-19, nestojí za to. „Neexistuje žádný vědecký konsenzus ohledně pravidel povinného nošení roušek pro školáky. Světová zdravotnická organizace, která doporučuje, aby děti od 12 let nosily roušky za stejných okolností jako dospělí, konkrétně nedoporučuje maskovat děti do pěti let a mladší,“ napsal Prasad.

Prasad řekl, že zatímco obavy z toho, že děti nemohou dýchat za rouškou, byly trochu přehnané, stejně taková je myšlenka, že masky poskytují hlavní výhody v boji proti covidu ve třídě.

Kritizoval účinnost většiny roušek, protože převládající výzkum ukázal, že populární modré chirurgické roušky obsahují málo aerosolů.

Studie z Univerzity ve Waterloo zjistila, že modré roušky byly účinné pouze při 10% filtraci aerosolů z úst a nosu, kde těsnější přiléhající masky N95 a KN95 filtrovaly více než polovinu.

Jiné studie po celém světě dospěly ke stejnému závěru. Prasad ale zaznamenal odlišnou studii ve Španělsku, která zkoumala míru infekce mezi maskovanými a nemaskovanými pětiletými a šestiletými studenty.

Výsledky studie ukázaly, že starší, maskovaní studenti, stále přenášeli sazby vyšší než jejich mladší, nemaskovaní kolegové.

Prasad dodal, že roušky čelily další výzvě, skutečnosti, že „malé děti se svými maskami vrtí“.

Kromě doporučení masek pro malé děti pokyny CDC také naléhají na masky pro většinu očkovaných pečovatelů, kteří pracují v kojeneckých centrech denní péče.

„Mnoho studií podporuje důležitost toho, aby děti viděly tváře pečovatelů, a před příchodem covidu-19 mnoho amerických profesních organizací, včetně Americké pediatrické akademie, rozhodně souhlasí,“ napsal.

Dva z každých pěti rodičů nesouhlasí se všemi rouškami ve školách, a to bez ohledu na stav očkování dítěte, a podle nového průzkumu společnosti Gallup si necelá polovina rodičů z USA K-12 přeje, aby všichni studenti měli ve třídě roušky.

Podobně 48 procent rodičů chce ochranu nosu a úst pro všechny učitele a zaměstnance, zatímco 38 procent roušky u učitelů odmítá úplně a 13 procent je žádá jen u neočkovaných kantorů.

Prasad také varoval, že tlačení do nošení roušek by mohlo lidi odradit od očkování proti covidu-19.

„Důkazy, které podporují očkování, jsou nesporné ve formě několika studií, zatímco důkazy na podporu roušek ve školách pro malé děti jsou přinejmenším fragmentární,“ napsal. Prasad poznamenal, že protože studenti v minulosti nikdy nemuseli řešit zakrytí obličeje, je obtížné posoudit, jak moc jsou děti ovlivněny.

Nakonec vyzval vědce, aby přísně testovali zásady, které nařizují všem dětem nosit roušky, aby plně porozuměli účinkům, které by mohly být řádně zváženy proti nebezpečím covidu.

Video  „Chybí mi tým odborníků,“ tvrdí ředitelka o převalení zodpovědnosti za roušky na bedra škol.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa