Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pacient nula se nakazil v laboratoři, připustila poprvé WHO. Pracoval s netopýry

Autor: tsv - 
13. srpna 2021
14:42

Podle vedoucího výzkumného týmu Světové zdravotnické organizace (WHO) doktora Petera Embarka se mohl první člověk nakazit koronavirem od netopýra v jedné z wu-chanských laboratoří. WHO tuto teorii zařadila do seznamu věrohodných hypotéz. Čína se verzi o původu pandemie brání zuby nehty, v červenci odmítla spolupráci při druhé fázi vyšetřování. Informoval o tom německý server Bild.

„Zaměstnanec laboratoře nakažený při odběru vzorků nyní spadá pod věrohodné hypotézy,“ řekl Embarek v dánské televizi. Výzkumný tým nadále pracuje s teorií, že původcem infekce jsou čínští netopýři. Zatím ale podle vědce není dostatek spolehlivých důkazů, které by tuto verzi mohly definitivně potvrdit. Ještě několik měsíců zpátky tým teorii označil za „extrémně nepravděpodobnou“.

Čína v červenci vyjádřila nesouhlas s druhou fází vyšetřování, které se mělo hlouběji zabývat právě potenciálním únikem viru z laboratoře. Čínské úřady se rozhodly zabránit šetření a odborníkům z WHO odepřely přístup k potřebným údajům a dokumentům.

Čína proti světu, svět proti Číně

Náměstek ministra zdravotnictví Ceng I-sin hypotézu srovnal s pomluvou, napsal server NPR. Teorii podle jeho slov vyvrací jak selský rozum, tak i věda. Sám ředitel WHO Tedros Ghebreyesus ale už dříve uznal, že původní zavržení diskutované verze původu koronaviru bylo předčasné a věc je třeba víc prozkoumat.

Na vysoké pravděpodobnosti teorie se většina světových expertů neshodovala. Otázkou tedy bylo, zda je hypotéza tak přitažená za uši, že by se od ní mělo okamžitě odstoupit, anebo je dostatečně legitimní a vyžaduje další šetření.

WHO si pevně stojí za jedním z možných původců viru, tedy za netopýry. Organizace doporučila prozkoumání čínských „mokrých trhů“, které do budoucna představují riziko i jiných lokálnějších epidemií.

Ghebreyesus vyjádřil zklamání z negativního přístupu Číny. „Žádáme Čínu, aby byla transparentní, otevřená, spolupracovala a hlavně předala data, o která jsme žádali už na počátcích pandemie,“ řekl.

Čína si stojí za tím, že s vyšetřováním spolupracuje dostatečně, jen odmítá politikaření, ze kterého už v minulosti nařkla Spojené státy, Evropskou unii a další země, které se původu pandemie snaží přijít na kloub. Podle výroků čínských úřadů se svět snaží z pandemie udělat politickou záležitost a hledá viníka, na kterého by mohl celou záležitost posledních měsíců hodit. Jako zdroj pandemie Čína označila americké laboratoře.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mikes15 ( 13. srpna 2021 20:00 )

1) vypustili to aby vyhubili lidi

2) vakcíny učinkují max. půl roku

3) noste respirátory

4) dejte se na víru v Ježíše

salto ( 13. srpna 2021 18:35 )

verka1 ( 13. srpna 2021 17:06 )

Pacient nula žije a ostatní nakažení zemřeli.

Jituska 1 ( 13. srpna 2021 16:15 )

Uživatel_5380737 ( 13. srpna 2021 16:14 )

co hulíte za matroš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa