Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drastický dopad nové vlny: Část Asie drtí mutace, mrtvých přibývá. Afrika čelí hrozbě

Autor: tsv - 
5. srpna 2021
13:11

Jihovýchod Asie se ocitá zatím v té nejhorší vlně koronaviru, země jsou drasticky pozadu v očkování a denně vidí tisíce nových případů nákazy. Rapidní šíření má na svědomí vysoce nakažlivá mutace delta. Země jihovýchodní Asie přistupují k čím dál tím drastičtějším protipandemickým opatřením, ekonomická síla zemí tak postupně padá ke dnu. Indická mutace v posledním měsíci zapříčinila také osmdesátiprocentní nárůst počtu obětí v Africe. Informoval o tom server CNN.

Rychle rostoucí čísla v poslední době hlásí také Čína, Japonsko a Jižní Korea, mutace delta však zasáhla jihovýchod Asie ještě o něco vážněji. Země se potýkají s přeplněnými nemocnicemi, nedostatkem lůžek, náčiní i kyslíku. Zdravotnické systémy se denně stávají svědky stovek obětí koronaviru. Zoufalé vlády nastolují nová radikálnější opatření, která vyúsťují v nevyhnutelné finanční problémy místních obyvatel.

Kvůli nemožnosti pracovat se v některých zemích bouří desetitisíce lidí, velké protesty propukly například v Malajsii a Thajsku. Myanmar je na pokraji zhroucení kvůli nedávnému pozastavení veškerých vakcinačních procesů způsobeným únorovým vojenským pučem.

Rychlé šíření nákazy hlásí i bohaté země, jako je Británie a Singapur, ty však byly doposud schopné naočkovat velkou část své populace a riziko zhroucení zdravotního systému tedy není až tak vysoké. Na druhé straně ale stojí země jako například Vietnam, kde obě dávky dostalo pouhé jedno procento obyvatel. Thajsko hlásí dokončené očkování u pouhých pěti procent, Filipíny u 7,2 procenta a Indonésie 7,6 procenta populace. Rok a půl od propuknutí pandemie vidíme v jihovýchodních zemích Asie jasný příklad toho, že nízká proočkovanost může mít až apokalyptické následky.

Indonésie nedávno obrala Indii o titul epicentra nákazy. Denně země registruje i více než 50 000 nově infikovaných koronavirem. Za poslední měsíc se zde nakazilo 1,2 milionu lidí, ve středu s covidem zemřelo 1 747 pacientů.

Vysoké nárůsty zažívá Malajsie, a to i přes celostátní uzávěru. Situaci nepomáhá probíhající politická krize. Minulý týden vyšly tisíce přepracovaných lékařů do ulic při protestu proti otřesným podmínkám v nemocnicích. Kvůli nedostatku nemocničních lůžek jsou zdravotníci na pokraji zhroucení.

Thajsko si doposud vedlo v porovnání  se zbytkem světa velmi dobře, počty nově nakažených udržovalo nízko a vláda včas vydávala nutná bezpečnostní opatření. Letos se situace se třetí vlnou ale drasticky zhoršila. Ve středu země zaznamenala rekordní počet infikovaných, a to 20 920 lidí. Za jeden den zemřelo 160 lidí. Země trpí nedostatkem lékařské síly v době, kdy jsou větší města nucena posílat své zdravotníky do slumů a vysoce rizikových oblastí.

V Myanmaru stojí zoufalí lidé nekonečné fronty na zásoby kyslíku, které se každým dnem tenčí. Nakažení musí i v případě těžkého průběhu nemoci zůstávat doma, přeplněné nemocnice denně odmítnou stovky nakažených s vážnými příznaky. Podle odhadů zbývá pouhých 40 procent místních zdravotních středisek, které jsou schopné provozu. V poslední době země denně registruje kolem pěti tisíců nových případů nákazy. Kvůli vojenskému puči skončilo mnoho doktorů ve vězení.

Více obětí než kdy dřív

Podle posledních zpráv Světové zdravotnické organizace (WHO) vystoupaly v Africe počty obětí covidu za pouhý jeden měsíc o více než 89 procent. Podle ředitele WHO Tedrose Ghebreyesuse kvůli mutaci delta zaznamenal celý svět i podobný nárůst počtů nakažených, konkrétně se podle něj dá přírůstek vyčíslit na 80 procent. Zatím se tato varianta koronaviru vyskytla ve 132 zemích.

„Přibylo 89 procent smrtí, z 13 242 na 24 987 v posledních 28 dnech porovnaných s předchozím měsícem,“ řekl Phionah Atuhebwe, šéf afrického oddělení pro očkování spadajícího pod WHO. Většina smrtí byla podle něj hlášena v Jihoafrické republice, konkrétně 64 procent. Ve svém prohlášení řekl, že rostoucí trend zaznamenává hned 15 zemí kontinentu.

Za vinu to dal hlavně velmi nízké proočkovanosti. Afrika se svou miliardou obyvatel naočkovala pouhých 1,5 procenta populace. Velká část světadílu závisí na darech poskytnutých vakcinačním programem COVAX, Čínou, Indií a Spojenými státy. Již dříve byly velké země nařknuty z hromadění vakcín, které má za následek nedostatek očkovacích látek pro chudší státy.

Proces očkování v oblasti lehce zrychluje, zatím to ale stále nestačí. Tento týden poskytly Spojené státy Senegalu, Jihoafrické republice a Nigerii několik milionů dávek vakcíny. Africká větev Světové zdravotnické organizace plánovala do konce září naočkovat 10 procent místní populace, takového cíle však nebude moci dosáhnout až 70 procent afrických zemí.

„Za týden se na světadílu podá 3,5 až 4 miliony dávek, abychom ale dosáhly zářijového cíle, je třeba počet navýšit na minimálně 21 milionů dávek týdně,“ řekl Ghebreyesus. Jihoafrická republika, která od propuknutí pandemie hlásí nejvíce nakažených v Africe, zatím zaregistrovala více než dva miliony infikovaných a 72 000 obětí covidu.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa