Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vakcíny nás nespasí, zachovejte věrnost vůdci.“ KLDR varuje, že boj s covidem nekončí

Autor: ČTK, for - 
4. května 2021
12:40

Severní Korea dnes varovala občany, že boj proti koronaviru potrvá ještě dlouho. Uvedla rovněž, že vakcíny vyráběné mezinárodními farmaceutickými firmami neznamenají všelék, který pandemii covidu-19 rychle ukončí.

V sloupku otištěném v oficiálním severokorejském listu Rodong sinmun se píše, že pandemie se ve světě zatím jen zhoršuje, a to navzdory vývoji vakcín. Kdy vakcíny dorazí do KLDR, zůstává stále otázkou, uvedla agentura AP.

Mezinárodní program COVAX podporovaný OSN, který má garantovat, že se vakcíny dostanou i do chudších zemí, v únoru slíbil, že Severní Korea obdrží v první polovině letošního roku 1,9 milionu dávek očkovací látky. Minulý měsíc ale představitel Světové zdravotnické organizace pro KLDR Edwin Salvador podle jihokorejských médií řekl, že dodávka se zpozdí, protože se program potýká s nedostatkem vakcín.

„Připravte se na bitvu,“ píše médium

„Nové vakcíny, které v konkurenčním boji představily různé země, byly dříve považovány za jiskru naděje pro lidstvo a způsob, jak ukončit boj proti této hrozivé nemoci. Situace v mnoha zemích ale ukazuje, že vakcíny nejsou univerzální lék,“ napsal list Rodong sinmum, přičemž ocitoval zprávy o vysokých počtech případů nákazy koronavirem v zahraničí.

List zároveň vyzval občany, aby se připravili na dlouhou bitvu proti covidu. Zdůraznil přitom nutnost dodržovat přísná protikoronavirová opatření a zachovávat věrnost vůdci země Kim Čong-unovi a jeho straně.

Severní Korea uzavřela koncem loňského ledna hranice a zatím oficiálně nepotvrdila na svém území žádnou nákazu koronavirem. Podle expertů ale případy covidu na území KLDR nelze vyloučit vzhledem k prostupné hranici s Čínou, kde se předloni objevily první případy infekce virem SARS-CoV-2.

Kim Čong-un na sjezdu Korejské strany práce, (8.04.2021). Kim Čong-un na sjezdu Korejské strany práce, (8.04.2021). | Reuters

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa