Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přední experti bouří: Nemůžeme vyloučit, že koronavirus unikl z čínské laboratoře

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2021
12:30

Vědci z prestižních amerických univerzit jako Massachusettský technologický institut (MIT) a Harvardova či Stanfordova univerzita vystoupili proti závěrům týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), který byl pátrat po původu koronaviru v čínském Wu-chanu. Specialisté WHO tvrdí, že virus nemohl uniknout z wuchanské laboratoře. „Nemůžou to vyloučit,“ bouří se experti v otevřeném dopisu, uvedl list Daily Mail.

Tým WHO, který operoval v Číně, vyloučil, že by virus unikl z Wuchanského institutu virologie, ve své závěrečné zprávě publikované na konci března tuto hypotézu označil za „vysoce nepravděpodobnou“. Podle WHO koronavirus zřejmě pochází od netopýrů a na člověka se přenesl prostřednictvím jiného zvířete.

Tato verze ale experty neuspokojila, mikrobiolog David Relman ze Stanfordu a virolog Jesse Bloom z Washingtonské univerzity předložili otevřený dopis, ke kterému se připojil nespočet dalších odborníků. Dopis vyšel ve vědeckém časopisu Science s podpisy 18 specialistů, kteří jsou toho názoru, že teorie o úniku koronaviru z čínské laboratoře je stále aktuální.

Podle vědců to chce další výzkum

Odmítají, že by se jednalo o konspirační teorii, podle nich tuto „hypotézu prostě nelze vyloučit, dokud není dostatek prokazatelných důkazů“. Experti rovněž vyzývají k dalšímu vyšetřování původu pandemie. Relman vypověděl, že signatáři jeho dopisu jsou stejného názoru jako on a Bloom. „Nemáme dostatek informací na to, abychom mohli únik z laboratoře zcela vyloučit, proto se této hypotézy nemůžeme vzdát,“ prohlásil mikrobiolog.

„Každý, kdo se jasně přikloňuje pro nebo proti této verzi, nemůže vycházet z ucelených a kvalitních dat,“ uvedl s vysvětlením, že plnohodnotné a ucelené informace „prostě chybí“. „Vyhněme se spekulacím,“ píší Relman a Bloom, zároveň ale zdůrazňují, že hypotézu úniku nelze ani vylučovat. „Teorie o náhodném úniku z laboratoře je stále stejně aktuální jako zoonotický původ. Poznání toho, jak koronavirus začal, je podstatné pro strategie, jak předejít nebo zmírnit příští pandemie,“ shodují se vědci v dopise.

Společný výzkum WHO a Číny odsoudili. „Informace, data a vzorky pro první část výzkumu byly sebrány a zpracovány čínskou částí týmu, zbytek vědců postavil svou analýzu na základě těchto údajů,“ podotkli prominentní vědci a poukázali na střet zájmů Číny, která se na počátku pandemie snažila tutlat informace o nákaze a zveřejnila nespočet vlastních konspirací o původu viru.

Čínská viroložka: Neakceptovatelné

Podle otevřeného dopisu pouze 4 ze 313 stránek zprávy WHO a jejích dodatků mluví o možnosti, že se koronavirus rozšířil z laboratoře. Vědci požadují, aby agentury pro veřejné zdraví a výzkumné laboratoře poskytly data pro detailní výzkum původu pandemie. Podle nich by tato data měla být zpřístupněna širší veřejnosti.

Na otevřený dopis reagovala zástupkyně ředitele Wuchanského institutu virologie Š' Čeng-li, podle ní je „neakceptovatelný“. „Kdo může předložit důkazy, které neexistují? Je smutné číst tenhle dopis, který sepsali prominentní vědci,“ uvedla čínská viroložka. Podle ní je celá hypotéza založená na jediném faktu, a to, že laboratoř pracovala s koronavirem u netopýrů.

Relman její vyjádření nekomentoval, zmínil však to, že doufá, že se demokrati a Bílý dům zapojí do pátrání po původu koronaviru. Hypotéza o možném úniku koronaviru z laboratoře rozdělila vědeckou společnost, někteří experti věří, že je to jedno z nejpravděpodobnějších vysvětlení původu pandemie. Jiní od podobných verzí dali ruce pryč. Proti hypotéze vystoupil třeba i přední americký epidemiolog Anthony Fauci.

Video  Blesk Podcast: Rok s koronavirem. Čínská vláda se nikdy neomluví, řekla sinoložka Lomová  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

corsa ( 14. května 2021 20:06 )

Fauci musí od podezření vzniku v laboratoři dát ruce pryč, když výzkum sám financoval...S Gatesem....

LuCo ( 14. května 2021 17:33 )

Další důvodné podezření a stopy vedou i ke KGB, řízené Putinem...

kriv ( 14. května 2021 16:26 )

To myslíte tu laboratoř co v ní zkoumali i Američané.

wenzel trousil ( 14. května 2021 14:11 )

NEMUZEME VYLOUCIT ZE COVID UNIKNUL Z TRENYREK NEVALNYHO;;;A ZE NARODNI DIVADLO ZAPALILI AGENTI GRU! NEMUZEME vyloucit ze debilita vznikla v Britskem Belincatu a ze Ciciolina Pekarova je ztoho neplodna!!!

fotrpjotr ( 14. května 2021 12:49 )

Podobné domněnky jako s údajnou otravou Skripalových,každou chvili jiná konspirace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa