Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pětileté děti již od 1. srpna: Pfizerem se Izrael chystá brzy očkovat ty nejzranitelnější

Autor: ČTK, for - 
28. července 2021
22:15

Izrael od 1. srpna umožní očkovat proti covidu-19 děti ve věku 5 až 11 let, kterým by při nákaze koronavirem hrozily vážné komplikace, případně i smrt. S odvoláním na izraelské úřady to dnes uvedla agentura AFP.

„Jde o zvláštní povolení, každé očkování se bude zkoumat jednotlivě,“ řekl mluvčí izraelského ministerstva zdravotnictví. „Očkování (všech) dětí ve věku od pěti do 11 let se v této fázi nedoporučuje,“ dodalo ministerstvo a zdůraznilo, že očkování je doporučeno těm nejzranitelnějším.

Podle směrnice ministerstva může být dětem s těžkým chronickým onemocněním plic, vážnou imunosupresí, poruchami nervového vývoje, srpkovitou anémií, chronickým srdečním selháním, plicní hypertenzí nebo vysokým stupněm obezity podána dávka vakcíny od společností Pfizer a BioNTech v objemu 0,1 mililitru, což je třetina standardní dávky.

Asi 55 procent izraelské populace bylo proti covidu-19 plně očkováno díky rozsáhlé kampani zahájené na konci prosince, a to po dohodě s farmaceutickým gigantem Pfizer. Ten se s Izraelem domluvil na výměně dat o účincích očkování v této zemi, která má asi 9,3 milionu obyvatel a jejíž digitalizované lékařské databáze umožňují rychlé a rozsáhlé studie. Začátkem června izraelské úřady zpřístupnily očkování dětem od 12 do 16 let.

Kvůli stoupajícím počtům nakažených Izrael oznámil částečný návrat k prokazování bezinfekčnosti na veřejných místech. Do vnitřních či venkovních prostor s více než 100 lidmi mohou pouze očkovaní, vyléčení nebo lidé s negativním PCR testem, který není starší 72 hodin.

Od půlnoci se podle ministerstva zdravotnictví nákaza koronavirem v Izraeli prokázala u 1438 lidí. Aktivních případů infekce nyní země eviduje 14.573, z toho 29 lidí je připojeno k plicní ventilaci. Od začátku pandemie se koronavirus v Izraeli potvrdil u 866.866 lidí, z nichž 6462 nemoci podlehlo. Dvě úmrtí související s covidem-19 země eviduje od dnešního rána.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa