Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejposvátnější řeka je plná mrtvol obětí covidu: Z Gangy stoupá pach hnijících těl

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. května 2021
05:00

Posvátná Ganga plná těl obětí koronaviru, nebezpečná mutace i dezinformace, které šíří politici, to jsou věci, které v Indii značně ztěžují boj s druhou vlnou covidu-19. Zamoření největší řeky, která je hinduisty považována za posvátnou, je tak obrovské, že v rurálních částech Indie už je cítit pach rozkládajících se těl, vesničané si totiž mnohdy nemůžou dovolit ani dřevo, aby mohli spálit své zemřelé příbuzné, nemají jinou možnost než je pohřbít do řeky, uvedl deník The Guardian.

Není to poprvé, kdy Ganga „páchne smrtí“, ke stejným praktikám se Indové uchýlili i v roce 1918 během pandemie španělské chřipky. Řeka je přitom nejenže považována za posvátnou, ale pro mnoho regionů je hlavním zdrojem pitné vody.

Právě kvůli tomu, že lidé z rurální Indie pohřbívají oběti pandemie do řeky, experti odhadují, že počet zemřelých v Indii vysoce přesahuje 287 tisíc, které uvádějí oficiální údaje. Podle některých může být finální číslo až pětkrát vyšší. Počty dalších zemřelých se přitom denně zvyšují v řádu tisíců. Vyplavené mrtvoly se začaly objevovat ve větším počtu před dvěma týdny, zatím se neví, kolik přesně jich Ganga vydala.

Rybář denně najde až 50 těl

Podle novinářů ze států Uttarpradéš a Bihár je jich rozhodně více než dva tisíce. „Denně na březích objevíme tak 50 těl,“ komentoval situaci patnáctiletý Radžú Čaudhry z uttarpradéšské vesnice Gahmár, který se živí jako rybář. Zdravotníci dodali, že ne všechna vyplavená těla jsou nutně oběti koronaviru.

Radžú uvedl, že oficiálně jsou počty obětí v jejich vesnici velmi nízké, místní duchovní Bhúpendra Upadhjaj však novinářům sdělil, že během několika posledních týdnů zde zemřelo mnoho lidí. „Já osobně jsem viděl mezi 30 až 35 těly, co byla pohřbena do řeky nebo u ní. Dělá to víc a víc lidí, je těžké tady zařídit kremaci s tím, kolik lidí umírá. Navíc pohřbívání do řeky je dlouhověká tradice,“ vysvětlil.

U břehů Gangy nyní hlídkuje policie, která se snaží zabránit dalšímu pohřbívání do vody, někteří strážnici vyjeli po toku Gangy a našli několik desítek těl v různém stadiu rozkladu. Lidé z indického venkova mají mnohdy jen omezený přístup ke zdravotní péči, v Uttarpradéši v současné době zdravotníci objíždějí vesnice, chodí od domu k domu a testují lidi na koronavirus.

Příspěvky na kremaci a testování

Díky tomuto „agresivnímu trasování“ se podařilo snížit denní přírůstky o více než 100 tisíc a uvolnit některá lůžka v nemocnicích. Navíc uttarpradéšská vláda zavedla příspěvky na kremaci, rodiny obětí covidu-19 mají nárok na 1417 korun.

Koronavirus v Indii. Koronavirus v Indii. | Reuters

Kromě pohřbívání do Gangy řeší Indie také problematiku silně infekční mutace. Šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge dal tento týden odpověď na otázku, která veřejnost zajímala nejvíce, a to, zda jsou vakcíny účinné i proti indické formě nákazy. Kluge oznámil, že vakcíny proti covidu-19, které se v současnosti v Evropě používají, jsou podle všeho schopny chránit před všemi mutacemi. Zdravotnické orgány požádal, aby se i nadále měly na pozoru právě před indickou mutací. Zdůraznil ale, že očkování a preventivní opatření zabrání jejímu šíření.

Boj s dezinformacemi

Dalším problémem jsou dezinformace, které bohužel šíří i mnozí politikové. Terčem kritiky se stal hlavní ministr Dillí a lídr opozice Arvind Kedžriwal, který na svém twitteru informoval o singapurské variantě covidu-19, která je nebezpečná hlavně pro děti. „Žádná singapurská mutace neexistuje,“ bouří se domácí i singapurští politici. „Jeho komentář byl nezodpovědný a nepodložený vědeckými daty,“ shodují se.

„Politici by se měli držet ověřených faktů, žádná singapurská varianta není,“ rozohnil se singapurský ministr zahraničí Vivian Balakrishnan. Kedžriwalovo prohlášení přišlo poté, co Singapur upozornil, že „nové varianty koronaviru, jako ta z Indie, více postihují děti“. Tamní vláda na to konto uzavřela školy. Na toto varování reagovali i čeští odborníci.

Kedžriwal dostal výtku také od indického ministra zahraničí Subrahmanjama Džaišánkara, podle kterého takováto prohlášení mohou narušit vztahy mezi oběma zeměmi. „Bylo to od něj nezodpovědné a pár slovy způsobil obrovskou škodu na našem dlouholetém partnerství. Hlavní ministr nemluví za celou Indii,“ snažil se situaci „vyžehlit“ Džaišánkara.

Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

naidka ( 21. května 2021 14:51 )

Divím se, že po ranní očistě celého těla včetně čistění zubů a praní prádla v této výživné řece, si na Indy covid vůbec troufl.

radsab ( 21. května 2021 10:24 )

Na kosmonautiku ovšem peníze jsou. (Indická kosmická agentura, oficiálně Indian Space Research Organisation známá pod zkratkou ISRO, je státní indická vesmírná agentura zastřešující indické kosmické ambice se sídlem ve městě Bengalúru...)

Uživatel_5522028 ( 21. května 2021 09:31 )

A to patří k přírodě...

soorry ( 21. května 2021 08:17 )

Nejen posvátná, ale i smrtonosná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa