Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Očkovaných Čechům se otevře cizina bez testů 15. května. Babiš: Půjde i o Maďarsko a Slovinsko

Aktualizováno -
6. května 2021
17:00
Autor: ČTK - 
6. května 2021
14:10

Česko chce mít ještě před zavedením celoevropských covidových pasů dohodu se sousedními zeměmi, aby alespoň očkovaní proti covidu-19 mohli volně cestovat. Na čtvrteční tiskové konferenci po jednání s rakouským ministrem zahraničí Alexanderem Schallenbergem to řekl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) při čtvrtečních interpelacích zašel ještě dál, oznámil, že dohoda o volném cestování očkovaných obyvatel bude se sousedy, ale i Maďarskem a Slovinskem platit k 15. květnu.

„Náš cíl je mít celoevropské řešení, směřujeme k 1. červenci. Nicméně chceme mít předem dohodu s našimi sousedy, aby alespoň ti, kteří jsou očkováni, mohli volně cestovat,“ řekl Kulhánek. „Všechny země začínají své systémy budovat, systémy certifikátů po očkování, prodělané nemoci. Jde o to, abychom si navzájem dokumenty začali uznávat. To potom vytvoří základ celoevropskému systému,“ doplnil Schallenberg.

Řada evropských států chce s ohledem na blížící se turistickou sezonu zavést takzvané covidové nebo zelené pasy, tedy doklady o očkování, prodělaném covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus. S nimi by mohli lidé například snáze překračovat hranice bez nutnosti následné karantény.

„Můžeme od 15. května a my umožníme, aby na území České republiky cestovali jejich občané s potvrzením o provedeném očkování, jestliže uplynulo nejméně 14 dní od aplikace očkovací látky, druhé dávky,“ zmínil ve Sněmovně Babiš.

Češi chtějí mít podle premiéra dohody o cestování například také s Chorvatskem, Řeckem nebo Bulharskem, kde si léto tradičně užívají statisíce Čechů.

Minulý týden se nápadem covidpadu zabývali europoslanci, kteří například prosazují, aby lidé v rámci těchto pasů měli nárok na bezplatné testy. Složitá jednání se očekávají mezi jednotlivými zeměmi třeba například kvůli tomu, zda v certifikátu uznávat očkování látkou, která nemá schválení pro užití v Evropské unii.

Kulhánek se Schallenbergem dále probírali bilaterální otázky a další možnosti spolupráce i chystaná setkání v takzvaném slavkovském formátu (ČR, Slovensko, Rakousko). Od 1. července této skupině bude předsedat Česko.

Schallenberg poznamenal, že jedním z témat, kde země nesdílí stejný názor, je jaderná energie. Hledání lokality pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu nebo plánované rozšíření jaderné elektrárny Dukovany podle něj vyvolávají v Rakousku jisté obavy a nervozitu. „Respektujeme suverenitu volby energetického mixu každé země, na druhou stranu máme své legitimní zájmy, stojíme o maximální transparentnost,“ dodal rakouský ministr.

Na tiskové konferenci po jednání ministři také prezentovali česko-rakouskou knihu s názvem Sousedé: Česko-rakouské dějiny, a to za účasti autorů Václava Šmidrkala a Hildegard Schmollerové.

lucie13 ( 7. května 2021 08:48 )

V jádru máte pravdu, ale stačí je nazvat seniory. Teď jsem se zrovna dívala, kolik lidí po očkování v Německu zemřelo. Přímo po očkování v důchoďácích skoro 400 a přes 3.800 jich včetně personálu onemocnělo, tato čísla byla posbíraná z článků z oficiálních médií. Takže pravda může být i horší.
V Rakousku nedoporučují očkování lidem, kteří mají protilátky, takže rozumný člověk, který si myslí, že se chce nechat naočkovat, jde nejdříve na test. Tento test platí stejně jako zelený pas. Očkování má platit max. 9 měsíců a test 6.
Ale ten celý povyk kolem dokola nepochopím, když se ví, že očkování přenašeči jsou a i znova onemocní. Takže v září zase všechno zavřou, protože budou zase hrozná čísla a množství pozitivních. Pro mne ale pozitivní není tragédie, jen malá část z nich musí do nemocnice. Dokonce tchán s tchýní oba přes 70 bezpříznakově covid prodělali a na očkování nejdou. Tím, že o to nechtějí všichni, se brzy na všechny zájemce dostane.
A kdo má peníze na Dubaj, tak ho nějaký test navíc nevytrhne, ale raději neletět z Prahy nebo si předem zjistit podmínky, pro ně platí, z jakého letiště letíte a ne kde máte trvalý pobyt. Občani ZTP u Emirates covid test nepotřebují, stejně jako děti do 12 let.

jajas ( 7. května 2021 06:53 )

Záleží na člověku, který to posuzuje.....z toho vyplývá, že jsou asi na světě všichni blbci, kromě jednoho tady v česku....

jajas ( 7. května 2021 06:50 )

Tak jasně, že v rodině je každý jinak starý....to chápeme snad všichni. Nemyslím si, že se očkuje podle toho, aby mohla celá rodina na dovču. Nejde očkovat všechny najednou, nevím proč furt brbláš. To se jako mají zeptat všech rodin, jestli čistě náhodou nechtějí vyjet do zahraničí a očkovat je podle toho? Navíc někteří, kteří ztratili práci asi nevyhodí prachy za móře. Dovolená je podle mne docela chabý důvod. Běžně se předpokládá, že lidé starší mají i slabší imunitu, přestože to nemusí být pravda, ale já v tom, že se očkuje takto od nejstarších nic špatného nevidím. Prostě se bude letos očkovat, kdo chce příjde kdo nechce nepříjde. Každého věc. Vyjde na někoho očkování na podzim, pojede na dovču do Alp (pokud už musí imrvére do zahraničí), nevyjde na někoho očkování....pojede po Česku...a co se stane? Chleba levnější určitě nebude.

slafa ( 7. května 2021 02:47 )

ockovani prerusit a neockovat,prijde cas kdy ockovany budou muset do karanteny genocida v plnem proudu. http­s://o­tevris­voumys­l.cz­/dr-palevsky-spike-protein-v-covid-vakcinach-je-umele-vytvorena-biologicka-zbran/

jajas ( 6. května 2021 21:52 )

Možná je !"soucasny pametnik" starší člověk, který si toho moc nepamatuje a prostě jen "není v obraze".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa