Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kulhánek dal Rusům ultimátum: Vraťte české diplomaty do Moskvy, nebo vyhostíme přes 100 vašich

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. dubna 2021
21:47
Autor: ČTK, Mii - 
21. dubna 2021
17:55

Diplomatický spor mezi Českem a Ruskem pokračuje. Čerstvě jmenovaný ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) po schůzce s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským oznámil, že Česko požaduje návrat všech našich diplomatů v Moskvě, kteří byli vyhoštěni. Pokud se tak nestane, dojde na další vyhoštění Rusů z Prahy, a to v takové míře, že jejich ambasáda bude zcela paralyzována. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov požadavky odmítl.

Na postupu panuje podle Kulhánka shoda mezi ním, prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Rusko má čas do čtvrtečních 12:00, aby umožnilo návrat všech 20 vyhoštěných českých diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. Případné snížení ruských diplomatů v Česku má být masivní, mohlo by se jednat o více než 100 osob.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Kulhánek zopakoval, že fungování české ambasády v Rusku je paralyzováno. Na jednání s velvyslancem vyjádřil protest proti postupu a nepřiměřené reakci Ruské federace.

Podle informací Českého rozhlasu měla ruská ambasáda před pondělním vyhoštěním části pracovníků zhruba 120 zaměstnanců, z toho 43 diplomatů. Aktuálně je v Praze přes 20 ruských diplomatů, zatímco v Moskvě zbývá pět českých, uvedl rozhlas na twitteru.

„Vzhledem k rozdílu ve velikosti našich ambasád vyhoštění 18 ruských zpravodajců ničím neohrozí normální fungování ruské ambasády v Praze. Protireakce ruské strany, vyhostit 20 našich diplomatů včetně zástupce velvyslance, byla nicméně nepřiměřená a de facto paralyzovala fungování naší ambasády,“ řekl Kulhánek.

Kreml: Požadavky nemají perspektivu

Reakce Moskvy na sebe dlouho nenechala čekat. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že mluvit s Ruskem tímto způsobem nemá smysl. Podle agentury TASS tak mluvčí reagoval na dnešní výzvu Kulhánka. „Právě dnes prezident Putin ve svém poselství hovořil o tom, že mluvit s námi formou požadavků nemá perspektivu,“ citoval TASS mluvčího Kremlu.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle agentury prohlásila, že ultimativní tón ve vztahu k Rusku je nepřípustný. Dodala, že Moskva navrhuje Praze, aby si ultimáta nechala pro diskuse v NATO. Sdělila přitom, že rozhovor s českým velvyslancem Vítězslavem Pivoňkou v Moskvě bude pokračovat 22. dubna.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) posléze Blesk Zprávám potvrdil, že nový šéf ministerstva zahraničních věcí má posílenou ochranku. Je to po vzájemné dohodě ministerstva vnitra, policejního prezidia a ochranné služby Policie ČR.

Zeman řešil Vrbětice s Klausem

Během dne se přitom objevovaly informace, že se možná přistoupí na vyhoštění celé ruské ambasády v Česku rovnou. Nakonec ovšem Kulhánek přišel s mezikrokem v podobě požadavků. Udělal tak mimo jiné po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, vztah mezi oběma skutečnostmi však pro CNN Prima News odmítl. 

S prezidentem se dnes sešla i bývalá hlava státu Václav Klaus, a to právě kvůli událostem posledních dní. „Oba prezidenti se osobně setkali po téměř roce. Důvodem tohoto setkání byla mimořádnost situace způsobená tzv. vrbětickou aférou, která může vážným způsobem poškodit Českou republiku,“ uvedl pro Echo24 Petr Macinka, mluvčí Institutu Václava Klause.

Oba prezidenti jsou známi svým vlídným postojem k Rusku a Klaus se již nechal slyšet, že je ultimátem pobouřen. Zeman dosud kauzu nekomentoval.

Opozice krok oceňuje

Ultimátum každopádně naplňuje podle opozičních stran požadavky Sněmovny. „Považuji to za správný krok, naplňující včerejší (úterní) usnesení Sněmovny z pera koalice Spolu. Doufám, že vláda zůstane v postoji pevná a rozhodná a své stanovisko nezmění,“ napsala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Paritní zastoupení“ požaduje koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) od okamžiku, kdy vyšly najevo informace ohledně zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014, doplnila Pekarová Adamová. „Budeme jedině rádi, když k němu vláda konečně najde odvahu,“ uvedla.

Také místopředseda ODS Martin Kupka míní, že Kulhánkův krok naplňuje požadavky poslanců. „Podstatné je, že to míří k tomu, aby se vyrovnaly počty lidí v případě, že ruská strana tomu požadavku nevyhoví,“ řekl České televizi. Nevěří tomu, že Rusové český požadavek splní vzhledem k tomu, že dosud ukazují ve vztahu k ČR jen sílu.

Předseda lidovců Marian Jurečka vybídl k „nastavení proporcionality“ v počtech diplomatů a „vyčištění“ ambasády od lidí, kteří diplomaty nejsou. „Postup, který představil nový ministr zahraničních věcí, mi přijde v této situaci správný,“ uvedl Jurečka na twitteru.

Stojíme za Čechy, vzkazuje EU

Evropská unie důrazně odsuzuje ilegální aktivity na českém území a je znepokojena narušením české svrchovanosti. V dosud nejvýraznější reakci EU to dnes uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

V prohlášení vydaném jménem celé sedmadvacítky také uvedl, že EU stojí za českou reakcí a podporuje snahu ČR o potrestání viníků. Unie naopak odsuzuje nepřiměřenou ruskou reakci a hrozby vůči Česku.

Video  Hamáček o Vrběticích a předvolání ruského velvyslance. Babiš se omlouval za „útok na zboží“.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kecamaprotiviru ( 22. dubna 2021 18:19 )

Za všechno může Kalousek, že?

sarina ( 22. dubna 2021 14:11 )

Opozici se takový postoj líbí a docílili co potřebovali. Rusko odstřihnout a dát západu šanci se nakvartýrovat a roztahovat se v ČR.

sarina ( 22. dubna 2021 13:46 )

Je to tak, že jsme skočili západu na lep a není cesty zpět, stále víc se zaplétáme do problému.

kecamaprotiviru ( 22. dubna 2021 13:26 )

Zajímavější by bylo, kdyby se ta kšeftovaná munice již převážela a třeba zůstala na noc v Brně a tam to křáplo. A vymazalo to Brno z mapy.

sarina ( 22. dubna 2021 13:25 )

Bodejť že nám celá Evropa tleská ještě se i smějí a myslí si jak jsme skočili západu na lep a něco takového dovolili, jinde by neměli odvahu nebo spíš by si to nedovolili udělat, protože si dovedou představit co z toho ze všeho může být.

Zobrazit celou diskusi