Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děti se vrátí do škol i v „horších“ krajích. Do divadla, kina i na pivo od půlku května?

Autor: ČTK, simao - 
6. května 2021
21:26

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhých stupních základních škol a plné výuce v mateřských školách, rozhodla dnes vláda. Plně ve všech krajích otevřou také maloobchody a služby. Ministři také stvrdili návrh ministerstva zdravotnictví, že od pondělí nebudou venku, s výjimkou míst, kde je víc lidí, povinné roušky,  Kabinet schválil pokračování kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem či pracovníky na dohodu i v květnu. Ministři se také zabývali podmínkami rozvolňování protiepidemických opatření při kulturních akcích, podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) kultura a sport více ožijí nejpozději 24. května. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) to chce otevřít kulturu ale už k 17. květnu. A podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je šance, že se ke stejnému datu otevřou zahrádky restaurací. 

Přehledně: Co se kdy mění 

10. května

  • Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na 2. stupních ZŠ a plné výuce v MŠ. Už v pondělí kabinet rozhodl, že se totéž stane 10. května v v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. 
  • V celé ČR bez výjimek otevřou obchody a další služby Venku bude moci společně sportovat venku až 30 lidí, maximálně dva lidé do 18 let uvnitř
  • Na svatbách a pohřbech může být až 30 lidí
  • Otevřou muzea, galerie a památky i ve zbylých krajích České republiky, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti.
  • Až na výjimky končí povinnost nosit roušky či respirátory venku
  • Všichni samoplátci s indikovaným zdravotním problémem budou moci využít lázeňské péče. Nutný bude test nebo očkování

17. května

  • Od tohoto data by mohly otevřít zahrádky restaurací, definitivně vláda rozhodne příští týden.
  • Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by chtěl prosadit od tohoto data vnitřní akce pro 400 a venkovní pro 700 lidí.

24. května

  • Mohlo by dojít k rozvolnění v kultuře, ale i ve sportu.
  • V týdnu od 24. května se pak podle Zaorálka zvýší až na 1000 diváků účast na venkovních akcích a až 500 na vnitřních, vždy při kapacitě 50 procent. Opět je to podmíněné souhlasem vlády.

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky  - ČTK
Video se připravuje ...

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na 2. stupních ZŠ a plné výuce v MŠ. Doteď jistotu neměly kvůli horší epidemické situaci. Od pondělí 10. května se obnoví také klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol.

Základní školy budou otevřeny s rotací v celé republice, stejně tak jako služby se budou otírat v celé republice komplet. Na svatbách a pohřbech může být venku více osob a to konkrétně 30. Otevírají se obchody v celé ČR, zároveň i venkovní trhy a to nejen pro potraviny, které už jsou teď otevřené, ale se vším sortimentem. Otevřou se také galerie, památky, muzea, akorát nebudou tam skupinové prohlídky,“ vypočetl ke změnám od 10. května ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Uvolňují se také podmínky pro sportování organizovaného amatérského sportu dětí a mládeže do 18 let- venku bude moci současně sportovat 30 osob, uvnitř 2 osoby.

PCR testy ve školách

Školám bude ministerstvo školství kompenzovat výdaje na PCR testy 200 korunami na test. Na podporu PCR testování dostalo sto milionů korun, řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Podle něj jde o „poměrně zajímavý prostor pro širší využívání PCR testů“. Již zítra budou školy ministerstvem školství osloveny, aby se přihlásily k tomu, kdo bude využívat PCR testy a následně budou vykazovat PCR testování ve formulářích namísto antigenních testů. Částky budou kompenzovány v průběhu léta.

„Z aktuálního šetření ministerstva zdravotnictví se ukazuje, že řada laboratoří je schopna ty testy realizovat v rozmezí 150 - 250 korun, některé laboratoře indikují ceny vyšší,“ podotkl Plaga. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dnes uvedl, že o využití PCR testů vláda uvažuje i při plánování pravidel pro konání letních táborů.

Kultura ožije 17. května, Arenberger mluvil o pozdějším datu 

První rozvolňování v kultuře by mohlo podle Arenbergera nastat od 24. května. Pro vnitřní akce se počítá s polovinou kapacity sedících diváků. „My samozřejmě všechna ta opatření, která děláme, tak děláme v návaznosti na ostatní činnosti - sport, obchod, služby atd. A protože kulturní akce podobně jako sportovní akce se musí připravovat dlouhodobě dopředu, tak první rozvolňování, a myslím si, že celkem významné, by mělo začít už 24.5., pokud epidemiologická situace by se výrazně nezhoršila,“ uvedl Arenberger.

„Je to dobrá zpráva. Co se týče kapacity 50 procent sedících osob,“ potvrdil. Čísla nechce zveřejňovat, považuje je však za přijatelná a akceptovatelná pro všechny účastníky. K rozvolnění má dojít i v kongresech a veletrzích, podotkl.

Později večer ale ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že by se kultura mohla uvolnit již 17. května. „Pokud nám to vláda v pondělí schválí, od 17.5. bude možné rozjet venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí až 400 diváků,“ uvedl na twitteru. 

V dříve avizovaném datu, tedy o týden později, se pak tato kapacita podle Zaorálka zvýší na 1000 venku a 500 uvnitř - vždy při kapacitě 50 %. 

Podle Zaorálka se na dnešním jednání s náměstkyní ministra zdravotnictví a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou konečně dohodli na podobě rozvolňování pro kulturu na následující týdny a měsíce. „Nyní máme tři dny na jeho dokončení. V pondělí celý plán zveřejníme,“ dodal. 

Od pondělí venku bez roušky. S výjimkami

Od pondělí také skončí povinnost nosit roušku nebo respirátor ve městech. „Od pondělí tedy platí, že se ve venkovních prostorech a nejen tedy mimo zástavbu, ale i v zástavbě roušky a respirátory nosit nemusí, ale je to v situaci, kdy se kolem pohybuje maximálně nějaká jiná osoba. Pokud je tam větší shluk osob, tak si ohranu úst a nosu musíme nasadit. Pro vnitřní prostory se zatím nějaká opatření v tomto okamžiku neprobírají,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (z ANO).

Kompenzační bonus i v květnu 

Vláda také kývla na prodloužení kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem či pracovníky na dohodu. Vyplácet se bude i za květen.

„Je to 1000 korun denně pro živnostníky, společníky malých s.r.o., pětistovka denně pro dohodáře,“ připomněla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Reagujeme na to, že rozvolňování začalo nyní postupně, obchody se otevírají desátého, ten plán postupně nabíhá. Máme celou řadu segmentů v těchto podnikatelských skupinách, které zůstávají zavřené, ať už jsou to restaurace, ubytovací zařízení či oblasti kultury. Proto jsme se rozhodli k tomuto kroku přistoupit,“ podotkla Schillerová s tím, že do konce května byl prodloužen i program Antivirus.

Vláda u lázní otočila

Do lázní budou moci podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) odjíždět nově všichni samoplátci, kteří mají indikovaný zdravotní problém. Prokážou se testem či očkováním.

„Věřím, že potěšíme všechny ty, kteří buď se chystali do lázní a nebo jsou provozovateli lázní. Do lázní bylo možné dnes vyrazit za předpokladu, že se jednalo o návštěvu na bázi zdravotních poukazů, nicméně bylo to tak, že se mohli prokázat pouze režimem 90 dní po prodělání covidu. Od 10. 5. budou moci lázně navštívit všichni samoplátci, nicméně ti, kteří mají indikovaný zdravotní problém,“ podotkl Havlíček s tím, že do lázní mohou i ti, kteří prodělali covid, příp. mají PCR test či odborný antigenní test.

Video  TK ministra zdravotnictví Petra Arenbergera a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Krysalyx ( 7. května 2021 09:15 )

Autor je frajer

Krysalyx ( 7. května 2021 09:14 )

Od půlku května????

ctenar09 ( 6. května 2021 22:08 )

...tohle nedopadne dobře, každá vláda myslí v horizontu 4 let...a na podzim jsou volby, šajze

anna1234 ( 6. května 2021 16:42 )

.. jo ty dovolené jsou pro mně taky nepochopitelné a jestli nám sem něco natáhnou to by byl fakt průšvih. Snad to vláda nějak ošetří, karanténami a tak. Ale z tohohle mám taky obavy.

viho ( 6. května 2021 16:26 )

Bohužel rozum chybí nejen českým politikům. Tipuji, že letošním hitem českých letních dovolených bude Indie, Brazílie, apod. Zakázané ovoce nejvíc chutná, je tam teď levno a čeští koumáci jistě přijdou na to, jak se tam nenápadně dostat za výhodnou cenu. Protilátky po prodělané nemoci jsou nejisté a očkování má proti mutacím sníženou účinnost. Nejvíc zkušeností s těmito nemocemi mají Asiaté, a ti by při takových počtech nakažených, jako má teď ČR, vyhlásili nejspíš úplný zákaz vycházení. Ale čeští politikové rozvolňují...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa