Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Takhle má vypadat „rozvolňovací“ aplikace v Česku: Ke kadeřnici či do hospody s kódem

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Mikešová - 
17. dubna 2021
05:30

Epidemiologická situace v Česku se pozvolna lepší, mluví se proto o rozvolňování. Stát ale zvolil velmi opatrný přístup, dokonce tak opatrný, že nikdo netuší, co plánuje a v jakém časovém horizontu. Obchody, služby a další stále nemají výhled, kdy by se mohly dočkat alespoň částečného znovuotevření, což vadí mimo jiné Hospodářské komoře. Upozorňuje, že není důvod, aby testovaný či očkovaný člověk nemohl posedět na zahrádce restaurace nebo si nemohl jít koupit knihu. Přišla proto s mobilní aplikací nazvanou Bezpečná provozovna, která zavádí celý systém, kterým by se podle jejích slov mohl vrátit život do alespoň trochu normálních kolejí.

Podnikatelé upozorňují, že ačkoliv stále nad virem vyhráno nemáme a situace není ideální, daří se postupovat v očkování, navíc statisíce lidí jsou pravidelně testovány kvůli povinnosti pro zaměstnance a OSVČ. V takové konstelaci není nutné, aby všechny provozy byly i nadále zavřeny. Vlastně jde jen o to přijít s technologickým řešením, jak nějakým způsobem prokázat, že osoba byla testovaná, má protilátky nebo byla očkovaná a pomocí tohoto průkazu ji vpustit do míst, která jsou v tuto chvíli na černém listu.

Aplikace Bezpečná provozovna toto řešení podle Hospodářské komory nabízí. Jak by vše fungovalo, popsal pro Blesk Zprávy viceprezident komory a šéf ICT unie Zdeněk Zajíček: „Ze strany státu by měla být vydávána potvrzení o tom, že člověk absolvoval očkování nebo testování AG testy, PCR testy, případně testy na přítomnost protilátek. Ty by měly být uzamčeny do kódu, který se promítne do QR kódu, který by si ukládal v mobilním telefonu, nebo by se vytisknul na papír, a v tom jsou uloženy informace o tom, že splňuje lhůtu, ve které ty testy platí.“

To je část, kterou musí připravit ministerstvo zdravotnictví a další úřady. Již připravují, ještě se k tomu vrátíme. „My na druhé straně, na straně Bezpečné provozovny, bychom velmi rádi a budeme mít připravena zařízení, která dokážou načíst ten QR kód, ověřit, že je platný a že v tuto chvíli se takříkajíc může říct, že je zelená obrazovka a já bych mohl zákazníka vpustit dovnitř. Na lanovku, na koncert nebo do divadla,“ uvedl Zajíček, jakou součást připravují podnikatelé.  

„Samozřejmě pokud by se rozsvítila takříkajíc červená v té naší aplikaci, znamenalo by to, že platnost toho dokumentu, který tam je, vypršela a že by se musel udělat nový test, případně doložit, že všechno splňuje,“ dodal viceprezident Hospodářské komory.

Podle Zajíčka je cílem umožnit podnikatelům, aby co nejdříve otevřeli. „Vnímáme to jako jedinou cestu, jak přispět k tomu, aby se mohlo co nejrychleji rozvolňovat, aby se některé provozy, aktivity mohly vrátit do normálního života, nebo alespoň se mu blížit,“ sdělil a navázal popisem výhod pro zákazníky, kteří by aplikaci využívali – výhod kromě toho, že budou moci někam vstoupit.

Aplikace Bezpečná provozovna, která má umožnit částečný návrat do bezpečného života. Aplikace Bezpečná provozovna, která má umožnit částečný návrat do bezpečného života. | Hospodářská komora ČR

Mohli by si jednoduše vyhledat, která provozovna dodržuje všechna epidemiologická opatření či má třeba testované zaměstnance. Podmínkou pro zapojení konkrétních podnikatelů do systému by totiž bylo, že dělají pro bezpečnost klientů maximum, ostatně odtud pochází název Bezpečná provozovna.

Vyhledávání by bylo buď podle regionu, nebo charakteru činnosti. „Ať už by se jednalo o fitness centrum, restauraci nebo jiný podnik, divadlo (…) na mapě velmi jednoduše, třeba na mapě Prahy 1, bych vyhledal všechny takové nejbližší provozy, kam bych mohl vyrazit, anebo bych podle oboru podnikání mohl najít třeba restaurace v celé republice,“ poodhalil Zajíček.

Hospodářská komora dle jeho slov chce vytvořit prostředí důvěry mezi poskytovateli služeb a zákazníky, zároveň chce, aby se v tom každý zvládl rychle zorientovat. Myslí se také na lidi, kteří nemají chytrý mobilní telefon.

Testování už začátkem května?

Jak již bylo zmíněno, podmínkou pro fungování systému je zapojení státu, který musí vytvořit standard, jak testy, očkování a další potvrzení ověřovat a přetvářet je v QR kódy. Zajíček v této souvislosti zmínil, že podnikatelé na systému pracují s Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) a Národní agenturou pro komunikační a informační technologie ČR (NAKIT).

„To je něco, čemu se pracovně říká covid pass, green pass v evropské terminologii, tedy aplikace, která umožní si uložit potvrzení o tom, že jste absolvovali buď očkování, nebo testování. To musí garantovat stát z našeho pohledu a je dobře, že to bude garantovat stát. Mimo jiné proto, aby to bylo uznatelné v pohybu v rámci Evropské unie,“ popsal viceprezident Hospodářské komory.

Jen standard ale nestačí, stát musí přímo nadefinovat podmínky, jak by provozy a lidi mohli aplikaci využívat. A v jakém časovém horizontu. Hospodářská komora o tom jedná, doufá, že bude moci systém od 1. května začít používat a testovat, u čehož upozorňuje, že ze začátku vše nemusí fungovat ideálně. Plný provoz by mohl běžet v létě.

Arenberger: Máme to hotové, jen se ladí podmínky

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na páteční tiskové konferenci potvrdil, že technické řešení po ukládání informací o testech či očkování vzniká. „Máme na ústavu zdravotnických informací u pana profesora Duška také připravený systém, který umožňuje na základě QR kódu identifikovat člověka, který má některé z plusů, které umožňují dělat činnost, která zatím nebyla povolena, a identifikovat ho jako osobu, která buď prodělala onemocnění (…) dál potom očkování nebo jeden z testů. Ta aplikace umožňuje hlídat časy a platnost takového certifikátu,“ vysvětlil šéf zdravotnictví.

Podle něj je technologie připravena, jen je třeba dořešit, jakým způsobem se s tím bude pracovat. „Další věc je, že musíme v jednotlivých segmentech definovat, za jakých podmínek se bude používat, jak se bude ověřovat a podobně. To je zatím v přípravě,“ uvedl Arenberger, jenž s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým mluvil ve čtvrtek.

Dotkl se také pořadatelů, kteří chtěli v následujících dnech uspořádat několik koncertů s přísnými hygienickými podmínkami a PCR testováním krátce před začátkem. „Nejsme připraveni to povolit příští týden, ale určitě je to jedna z možností, se kterou bychom měli pracovat, dotáhnout ji a pilotně spustit,“ řekl ministr, možnost takového fungování podle něj existuje. Ale v budoucnu, nyní tyto akce zakázal.

miroslava13 ( 18. dubna 2021 11:25 )

jděte už do háje. co ti starší lidé, co nevlastní mobilní telefon a nemůžou si nahrát nějaký kod??? ti budou chodit zarostlí? A co pedikůra pro diabetiky??? Ty jí potřebují nejvíce...zase nějaká ptákovina!!!

Desterz ( 17. dubna 2021 21:16 )

Podle mě totiž vůbec nejde o covid, ale o nasazení obojků všem lidem a nástup k jejich totální kontrole. Před pár lety jsem se takovým představám usmíval a považoval je za kosnpirační teorie. Tak to máme v přímém přenosu.

e.lesanova ( 17. dubna 2021 19:23 )

Tak tuhle pitomost vymýšlí evidentně někdo, kdo se dlouho nepotkal s normálními lidmi nebo nežije na téhle planetě...Vážně si myslí, že než si půjde někdo na kafe za pár korun, tak bude běhat po všech čertech, aby měl "ofiko" potvrzené, že není pozitivní, číšník bude mezi točením piva mít čas něco kontrolovat / proč by to dělal??/, že důchodci, co sotva chodí a většinou nemají chytré telefony, se budou pracně někam plahočit, aby se mohli nechat ostříhat atd. atd. ???Nehledě k časově omezené plat­nosti?­?Nevy­hazuj­te peníze oknem na voloviny

frantacizek ( 17. dubna 2021 15:16 )

a že to stojí raketu ty IT zakázky, o tom není třeba psát a absolutně se to nezaplatí pak v praxi díky nefunkčnosti..

krapotkin ( 17. dubna 2021 15:13 )

Jde o novodobou segregaci lidí - dříve na židy a nežidy, na cikány a necikány, na černochy a nečernochy a dnes na očkované a neočkované. Za to, že nejsou očkovací séra ovšem nemůže občan, ale vláda rudých svn s eštébákem v čele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa