Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Arenberger o rozvolnění: Buďte rádi, že jsou děti ve škole. A zmínil magickou hranici

Aktualizováno -
16. dubna 2021
13:48
Autor: for, simao - 
16. dubna 2021
12:26

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dnes na pravidelné páteční tiskovce zmínil magickou hranici pro Česko mezi současným nadále rizikovým a stabilním stavem. Očkování lidí ve věku 40+ by rád rozjel do konce června. Arenberger vedle toho nadále hájí omezení setkávání osob – a to i přesto, že vládě pandemický zákon omezování svobodného pohybu a setkávání osob nepovoluje. Projednávat však bude dílčí rozvolnění ve sportu a kultuře. 

„Určitě čekáte na to, jak dopadly Velikonoce. My všichni jsme se jich báli a obávali jsme se, že tam dojde na tak moc velké ploše k promísení populace, že by se nám to mohlo odrazit nepříznivě ve statistických číslech. Není tomu tak, máme dobrou zprávu. Dneska už můžeme říci, že Velikonoce nám nezhoršily riziko pandemie z hlediska dalšího šíření a to patří opravdu velký dík nám všem, že jsme se udrželi z hlediska epidemiologické a že jsme nezavdali příčinu viru, aby se mezi námi šířil více,“ uvedl na páteční tiskovce ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„My jsme rádi, že se podařilo posunovat k tomu normálnímu stavu. Já tomu nechci říkat rozvolňování. Ono hezčí je dostat se někam zpět, kde jsme byli před pandemií,“ uvedl k pondělnímu rozvolnění.

Do školek i mladší děti?

Další rozvolnění neoznámil. „Z hlediska časového je potřeba všem říct, aby byli rádi, že jsou teď děti ve škole. Do příštího týdne se nic zásadního asi měnit nebude. My jsme si řekli, že během těchto 14 dnů se opravdu pokusíme aspoň ty první balíčky už zveřejnit. Prioritou budou školy, pokusíme se nějakým způsobem rozšířit sportovní aktivity, i když epidemiologové nám celkem tvrdě radí, abychom to nedělali,“ podotkl

„Budeme určitě přemýšlet i o tom, jestli by děti nemohly chodit do školek i v nižším věku,“ uvedl Arenberger. Termín však opět nezmínil

Magická hranice

Nadále je však potřeba být opatrný, protože virus nezmizel, podotkl ministr. Arenberger promluvil o „magické hranici“ mezi stabilizovanou a rizikovou situací.

„Magická hranice je 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel. My jsme asi zhruba stále na trojnásobku, což je hodně a musíme si to uvědomovat. Ta čísla zatím ještě nejsou ideální v těch absolutních hodnotách, ale to, co se nám líbí, je, že postupně klesají a nikoli, že by stagnovaly, nebo stoupaly. Proto i rozvolnění musí být uvážlivé a pozvolné a hrozí nám návrat epidemie k růstové fázi, pokud by se stalo něco neočekávaného,“ podotkl.

Očkování lidí 40+ již do konce června?

Co se očkování týče, nyní jsme schopni očkovat 60 tisíc dávek denně, v květnu a červnu by to mělo být 100 tisíc, míní Arenberger, což označil za další dobrou zprávu.

„Nerad říkám nějaké číselné údaje, protože člověk nikdy neví, co se může stát za týden, za 14 dní. Tady si troufnu říct jedno číslo. Když budeme proočkovávat tímto způsobem populaci, tak si myslím, že do konce června bychom mohli otevřít hranici pro osoby 40+,“ uvedl s tím, že v té době by již měly být v rámci očkování komplet pokryty rizikové a prioritní skupiny. Ve věkových skupinách se dál bude postupovat po 5 letech.

V rámci očkování vzbudily obavy z výskytu sraženin u vakcín AstraZeneca, naposledy zastavila dodávku do Evropy firma Johnson&Johnson opět kvůli výskytu sraženin. „Vakcína AstraZeneca je bezpečná a můžeme s ní dále očkovat,“ ujišťuje Arenberger.

Omezení setkávání hájí ministr dál

Protiepidemická opatření se v Česku od pondělí řídí pandemickým zákonem. Ten ale nedovoluje vládě omezovat pohyb a setkávání osob. Přesto si Arenberger stojí za tím, že by se Češi měli scházet uvnitř i venku maximálně po dvou. 

„Jestli je to správné po stránce právní, to nedovedu jako lékař posoudit,“ uvedl před páteční tiskovkou. Jiného názoru je ale Policie ČR, která jasně uvedla, že „policisté nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem“. Tedy kontrolovat setkávání osob venku či doma.

Původně mělo přitom být umožněno setkávání 20 lidí venku a 10 doma. Arenberger to však po svém nástupu do funkce zatrhl. „Ta oprava, která byla provedena, byla provedena z epidemiologických důvodů,“ hájil se v ČT. „My jsme dostali právní stanovisko, že omezovat podle pandemického zákona lze,“ tvrdí.

„My samozřejmě tato čísla budeme stále upravovat podle toho, jak nám to umožní epidemiologická situace,“ uvedl na páteční tiskovce Arenberger. „Sdružování osob je jeden z velmi rizikových faktorů, protože tam dochází k promíchávání různých skupin a to v současné době je rizikovější, proto ty dvě osoby uvnitř - dvě osoby venku byly pro ten první krok, kdy jsme chtěli umožnit hlavně ty školy, nezbytně nutné,“ podotkl.

Uvolnění v kultuře a sportu?

Arenberger uvedl, že situaci kolem sportování dětí a amatérských sportovců bude řešit dál. „Já neříkám, že můžeme otevřít velké zápasy pro amatérské organizované sportovce, ale určitě budeme přemýšlet o tom jak bychom dále poskytli možnost bezpečného pohybu na sportovištích, ale musíme se ještě pořádně podívat na celou epidemickou situaci, aby nedošlo k nějakému karambolu,“ vzkázal ministr s tím, že prioritou je nyní udržet děti ve škole, omezit rotační princip a dostat do školek víc dětí i z nižších věkových kategorií.

Kulturu se chystá řešit s představiteli populární i klasické kultury a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), uvedl ministr zdravotnictví. Cílem je nastavit mantinely, „které umožní pořádat i třeba větší akce, ale při zachování maximální bezpečnosti“.

„Zatím nejsme tak daleko, abychom třeba příští týden mohli povolit nějakou rozsáhlou akci, ale určitě budeme připravovat parametry, aby někdy během května jsme třeba udělali nějaký pilotní projekt něčeho, co už proběhlo v zahraničí někdy s dobrým, někdy se špatným výsledkem,“ podotkl Arenberger.

Ministr varoval před rockovým koncertem a lidmi v kotli

„Když uděláte rockový koncert a pustíte třeba do pražské Lucerny do kotle tisíc lidí, tak je velké riziko, že i při perfektním testování tam jednoho nebo dva pozitivní můžete teoreticky mít a může se stát při tom, když nemáte roušky, když jste v malém, špatně větraném prostoru a ještě se tam třeba zpívá, nebo prostě je tam dobrá nálada, ten virus se může šířit,“ varoval Arenberger.

Dokáže si však představit koncert s rozestupy, testy, rouškami a naplněností cca 50 procent sálu.

Nová mluvčí u Arenbergera a častější kontroly hygieny

Na páteční tiskovce se představila i nová mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová, bývalá televizní reportérka. Spolu s Arenbergerem na tiskovku vyrazil i hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Hygienická služba posílila svou kontrolní činnost, uvedla Svrčinová. A to i na úseku firem, které testují své zaměstnance. Bylo provedeno takřka 4400 kontrol a pouze ve čtyřech firmách se vůbec netestovalo, podotkla. „Příslušné firmy budou z naší strany obeslány pozdravem většinou v nějaké finanční výši,“ uvedla.

Provedlo se také přes 3 tisíce kontrol izolací a karantén u lidí doma. „Bohužel v 73 případech jsme zjistili porušení izolaci, což je člověk, který je nemocný, musí zůstávat doma v izolaci. A tady orgány činné v trestním řízení zahájí svojí činnost na základě popudu Policie ČR,“ uvedla Svrčinová.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Petra Arenbergera a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. (16.4.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal Snobl ( 17. dubna 2021 10:12 )

Už by tenhle Kašpar měl začít rozdávat na ministerstvu odměny aby neporušil zásady předešlých tajtrdlíků

Michal Snobl ( 17. dubna 2021 08:35 )

Kdy toho žaluda budou zase měnit? Rodiče mají být rádi, že děti jsou ve škole. Žalude rodičů je to povinnost dát dětem vzdělání a děti mají právo na vzdělání už od Marie Terezie. To že se do politiky nacpe kdejaký tajtrlicky střevo a myslíš si že jsi ředitel zeměkoule,tak na tom to nic nezmění. Dejte už s tím divadlem pokoj.

Covid_19 ( 16. dubna 2021 23:35 )

bohužel ministr neumí počítat, když se budou žáci testovat po třídách testy PCR, vyjde co celkově levněji, protože lze otestovat jedním testem PCR celou třídu, když mezi nimi bude pozitivní, jdou všichni do karantény a dohledají se nemocní. Když to vezmu jen odhadem, máme skoro milion žáků, když budeme v průměru testovat po 20 žácích, tak potřebujeme týdně 50 000 testů PCR. to je v pracovní den cca 10 000 testů pro žáky. Naučte prosím ministra zdravotnictví základy matematiky a ekonomiky, když si neumí sehnat odborníky jako poradce

mak ( 16. dubna 2021 20:44 )

Je tam dobra nalada, tak by se tam mohl sirit virus....

🤣🤣🤣

Tohle je doktor? 😯 Ministr? 😆 zdravotnictví?? 😝 To jalo vážně...?? 😅😲

janikmirek ( 16. dubna 2021 19:04 )

Tento člověk je absolutní mega...ák!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa