Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sasko povoluje „šrouby“. Přes hranice pustí učitele, školáky i další pendlery

Autor: ČTK - 
16. března 2021
17:45

Sasko zmírňuje podmínky pro české pendlery, nově může přes hranice dojíždět každý, koho zaměstnavatel označí za nezbytného pro chod firmy. Nutný je ale každodenní negativní test na koronavirus. Po úterním zasedání zemské vlády to prohlásila saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, která má na starosti i zdravotnictví a boj s koronavirem. Řekla také, že přes hranice mohou dojíždět i učitelé či žáci.

Shodli jsme se, že situace v hospodářství je velice vážná,“ zdůvodnila zmírnění podmínek Köppingová. „Jsem si vědoma, že toto rozvolnění vstupních podmínek ve skutečnosti povede ke zvýšení infekčních čísel. Pro mě je ale velice důležité to, že do Saska nemůže přijet za prací nikdo, kdo není denně testován,“ řekla. Dodala, že saský požadavek každodenního testování je nejpřísnější v celém Německu. „A já jsem ráda, že jsme přinejmenším toto mohli zavést,“ uvedla.

Pro nás je to ta nejlepší zpráva a bychom rádi, kdyby k tomu přistoupila i bavorská strana,“ reagovala předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová. Zatím nemá oficiální vyjádření, informace slyšela jen předběžně v pondělí od hospodářské komory. Ocenila i to, že přes hranice budou moci opět jezdit i studenti a učitelé. „Argumentovala jsem, že potřebujeme, aby pustili školství. Věřím tomu, že ty argumentace byly tak silné, že vláda musela nějak reagovat, je to protiprávní někomu bránit v pracovní příležitosti nebo v pracovním výkonu,“ uvedla.

Volnější režim čeká i na příbuzné

Jako problém vnímají pendleři vyžadované každodenní testování na koronavirus. Je to pro ně náročné časově i finančně, protože testy si podle Vintrové platí. Pokud by se musely testy dělat každý den stěrem z nosohltanu, považuje to Vintrová už za zásah do zdravotního stavu. Stěry z dutiny ústní by podle ní byly pro pendlery schůdnější. „Z našich zkušeností pendleři, které máme nahoře na severu, z toho nejsou úplně nadšení. Ale podotýkají, že je lépe se nechat testovat v každodenním režimu, než přijít o práci,“ dodala.

Zatímco pro pendlery rozvolnění podmínek platí ihned, začne pro školáky, děti dojíždějící do školek a osoby, které děti do školek doprovází, výjimka až platit od soboty 20. března. Volnější podmínky pro přeshraniční cesty se týkají i příbuzných žáků prvního stupně, tedy rodičů či dětí.

Výjimky měla jen některá povolání

O chystané změně s předstihem informovala saská pobočka Obchodní a hospodářské komory (IHK). Oproti současnému stavu změna umožní dojíždět prakticky všem českým pendlerům. Nezbytné bude sice nadále potvrzení okresního úřadu, který ho ale bude vydávat na návrh zaměstnavatelů. Ti musí u konkrétního pracovníka potvrdit, že je nezbytný pro provoz firmy.

Doposud platilo, že do Saska stejně jako do Bavorska mohou dojíždět jen pendleři nezbytní pro chod spolkové země. Vedle zdravotníků měli výjimky například vědečtí pracovníci v odvětvích zdravotní péče, pracovníci ve farmaceutických provozech, dodavatelé, specialisté v informačních a komunikačních technologiích, energetice, elektrotechnice nebo zpracovatelé potravin.

Zhruba polovina pendlerů raději zůstala v Česku

Ostatní pendleři, kteří chtěli v Sasku pracovat, ale na výjimku nedosáhli, se museli v zahraničí ubytovat. Sasko jim na ubytování přispívá částkou 40 euro (1050 korun) na noc, a pokud si s sebou vzali manžele či děti, mají nárok na dalších 20 euro na osobu. Podle Vintrové zhruba polovina pendlerů zůstala v Česku, polovina se dočasně ubytovala v Sasku a Bavorsku.

Německo dojíždění pendlerů zpřísnilo kvůli špatné epidemické situaci v České republice, kterou Berlín od 14. února považuje za oblast s výskytem mutací koronaviru. Kvůli dohledu nad dodržováním karanténních předpisů Německo obnovilo stálé hraniční kontroly s Českem, které prozatím platí do 17. března.

Video  Hamáček o zásazích policie proti lidem bez roušek a respirátorů: Plně za policisty stojím.  - Blesk Zprávy / ČTK, reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa