Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Riskujeme, že se situace vymkne z rukou,“ oznámil Macron. Francie zavřela školy a omezila pohyb

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. dubna 2021
17:59

Ve Francii se nejméně na tři týdny zavřou školy, což bude v této zemi v letošním školním roce kvůli pandemii poprvé. Od sobotního večera také na jeden měsíc začne platit omezení pro pohyb výhradně v okruhu do deseti kilometrů od bydliště pro celou Francii, dosud to platilo jen v 19 departementech. Zpřísnění opatření kvůli epidemii covidu-19 ve středu večer spoluobčanům oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Od úterý budou mít všichni žáci jeden týden distanční výuku, pak budou následovat dva týdny velikonočních prázdnin, což je ve Francii běžné. Středoškoláky pak čeká ještě jeden týden distanční výuky navíc. Třítýdenní uzavření se týká i jeslí a mateřských škol. Podle prezidenta je ale vzdělávání stále vládní prioritou, koronavirus se ve školách podle prezidenta nešíří rychleji než jinde, a není proto důvod je zavírat na delší než nezbytnou dobu.

Přísná opatření platí od Bílé soboty

Až do sobotního večera se Francouzi mohou volně pohybovat a přemístit se tam, kde chtějí trávit nadcházející měsíc. Během něho se pak bez omezení mohou pohybovat jen v ohraničeném prostoru. Pro cesty za desetikilometrový okruh nebo během nočního zákazu vycházení, který platí od 19:00 do 6:00 hodin, bude potřeba vyplněné písemné potvrzení. Nová opatření ve čtvrtek projednali poslanci i senátoři.

Hlavním důvodem pro zpřísnění restrikcí je dlouhodobé přetížení francouzských nemocnic, v těch nyní leží přes 28 tisíc pacientů. „Zapamatujte si toto číslo: 44 procent pacientů na jednotkách intenzivní péče je mladších 65 let,“ uvedl prezident Macron. „Musíme přejít na jinou strategii, než ztratíme nad situací kontrolu,“ prohlásil prezident.

Rozvolnění přinese květen

Prezident v projevu k národu slíbil, že zmírnění přijde od poloviny května, kdy by se mohly otevřít terasy restauračních zařízení. Vláda později představí detailní plán na otevření kulturních, restauračních a sportovních zařízení. Macron čelí rostoucí kritice kvůli svému postoji k řešení pandemie.

Francouzský premiér Jean Castex ve čtvrtek v parlamentu hájil další uzávěru země kvůli šíření koronaviru, kterou ve středu ohlásil Macron. Opozice hodlá hlasování o nových opatřeních v obou komorách parlamentu bojkotovat, souhlas zákonodárců ale vláda pro zpřísnění pravidel nepotřebuje.

Macron zakázal i pití alkoholu na veřejnosti

Castex v Národním shromáždění vysvětloval podrobnosti ohledně nových restrikcí a zmínil například to, že obsahují i zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti. Z omezení pohybu na okruh deseti kilometrů od místa pobytu budou platit výjimky včetně cest do práce, k lékaři nebo vyzvedávání dětí u rodičů či prarodičů. Premiér také řekl, že vláda zatím nechce měnit termín regionálních voleb, které se mají konat v červnu.

Projev premiéra podle agentury AFP začal v bouřlivé atmosféře kvůli nesouhlasu, který s plány vlády vyjadřují opoziční Republikáni (LR), levicová Nepodrobená Francie (LFI) či komunisté. Předsedkyně krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) Marine Le Penová už ve středu na twitteru napsala, že kroky vlády určilo její vlastní „očkovací Waterloo“.

Ministr zdravotnictví: Vrchol epidemie nás čeká za 7 dní

Ministr zdravotnictví Olivier Véran ve čtvrtek rozhlasové stanici France Inter řekl, že celostátní karanténa je nutná zejména s ohledem na riziko přetížení nemocnic. „Vrcholu epidemie můžeme dosáhnout za sedm až deset dní, pokud půjde vše podle plánu,“ uvedl Véran. „Pak bude trvat ještě nejméně dva týdny, než koncem dubna vrcholem projdou i jednotky intenzivní péče,“ dodal.

Denní bilance nových případů nákazy se ve Francii od února zdvojnásobily, nyní dosahují zhruba 40 tisíc. Počet pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče tento týden překročil 5000.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 1. dubna 2021 18:49 )

S utečencema neriskoval a teď najednou riskuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa