Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pacientů neubývá," tvrdí primář o dárcovství covidové plazmy. A ostře se pustil do vlády

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
1. dubna 2021
05:30

Darováním rekonvalescentní plazmy mohou lidé, kteří už prodělali nemoc covid-19 zachránit lidské životy. Ačkoliv je zájem o darování plazmy u nás poměrně velký, pomyslným sítem při výběru vhodného dárce projde jen každý druhý dobrovolník. Primář oddělení hematologie a krevní transfuze v Ústřední vojenské nemocnici, Miloš Bohoňek v pořadu Epicentrum sdělil, že tuto léčbu už byli čeští lékaři schopni poskytnout 6000 pacientů. Směrem k vládním představitelům nešetřil ostrou kritikou, české občany však za dárcovskou morálku pochválil.

Plazmu s vysokým obsahem protilátek proti nemoci covid-19 používali lékaři zejména v těžkých stavech pacientů.  Podle nejnovějších poznatků se však ukazuje, že je vhodnější tuto léčbu indikovat, co nejdříve nejdříve: „Ideálně do tří dnů po vzniku onemocnění a ještě do té doby, než si pacient vytvoří své vlastní protilátky,“ vysvětli přední český odborník na krevní plazmu a dodal, že se jedná o podobný způsob indikace jako u, v poslední době tak často zmiňovaných, monoklonálních protilátek Bamlanivimab nebo Regeneron.

Video  Epicentrum s primářem hematologie Milošem Bohoňkem  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

I když je zájem o darování plazmy v Česku poměrně velký, problémem je, že úroveň protilátek u každého dárce postupem času klesá a s ní i možnost rekonvalescentní plazmu použít. Proto je neustále nutné hledat nové dárce. „Musíme tedy neustále vyzývat a vyšetřovat nové dárce, tak abychom nahradili ty předcházející (…) pacientů příliš neubývá, to znamená ty požadavky z klinických oddělení jsou stále veliké,“ vysvětlil primář Bohoněk. 

Další svízel vidí v tom, že ne každý s vyléčeným covidem je pro darování rekonvalescentní plazmy vhodný: „Zhruba třetina lidí, kteří k nám přijdou nemají dostatečný počet protilátek a ty kteří projdou prescreeningem a vyšetřením krve a darují plazmu nemusí zase projít dalším podrobným vyšetřením…použitelných je tedy jen necelá polovina.“  Nová dárci jsou klíčoví i vzhledem k výskytu nových variant a mutací koronaviru. V tomto ohledu však odborníkům ještě chybí dostatečně průkazná data.

Házení problémů na občany

Pandemie koronaviru podle Bohoňka odkryla některé chronické problémy českého zdravotnictví, jako například nedostatek zdravotních sester, který je podle jeho názoru nedostatečně řešen. Čechy pochválil za dárcovskou morálku, příjemně ho překvapilo, že během pandemie, nemuseli nemocnice řešit nedostatek krve, před kterým odborníci v létě minulého roku varovali.

Nepříjemným překvapením pro něj však byla míra amatérismu řešení covidové situace ze strany našich vládních představitelů. „Ta chaotičnost, ta nekoncepčnost, nesrozumitelnost všech těch opatření, ta snaha to házet na občany, ale občan se chová tak, jak je mu napsáno a jak dokáže pochopit,“ vyjmenoval nebál se ostré kritiky hlavních představitelů a poukázala také na problematičnost věčného posouvání termínů: „Vydržte dva týdny, vydržte už jenom tři týdny a následně ještě další dva týdny, to samozřejmě vzbuzuje velkou nedůvěru.“

Kdo může proticovidovou plazmu darovat?

Dárcem rekonvalescentní plazmy se může stát osoba, která prodělala infekci SARS-CoV-2, nejdříve 14 dní po uzdravení. Nejvhodnějším dárcem je zdravý muž nebo žena, která dosud nebyla těhotná, kteří měli klinické příznaky (teplota, kašel a další, včetně vážnějšího průběhu), protože u nich je větší předpoklad, že budou mít vytvořenou dostatečnou hladinu protilátek. Kromě toho musí dárce splňovat obecné podmínky pro darování krve a jejích složek, tj. věk 18-60 let, v posledních 6 měsících nebyl na operaci nebo neprodělal endoskopické vyšetření, tetování či pearcing, netrpí závažným onemocněním, neprodělal rakovinu, infekční žloutenku B nebo C a nepatří do rizikové skupiny z hlediska přenosu krevní nákazy.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Samotný odběr rekonvalescentní plazmy není pro tělo závažný a může se opakovat už po dvou týdnech. Většinou trvá něco přes 40 minut a z těla se odebere 670 ml plazmy, kterou si tělo podle slov primáře Bohoňka doplní prakticky okamžitě.

Seznam zařízení transfuzní služby, která rekonvalescentní plazmu aktuálně odebírají: Thomayerova nemocnice Praha, FN Ostrava, FN Olomouc, FN Hradec Králové, Krajská nemocnice Liberec, Krajská zdravotní Ústí nad Labem, Slezská nemocnice v Opavě, ÚVN Praha, Krajská nemocnice T. Bati Zlín, VFN v Praze, Nemocnice České Budějovice, centrum Plasmafera, České Budějovice a Tábor, Fakultní nemocnice Brno, FN Královské Vinohrady, ÚHKT.

vaber ( 1. dubna 2021 14:41 )

ty máš dost,co to meleš o nedostatku informací, už je mají rok a žádný pokrok, když chceš klidně doktorům za tu bídu poklonu udělej,
máme skoro největší počet mrtvých na 100 000 obyvatel ,za to má být poklona , výsměch, doktoři by se měli stydět

vaber ( 1. dubna 2021 14:33 )

co to meleš ty ,zdraví je privátní záležitost ,někdo se o něj stará a někdo se zničí drogama ,chlastem nebo kouřením, to je každého věc jaký život si vybere, všichni chtějí svobodu,tak ji mají, proč má vláda mít starost o nezodpovědné jedince
všichni stejně zemřeme a kdo tu chce být i když si neutře ani zadek, tak ať tady je , ale nemůže chtít aby takový život platila vláda z našich příspěvků na zdravotnictví nebo ze státní kasy , na to je tu rodina a když se nepostarají nebo nechtějí platit ,mohou nechat příbuzného umřít ,to je jejich volba

dostojevskij ( 1. dubna 2021 14:01 )

Vy máte DOST!!!!! Lékaři měli nedostatek informací!! Čína tajila epidemii.Již loni v lednu Asiaté v ČR vykoupili sklady s respirátory, hygienou!!! BIS na to upozornila, ale nikdo nereagoval!!!!!! Může za to vláda!!!! Proč máme kdesi v Mali, Afganistanu vojáky!!! Mají pomáhat doma!!!!
Jak ochránili nejzranitelnější??? Uzavřeli dědečky a babičky v DD!!!! Mohli je rozvést do lázní, penzionů, aby byli v přírodě, relaxovali a posílili imunitu. Děti měly chodit do škol!! Cožpak byl problém, chodit na odpolední vyučování??? Od podzimu lítají děti venku v houfu - bez roušek. Ať jsou venku, ale do školy nesměly??? Na jaře předváděli dezinfekční rámy!!! Kde jsou!!! Čističky vzduchu také mohly být ve třídách!! To si jen namastili své kapsy!!! Káží vodu - sami pijí víno!!!!
Divadlo okolo vakcinace.....
Vám lékařům - hluboká poklona!!!!
Nyní je zajímají jenom VOLBY!!!!! Zrušte senát, zvolte úřednickou - KVALITNÍ vládu, uskromněte se a nechte lidi pracovat a žít!!!!!

vont ( 1. dubna 2021 12:37 )

Primárně za rozšíření pandemie do těchto rozměrů mohou sami občané!!!! Žádná vláda to bez jejich disciplíny a spolupráce nezvládne. Pan doktor žvaní! Právě takové výroky do médií nabourávají důvěru lidí v úspěšné zvládnutí pandemie a motivují k porušování opatření! V Portugalsku veřejné vystupování takového druhu striktně zamezili a mělo to skvělé konsekvence. Zvládli pandemii nejlépe v Evropě a byli na tom nejhůře!

Michal Snobl ( 1. dubna 2021 09:50 )

Co to tady meleš!!!!
Jistě že vláda je zodpovědná za stav zdravotnictví!!!!
Nynější vláda a hlavně předešlé kdy na Ministerstvu Zdravotnictví seděli představitelé ČSSD.
Hamouní se nejdřív nahoře jak ve vládě tak na pojišťovnách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa