Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda přehledně: Blatný zarazil i velikonoční nákupy. A častější testy ve firmách počkají

Aktualizováno -
29. března 2021
18:25
Autor: ČTK - 
29. března 2021
13:40

Dalším postupem v plánované výstavbě nového bloku jaderné elektrárny Dukovany, výpadkem elektronického sčítání lidu, ale i pokračováním kompenzací pro podnikatele nebo velikonočními farmářskými trhy se v pondělí zabývala vláda. Výsledek? Ministerstvo zdravotnictví pod taktovkou Jana Blatného (za ANO) se postavila proti tomu, aby zemědělci mohli prodávat svoji sklizeň napřímo. Tendr na Dukovany pokračuje se čtyřmi uchazeči, šéf statistiků si před premiérem Andrejem Babišen (za ANO) posypal za problémy hlavu a častější testování ve firmách nebude dřív než od 12. dubna. Kabinet už odsouhlasil návrat pěti miliard do rozpočtu ministerstva obrany, oznámil ministr Lubomír Metnar (za ANO). Sledujte přímý přenos tiskové konference po jednání kabinetu.

Co řešili ministři na pondělní vládě?

  • O kompenzační bonus 1000 Kč denně určený podnikatelům a společníkům malých firem bude možné požádat i za duben. Prodloužení o jeden měsíc dnes schválila vláda. Dosud bylo možné o příspěvek žádat za únor a březen.
  • Převod pěti miliard korun z rozpočtové rezervy ministerstvu obrany vláda na dnešním zasedání schválila. Peníze kabinet armádě sliboval od konce loňského roku, Metnar za nejzazší termín převodu označil konec března. Pět miliard chce armáda použít především na platy vojáků.
  • Předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček vysvětlil vládě příčiny kolapsu sobotního rozjezdu sčítání lidu, jak ho k tomu o víkendu vyzval premiér Andrej Babiš (ANO). Podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) po Rojíčkovi během zhruba hodiny, kdy byl on-line přítomen jednání vlády, nikdo z kabinetu nepožadoval rezignaci.
  • Vláda dnes odvolala vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Agenda jeho skupiny se postupně přesune pod ministerstvo průmyslu, kde by měla vzniknout nová sekce. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).
  • Stížnosti proti odmítnutí žádostí o informace by v některých případech mohl posuzovat ten, kdo stojí v čele úřadu, jehož informace žadatel požaduje. Úpravu zákona o svobodném přístupu k informacím dnes schválila vláda, informoval novináře ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Změna by se měla týkat například Kanceláře prezidenta republiky nebo Ústavního a Nejvyššího soudu.
  • Vláda odmítla povolit na Velikonoce farmářské trhy, na kterých by zemědělci mohli sami prodat vlastní úrodu. Proti byl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Navíc budou muset mít obchody tentokrát zavřeno i na Velký pátek.
  • Častější testy na koronavirus ve firmách budou nejdřív od 12. dubna.

Dostavbu Dukovan vláda projednala po opoziční kritice oznámení ministerstva průmyslu a obchodu, podle něhož by měl nyní na rozdíl od čínské CNG zůstat ve hře jako jeden z uchazečů i ruský Rosatom. Část opozice vidí v ruských a čínských firmách bezpečnostní hrozbu, odvolává se na stanoviska tajných služeb.

Okresní lockdown 6. dubna neskončí

V Česku nadále platí nouzový stav - až do 11. dubna. První vlna návratu školáků je zatím v plánu 12. dubna. Do konce nouzového stavu pak má platit většina současných opatření. Sněmovna přitom vládě v pátek uložila, aby tzv. okresní lockdown - policejní kontroly na hranicích okresů v rámci omezení volného pohybu osob - ukončila nepozději do 6. dubna. Tedy po Velikonocích. Podle všeho se tak ale nestane. 

„My bereme velmi vážně každé usnesení Poslanecké sněmovny. Není to pro nás v žádném případě cár papíru. Nicméně musíme se jako vláda, která má exekutivní zodpovědnost za zdraví, za životy občanů, musíme se rozhodovat podle konkrétní epidemiologické situace a je to na ministrovi zdravotnictví, zda navrhne takovýto termín. Zatím se k tomu nijak nevyjádřil, takže z toho dovozuji, že to v plánu neměl,“ uvedla vicepremiérka Schillerová.

 

5 miliard zpět armádě

Armáda přišla o deset miliard korun kvůli kompromisu vlády s KSČM při schvalování letošního státního rozpočtu. Kabinet slíbil, že vojákům peníze rychle vrátí, zatím přesunul pět miliard. Na zbytek peněz obrana dosud čekala, podle resortu je potřebuje do konce března. Jinak podle něho hrozí zastavení investic.

Peníze kabinet armádě sliboval od konce loňského roku, Metnar za nejzazší termín převodu označil konec března. Pět miliard chce armáda použít především na platy vojáků.

„Boj s koronavirem opět ukázal, jak je Armáda ČR důležitá. Ze všech stran slyším na vojáky chválu. Jsem rád, že se nebude šetřit právě na nich,“ poznamenal Metnar.

Resort měl původně na letošek dostat 85,4 miliardy korun. Komunisté, kteří menšinovou vládu tolerují, ale podmínili svou podporu státnímu rozpočtu jako celku škrtem deseti miliard určených pro armádu. Vláda následně slíbila peníze, které byly převedeny do rozpočtové rezervy, vrátit ihned na počátku ledna. Termín byl několikrát posunut a až na konci ledna kabinet obraně poslal prvních pět miliard korun.

Tisíckovka denně jako kompenzace i v dubnu

O kompenzační bonus 1000 Kč denně určený podnikatelům a společníkům malých firem bude možné požádat i za duben. Prodloužení o jeden měsíc  schválila vláda, informovala natwitteruministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dosud bylo možné o příspěvek žádat za únor a březen.

Kompenzační bonus finanční správa vyplácí na základě nového zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na 1000 korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně. Bonus již nově není navázán na nouzový stav a podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Zákon umožňuje vládě prodlužovat příspěvek svým nařízením, není tak již potřeba novelizovat zákon.

„Nový kompenzační bonus až 1 000 Kč denně pokračuje a žádat o něj můžete hned od čtvrtka 1. dubna,“ uvedla ministryně.

Do dneška finanční správa vyplatila u nového kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu 71 121 žádostí za 1,7 miliardy korun. Celkem správa eviduje 108.054 žádostí.

Zároveň správa zaevidovala k dnešku 814.150 žádostí o příspěvek 500 korun denně v souvislosti s podzimními vládními opatřeními. Dosud vyplatila 806.279 žádostí za 7,4 miliardy korun. Žádosti začala v tomto případě zpracovávat a vyplácet 16. listopadu. Správa rovněž vyplatila 5389 žádostí o podzimní kompenzační bonus žadatelům v úpadku za 53,8 milionu korun.

Video  Blatný o testování: Firmy mají testovat své zaměstnance, ne je posílat, aby zabírali místa veřejnosti.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

PPP150W ( 29. března 2021 20:09 )

Fakt, že jste měl lehký průběh přece ale nepopírá skutečnost, že takové štěstí každý nemá. V mém okolí již několik lidí na kovid zemřelo a byli mezi nimi mladí, do té doby neprosto zdraví jedinci. Já jsem kupříkladu nikdy neměl chřipku, mám krevní skupinu O rh -, což je skupina, která podle některých výzkumů má příznivý vliv na imunitu proti kovidu. Napovídal by tomu i fakt absence chřipky. A stejně mám před tou chorobou respekt a nezlehčuji nic z toho, co jsem se zatím dozvěděl. Konspirace a nepodložené fámy jako ta s ethylenoxidem neakceptuji, dokud si o nich nezjistím skutečně seriozní informace. A ty mi Blesk, či "otevrisvoumysl" opravdu neposkytne. Mimochodem, ethylenoxidem se sterilizuje běžně. Nejen tyčinky a respirátory. Je to sice toxická a karcinogenní látka, avšak také velmi těkavá a po odpaření ze sterilizovaného objektu se na něm nachází v množství lidskému zdraví neškodném.

Jirik-ta ( 29. března 2021 19:30 )

ty jsi taky matroš

user ( 29. března 2021 19:28 )

Piráti museli dostat od Ježíška nějaký super matroš, koukám.

user ( 29. března 2021 19:28 )

Když budete platit daně, tak je to OK.

Jirik-ta ( 29. března 2021 19:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa