Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Okresní lockdown i po Velikonocích naštval KSČM. Otevře cestu k sesazení Babišovy vlády

Aktualizováno -
29. března 2021
18:45
Autor: ČTK, simao, kal - 
29. března 2021
17:00

Protiepidemické opatření, kterým vláda zakázala pohyb mezi okresy, mělo být původně na tři týdny, nyní již vstupuje do týdne číslo 5. Podle ministerstva zdravotnictví však mělo pozitivní efekt, snížilo pohyb mezi okresy hlavně o víkendu. Z Prahy lidé proti normálu vyjížděli méně až o 70 procent. Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) po pondělním jednání vlády potvrdila, že okresní lockdown by neměl končit 6. dubna, jak si přála Sněmovna, ale bude pokračovat do konce nouzového stavu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jeho dřívější ukončení totiž na vládě nenavrhl a vláda se již do Velikonoc nesejde. To naštvalo předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, podle kterého kabinet ztratil důvěru strany a v dubnu podle něj přijde na řadu vypovězení toleranční dohody. Opozici se tak otevře cesta vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu Andreje Babiše (ANO).

„Cílem opatření snižujících mobilitu obyvatel je redukce počtu rizikových kontaktů, zejména při hromadném setkávání osob napříč regiony. Zásadní je omezení zejména volnočasové víkendové mobility a hromadného setkávání osob v letoviscích, rekreačních oblastech a jiných atraktivních místech,“ napsalo ministerstvo zdravotnictví, které vychází z dat mobilních operátorů a Google Mobility Report. Závěry dnes zveřejnilo na webu, přidalo i analýzu dat o mobilitě obyvatel.

Dodržování takových opatření se podle modelů promítá na brzdění epidemie podle ministerstva nejméně ze 30 procent. Od poloviny února se přitom pohyb lidí mezi okresy zvyšoval. „Hypotéza je, že si po oznámení plánu uzávěry obyvatelé okresů ještě na poslední chvíli chtěli vyřídit mimo okres, co potřebovali,“ píše se v tiskové zprávě.

Z Prahy jezdí méně lidí

Například z okresu Praha lidé vyjížděli před uzávěrou asi o deset procent méně než obvykle, po uzávěře o 42 procent méně.

O víkendech před uzavřením okresů vyjíždělo z Prahy asi o šest procent lidí víc než před pandemií, poté se proti normálu počet cest mimo Prahu snížil o 70 procent proti dlouhodobému průměru.

Video  Hamáček o zásazích policie proti lidem bez roušek a respirátorů: Plně za policisty stojím.  - Blesk Zprávy / ČTK, reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

Lidé dál nesmí na chatu mimo svůj okres

V rámci okresního lockdownu přitom přetrvává zákaz, aby lidé vyráželi na svou chatu či chalupu mimo okres, ve kterém bydlí.

Rozvolnění do Velikonoc a během nich se podle všeho nedočkají. „My držíme už rok, nikdy se nestalo, že bychom přehlasovali ministra zdravotnictví nebo že bychom nerespektovali jeho názor. Jak on, tak hlavní hygienička řekli, že jakékoliv opatření, které by zvedlo mobilitu, nechtějí přes Velikonoce připustit,“ upozornila vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) po pondělním jednání vlády. V rámci rozvolňování jsou absolutní prioritou školy, podotkla, 

„Znova děkuji všem občanům, že to opět dodržují, hlavně při tomto největším křesťanském svátku, jako jsou Velikonoce, který u nás je možná kontaktnější než Vánoce. A my jsme přesvědčeni, že v té kombinaci všech těch opatření vidíme nějaký konec. Nesmíme to přehnat a my jsme velmi, velmi opatrní. Velmi opatrný je i ministr zdravotnictví. Je možné dělat pouze to, co opatření dovolují, nic dalšího,“ doplnila.

„Ano, je nám to hrozně líto, taky bychom chtěli, aby lidé vyrazili o víkendu na chatu, vyrazili na zahrádku. Chodí nám stovky, možná tisíce mailů každému z nás ve vládě. Ve skrytu jsme třeba doufali, že by se mohlo toto změnit, ale na druhou stranu je jasné, že okresní lockdown funguje, že opatření, která jsou, nesou svoje výsledky. Prosím, ještě vydržme chvíli a poté bude větší šance, když se začne uvolňovat, nebude opětovný lockdown, jako to bohužel dělají ostatní země,“ doplnil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Sněmovna chtěla konec 6. dubna. Schillerová: Není to na stole

Sněmovna přitom v pátek vládě svým usnesením uložila, aby nejpozději 6. dubna skončily kontroly na hranicích okresů.

„My bereme velmi vážně každé usnesení Poslanecké sněmovny. Není to pro nás v žádném případě cár papíru. Nicméně musíme se jako vláda, která má exekutivní zodpovědnost za zdraví, za životy občanů, musíme se rozhodovat podle konkrétní epidemiologické situace a je to na ministrovi zdravotnictví, zda navrhne takovýto termín. Zatím se k tomu nijak nevyjádřil, takže z toho dovozuji, že to v plánu neměl,“ uvedla vicepremiérka Schillerová.

Ke sněmovnímu požadavku se tak vláda před Velikonocemi již nevrátí. A to proto, že už tento týden nemá v plánu zasedat. „Vláda skutečně už není tento týden plánována,“ potvrdila Schillerová.

„Nejpozději ta uzávěra okresů skončí se skončením nouzového stavu, což je 12. dubna, a zatím ministr zdravotnictví se nevyjádřil, že by navrhoval zkrácení tohoto opatření, takže já nepředpokládám, že to v tuto chvíli je na pořadu dne. Ale není to neúcta ve Sněmovně, v žádném případě, to si nikdo z nás nedovolí. Je to jenom vážení na miskách vah toho, kdo má ve finále tu exekutivní zodpovědnost,“ dodala Schillerová.

„Myslím si, že vláda po dnešním jednání ztratila zcela důvěru nejen KSČM,“ hněval se šéf KSČM Vojtěch Filip pro Blesk Zprávy v reakci na informaci z tiskové konference po jednání vlády.

„Bude to mít zcela určitě dopad na příští jednání,“ odtušil Filip a naznačil, že se tím pád Babišova kabinetu přiblížil. „Pokud KSČM po dohadovacím řízení vypoví toleranční dohodu, potom to bude zpráva pro ty, kteří usilují o vyslovení nedůvěry vládě, že může být takové jednání svoláno,“ uvedl s tím, že zmíněné dohadovací řízení je otázkou měsíce dubna.

Dopady na vlnu pokračující republikou

Epidemická situace se na začátku roku nejvíc zhoršila v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, poté se vlna nových případů šířila i do Středočeského, Plzeňského a Pardubického kraje. Po zavedení přísných opatření na začátku března byl podle ministerstva dopad na Vysočinu a moravské regiony asi o 40 procent nižší než u těch nejvíce zasažených.

„V tomto efektu se samozřejmě synergicky promítá vliv všech přijatých opatření současně a nelze přesně separovat vliv samotné redukce mobility mezi okresy,“ uvedlo ministerstvo. Data mobilních operátorů ale ukazují na východě země pokles mobility.

Čestné prohlášení v případě cesty mimo okres: Jak vypadá? Ke stažení ZDE.

Úbytek lidí cestujících do práce

Do práce cestovalo v březnu asi o 28 procent lidí méně než obvykle. Úřad předpokládá, že ještě více lidem bylo umožněno pracovat z domova. V Praze byl pokles až 40 procent.

Lidé ale do práce cestují stále více než na začátku epidemie na jaře 2020. Ve stanicích veřejné dopravy se lidé pohybují asi o 43 procent méně než v době před pandemií, proti konci února byl pokles ještě asi o dalších 10 procent.

V místech, jako jsou venkovní prostory a parky, se mobilita hned na začátku března snížila proti dlouhodobým hodnotám před pandemií o 18 procent. Proti konci února to bylo skoro o třetinu. V týdnu po 14. březnu se pohyb lidí v parcích dál snižoval až o 21 procent ve všední dny a o 27 procent o víkendech.

Data o dopadech opatření na pohyb obyvatel dostali před rozhodováním o pokračování nouzového stavu i poslanci. Někteří je kritizovali, například podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše vláda nedokáže přesně říct, která z opatření za poklesem počtu nově infikovaných stojí.

Video  Policisté u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku kontrolují řidiče.  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

vojjaksvejk ( 29. března 2021 20:24 )

Všechno naruby tu je a Koronismus je jen totalita jako každá jiná. http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=mfYX­1VIP­PYM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa