Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boj o Dukovany: Vláda odvolala zmocněnce Míla. Čtyři uchazeče čeká bezpečnostní prověrka

Aktualizováno -
29. března 2021
17:00
Autor: ČTK - 
29. března 2021
10:50

Bezpečnostní rada státu se v pondělí ráno shodla na postupu při přípravě dostavby jaderného bloku v Dukovanech, řekl po jednání ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Rada podle něj jednomyslně přijala usnesení pro vládu. Bezpečnostní dotazník, který bude rozeslán zájemcům o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany, vytvoří pracovní skupina zastřešená ministerstvem vnitra. Budou v ní zástupci všech tří tajných služeb, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) či ministerstva zahraničí. Potenciální zájemci, kteří dotazník převezmou, se budou muset zavázat, že jim tím nevznikají jakékoli nároky vůči České republice. Vláda také odvolala vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Agenda zmocněnce bude přesunuta pod ministerstvo průmyslu, řekl Havlíček.

„Našli jsme absolutní shodu, přijaté usnesení bylo přijato jednomyslně,“ řekl Havlíček. Podle něj se tak shodli na stejném postupu i členové za koaliční ČSSD nebo zástupci bezpečnostních složek.

„Náš postoj zůstal stejný,“ dodal Havlíček k dnešní dohodě. V minulém týdnu ministr oznámil, že tendr bude mít na starosti až příští vláda. Zároveň z vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vyplynulo, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstat by tak měli čtyři uchazeči – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom, jehož možnou účast v tendru z bezpečnostních důvodů kritizuje část opozice.

Úprava dotazníku podle Hamáčka zabere asi několik týdnů. Počítá se dále s tím, že tendr vypíše až příští vláda, i s oslovením čtyř zájemců včetně ruského Rosatomu. To vyvolalo minulý týden kritiku opozice.

„Dotazník bude rozeslán případným zájemcům a součástí celého balíku dokumentů bude i dokument, ve kterém se potenciální zájemci v případě, že dotazník převezmou, zavážou, že převzetím dotazníku nevznikají z jejich strany vůči České republice jakékoli nároky,“ řekl Hamáček. Rozeslání dotazníků podle něj neznamená vyhlášení tendru, jde o bezpečnostní prvek. S postupem podle vicepremiéra souhlasily Bezpečnostní informační služba, Úřad pro zahraniční styky a informace i Vojenské zpravodajství.

Petříček zmínil šanci pro opozici

Pracovní skupina by měla dotazníky též vyhodnocovat, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Před jejich odesláním zájemcům by se jimi znovu měla zabývat Bezpečnostní rada státu (BRS) a 29. dubna zasedne Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů. S postupem by podle Petříčka měla být seznámena též opozice. BRS k tématu zasedala po kritice postupu ministerstva průmyslu dnes ráno.

„Na BRS se napravila situace, kdy ministerstvo průmyslu bez předchozí konzultace s bezpečnostními experty de facto porušilo i něco, co samo slíbilo na jednání stálého výboru,“ dodal Petříček.

Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou plně vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání ministerstva nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje. Stanovený termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Předkvalifikace uchazečů je podle MPO běžný postup, který doporučuje i Mezinárodní agentura pro atomovou energii. „Uchazeči již mohou na svých projektech, dodavatelském řetězci a dalších komponentech nabídky pracovat, neboť získají další potřebné informace. Termíny zahájení stavby v roce 2029 a uvedení nového bloku do zkušebního provozu v roce 2036 tak zůstávají neměnné,“ uvedl dnes Havlíček.

Účast ruské společnosti Rosatom v tendru je nepřípustná pro koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky to, že v tendru Česko neosloví čínskou společnost CGN, ale Rosatom ano, nebylo projednáno s parlamentními stranami. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí považuje za obcházení bezpečnostních zájmů ČR. To, že výběrové řízení podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vypíše až příští vláda, překvapilo pirátského poslance Petra Třešňáka.

Mezi analytiky a dalšími lidmi z oboru vyvolalo odložení tendru řadu otázek. Vítězslav Jonáš, předseda sdružení Energetické Třebíčsko, které stavbu podporuje, označil oznámení za alibistické, podle Svazu průmyslu a dopravy vláda nenaplnila vlastní plán. Ekologové naopak hovoří o nutnosti přehodnocení celé energetické budoucnosti ČR a zvolení cesty bez jaderných elektráren.

Nepohodlný Míl

Vláda zároveň odvolala vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Agenda jeho skupiny se postupně přesune pod ministerstvo průmyslu, kde by měla vzniknout nová sekce. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu Havlíček (za ANO).

Ministr uvedl, že bez bezpečnostní prověrky, kterou Míl nemá, je obtížné připravit jakýkoli dokument týkající se stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Ministr také poukázal na špatnou komunikaci mezi skupinou pod vládním zmocněncem a další skupinou na ministerstvu průmyslu.

Míl byl zmocněncem od února 2019. V minulosti byl předsedou představenstva a generálním ředitel energetické společnosti ČEZ a prezidentem Svazu průmyslu a dopravy.

„Současný personální stav, který je v rámci přípravy nového jaderného bloku, je s ohledem na chybějící bezpečnostní prověrky komplikovaný ve smyslu určité komunikace. Prokázalo se, že bez bezpečnostní prověrky je velmi složitá příprava jakéhokoli dokumentu,“ řekl Havlíček.

Agenda zmocněnce se tak v posledních dnech začala převádět pod úřad ministerstva průmyslu. „Současně připravujeme vytvoření sekce, která bude mít svého náměstka a bude odpovědná za přípravu jádra,“ poznamenal ministr.

Další postup ohledně stavby nového dukovanského bloku dnes probírala Bezpečnostní rada státu a následně vláda. Z vyjádření ministerstva průmyslu minulý týden vyplynulo, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstat by tak měli čtyři uchazeči – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom. To vyvolalo kritiku opozice.

Video  Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě.“ O chybách vlády, potížích s rozvolněním i mrtvém „psovi“.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Wenzel Trousil ( 30. března 2021 10:56 )

Bravo. Na Cinu a Rusko jste se vysJali. Horsi bude AZ se na vas vyseIe Cina a Rusko!

mika.w ( 29. března 2021 15:36 )

Nechali by jste si postavit dům od někoho jehož otec byl skvělý stavitel, ale on sám prakticky nic nepostavil a jediný projekt se prodražil několikanásobně a stále není hotov? To by neudělal ani největší blázen. Ale představitelé dementbloku se evidentně snaží dostát své přezdívce.

Wenzel Trousil ( 29. března 2021 14:21 )

Lotri mne zase blokli! Life. Bdete! Wennca

krapotkin ( 29. března 2021 13:53 )

Dukovany dostaví ten, kdo dá nejvíc na úplatcích.

Agent_007 ( 29. března 2021 11:07 )

Už jen kvůli demobloku a pirátům by mělo Dukovany postavit Rusko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa