Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lék bamlanivimab pomohl muži s leukémií a covidem: FN Brno nabízí léčbu i ostatním

Autor: ČTK, rum - 
17. března 2021
13:25

Lékaři z Fakultní nemocnice Brno dali lék bamlanivimab muži s akutní leukémií, který má britskou mutaci koronaviru. I přes jeho závažnou hematoonkologickou diagnózu zůstává jeho stav dobrý a covid je u něj bez příznaků. Léčbu nabízí i dalším zájemcům.

Nemocnice podala bamlanivimab muži jako prvnímu v tomto zařízení. Další pacienty, kteří by splňovali podmínky pro jeho podání, zatím nemocnice nemá.

Vhodní jsou lidé s hematoonkologickým nebo onkologickým onemocněním v aktivní léčbě, pacienti po transplantaci kostní dřeně nebo orgánů jako například srdce, plíce nebo ledviny a játra.

Podmínky pro léčbu

Další podmínkou je nově diagnostikované onemocnění covid-19, kde trvají příznaky méně než sedm dnů a pozitivita nepřesahuje tři dny. Je také potřeba, aby měl covid lehký průběh a nevyžadoval hospitalizaci nebo kyslíkovou terapii. Poslední podmínkou je věk nad 12 let a hmotnost alespoň 40 kilogramů.

„Zájemci se mohou sami nebo přes své ošetřující specialisty obracet přímo na lékaře Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Společně pak lékař a pacient individuálně zhodnotí, jestli je léčba bamlanivimabem v konkrétním případě možná a vhodná,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Podává se ambulantně

Podání léku je v současnosti možné u pacientů v časné fázi onemocnění a zároveň s rizikem vážného průběhu nemoci. Samotné podání je ambulantní bez nutnosti přijetí pacienta na hospitalizaci. Podává se nitrožilně infuzí trvající 30 až 60 minut.

Při infekci si lidské tělo vytváří proti viru protilátky, které pomáhají imunitnímu systému vypořádat se s infekcí. „Tvorba protilátek ale určitou dobu trvá a virus má příležitost se v těle dostatečně rozmnožit, což může vést ke zhoršení stavu pacienta. Bamlanivimab je uměle připravenou monoklonální látkou, která je schopna částice viru v organismu neutralizovat a snížit celkové množství viru v těle dřív, než si organismus vytvoří vlastní účinné protilátky,“ uvedla Plachá.

VIDEO: Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky.

Video  Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky. Pomohou proti covidu?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa