Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda prodloužila stav nouze: Dva týdny nebudou stačit, přiznal Babiš. Obchody a služby neotevřou

Aktualizováno -
14. února 2021
18:50
Autor: for, ČTK - 
14. února 2021
16:25

Česko čeká nový nouzový stav. Platit začne o půlnoci a potrvá dva týdny, potvrdil Blesk Zprávám vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet tak vyhověl žádosti krajů  Změny oproti končícímu nouzovému stavu budou minimální. Vláda upravila provoz úřadů, mají fungovat podle normálních úředních hodin. Otevřou se také výdejová okénka knihoven. Zavřené zůstávají obchody i služby. 

„Situace není dobrá. Masivně se šíří britská mutace. V Rakousku mají jihoafrickou a v Portugalsku  i brazilskou mutaci (...) Konec nouzového stavu by znamenal rozvolnění a to si nyní nemůžeme dovolit,“ uvedl premiér Babiš.

Mimořádné schůzi předcházelo dopolední jednání s hejtmany všech 14 krajů. Ti se nakonec dohodli na tom, že jednohlasně požádají o nouzový stav na dalších 14 dnů. Ten stávající končí dnes úderem půlnoci.

Video  Nový nouzový stav: Otevřou se úřady a výdejní okénka knihoven  - Stream
Video se připravuje ...

Podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) není opětovné vyhlášení nouzového stavu v rozporu s Ústavou, protože byl vyhlášen na základě jiných skutečností, tedy žádosti krajů. Vláda se podle ní opírala o názory expertů ministerstva vnitra, ministerstva zdravotnictví a ministerstva spravedlnosti.

Otveřou se úřady a okénka knihoven

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že pro podnikatele se s novým nouzovým stavem nic nemění. Obchody, restaurace, hotely, skiareály a další služby zůstávají zavřené. „Mění se doba na úřadech, která nebude omezována. Co se týče ubytovacích služeb, pokud někdo pojede do jiného kraje za účelem zdravotnických služeb, například i kvůli návštěvě známých, kteří jsou v nemocnicích, a je pro něj obtížné se vrátit, bude mu dovoleno se ubytovat,“ prozradil Havlíček, jaké změny nastanou od dnešní půlnoci. Otevřít mohou také výdejová okénka v knihovnách.

Nadále také zůstává povinnosti nosit roušky i zákaz nočního vycházení. Podle premiéra nemohou zákaz zrušit, protože to nedovoluje síla epidemie. 

Podle šéfa asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) lze i v nouzovém stavu otevřít některé provozovny, které jsou zavřené. Vyhlásit nouzový stav byla podle něj jediná možnost, jak zajistit, aby se nezhroutil celý protiepidemický systém v ČR, a jak donutit politickou reprezentaci, aby se dohodla.

Zatím tedy zůstanou zavřené malé obchody a provozovny. „A dnes jsem byl v (pořadu ČT) Otázky Václava Moravce konfrontován s tím, že Ústavní soud vynesl rozsudek, který to bude rušit, tak jsem velmi apeloval na vládu, aby se nestalo, že dnes v rámci nouzového stavu využije pravomoc svá opatření aplikovat i na malé obchody a provozovny a stane se, že to nebude ústavní,“ řekl Kuba. Dodal, že hejtmani se snažili prosadit, aby otevřely malé provozovny jako kadeřnictví, ale ministr zdravotnictví byl proti.

Dva týdny nebudou stačit, tvrdí Babiš

Babiš si nemyslí, že se za 14 dní nouzového stavu zlepší situace natolik, aby bylo možné pokračovat bez něj. Bude se o tom snažit přesvědčit Sněmovnu. „My budeme znovu vyjednávat. Za 14 dnů si to znovu zopakujeme a uvidíme, jak se k tomu postaví opozice - jestli bude konstruktivnější a zapomene na volby,“ doplnil Babiš .    

V pondělí podle Babiše vláda probere návrh pandemického zákona, který by měl do budoucna nahradit právě nouzový stav, v úterý chce jednat s opozicí. V úterý se podle premiéra bude řešit i možné otevření maloobchodů. „Vyžádali jsme si přehled všech PCR a antigenní testů a bavili jsme si o testech ve firmách a na školách. Všemi těmito tématy se budeme zabývat. Za tu dobu 14 dnů chceme dospět k dohodě,“ dodal s tím, že budou diskutovat každé úterý s hejtmany. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremier Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády (14.2.2021) Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremier Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády (14.2.2021) | ČTK / Šimánek Vít

V pondělí také vytasí ministryně financí nový kompenzační bonus.  „Kompenzační bonus, který představím zítra, bude to nový zákon, který nebude vázán na nouzový stát. Zůstane kompenzační bonus a antivirus a k tomu bude záchytný program pro lidi, kteří by se nedostali ani k jednomu (...) Ale je to navázaný na rozpočet,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Odškodňovací zákon ale podle Schillerové není projednatelný, a to i přesto, že prošel prvním čtením. „On říká: všem zaplatit ztráty, ale nejsou tam ani definované. Pak je tam těm, co jsou postiženi sekundárně, ale není to tam vyčísleno,“ argumentovala ministryně, proč se k zákonu staví negativně. 

Nový plošný systém kompenzací, který vláda schválila tento týden, je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mimořádně velkorysý. Bez záruk bude čítat 20 až 25 miliard korun měsíčně.

wittys ( 15. února 2021 11:49 )

Přece nechcete, aby hejtmani vykazovali za ty peníze nějakou činnost. S hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem jsem počítal, že zradí, jelikož ten vždy lezl do konečníku tomu od koho něco káplo, ale ostatním hejtmanům se divím takhle podrazit občany krajů

Pohybovenadany ( 15. února 2021 04:45 )

Já už se bojím i “pšouknout” jestli to není už taky zakázané .

jarby ( 15. února 2021 01:19 )

A ty jsi slušný vykastrovaný býk

jarby ( 15. února 2021 01:17 )

Šašci, ve jménu Covidu pokračují k šikaně českého národa.

Pohybovenadany ( 15. února 2021 01:16 )

Jo lidi , nevíte kdo používá 3D na MASTERCAM ? S rouškou ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa