Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hledání léku na covid: Remdesivir selhal, ale naděje tu je. Pomohou jed z ocúnu či jiné látky?

Autor: mav, Le Parisien - 
10. února 2021
05:00

Navzdory složité organizaci a všem zdržením by očkování za několik měsíců mohlo šíření SARS-CoV-2 zastavit. Ale co do té doby? Vysokým tempem pokračuje i hledání léku na covid-19. Mnohé už zklamaly, jiné ale určitou naději slibují, píše deník Le Parisien.

Bleskurychlý vývoj vakcín skoro zastínil pokroky v jiné větvi boje s koronavirem. Selhání několika léků také nadějím nepomohlo.  „Najít novou léčbu zůstává klíčové, lidé budou nemocní i vakcínám navzdory. Budou potřeba účinné medikamenty,“ uvedl pro Le Parisien Dominique Deplanque, profesor farmakologie Univerzity v Lille.

Loni na jaře vzbuzoval naděje hydroxychlorochin, látka používaná proti malárii. „V propadlišti dějin,“ konstatuje lakonicky Frédéric Adnet, výzkumník prestižního ústavu INSERM a vedoucí pohotovosti nemocnice Avicenne v Bobigny u Paříže.

Tocilizumab, imunosupresivum používané na revmatoidní artritidu? „Totálně pohřben,“ komentuje pro Le Parisien Adnet. Experimentální antivirotikum remdesivir, jež proti ebole vyvinul Tomáš Cihlář v americké firmě Gilead? „Nefunguje.“

Kolchicin, jedovatý alkaloid z ocúnu jesenního, pomáhá při záchvatech dny a některých dalších chorob. A možná i při covidu. Přípravek je to levný a podává se ústně, takže velmi nadějný.

„O dva dny zkrátil potřebu kyslíkové terapie i hospitalizaci,“ uvedli brazilští výzkumníci v magazínu RMD Open po studii na 75 pacientech v nemocnici. „Kolchicin snížil o 21 % riziko smrti či hospitalizace pacientů s covidem-19,“ vyzkoumali zase badatelé Montréalské univerzity. Jenže obě studie nemají dostatečnou vypovídací hodnotu, přinejmenším je potřeba robustnější výzkum.

Existuje ale jiná naděje: „Není tu jen vědecký pokrok, nýbrž rovnou osvědčená terapie,“ říká profesor Deplanque. „Od září se standardem v nemocnicích stal dexametazon z rodiny kortikoidů. Snižuje smrtnost o 21 % i riziko nutnosti oživování. A seznam dalších potenciálně zajímavých molekul je dlouhý.“

Aktuálně jsou ve středu zájmu monoklonální protilátky. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) právě vyhodnocuje dva americké preparáty. Kombinace bamlanivimabu a etesevimabu od firmy Eli Lilly pravděpodobnost hospitalizace a úmrtí u pacientů s covidem-19 snížila o 70 procent, ukázala třetí fáze klinických testů. Dvojkombinace casirivimab/imdevimab od společnosti Regeneron už má v USA nouzové povolení, při léčbě ji v říjnu dostal i tehdejší prezident Donald Trump. Třetí fáze testů se chýlí ke konci.

Takzvané monoklonální neutralizační protilátky se navážou na spike protein, kterým se koronavirus váže na ACE receptory lidských buněk, aby do nich mohl proniknout. „Ukázaly se účinné u pacientů, kteří nemají v oběhu vlastní protilátky proti SARS-CoV-2,“ řekl Parisienu Renato Monteiro, předseda Francouzské imunologické společnosti. Zejména se to týká starších lidí – stárnoucí imunitní systém nebývá tak efektivní, proti covid-19 postihuje víc seniory. „Musí se podat do tří dnů od pozitivního testu, před propuknutím dýchacích příznaků,“ dodává Monteiro.

Pasivní vakcína

Regeneron svůj přípravek uvažuje i jako prevenci. „Data o použití coby pasivní vakcíny ukazují, že může snížit jak přenos viru, tak zátěž na infikované,“ uvedl šéf firmy George Yancopoulos. Lék je prý stejně účinný i proti britské variantě covid-19, o něco slabší výsledky jsou u jihoafrické mutace.

„Výhodou monoklonální protilátky je, že ji vytváří jediný buněčný klon, vylučuje pořád tutéž protilátku, což usnadňuje průmyslovou výrobu. A skladují se v teplotách 2-8 °C,“ vypočítává i logistické výhody Renato Monteiro. Poněkud složitější je podávání, zatím oba preparáty vyžadují kapačky; firmy však vyvíjejí i formu pro jednodušší injekční podání. Vedlejší účinky nejsou vážné, ukazují klinické testy.

Velký zádrhel tu však je: cena. USA v říjnu u Eli Lilly objednaly 300 tisíc ampulí za 375 milionů dolarů (8 miliard korun). Německo jako první země EU uzavřelo smlouvu s Regeneronem na 200 tisíc dávek za 400 milionů eur (10,3 miliardy Kč). A dávek se dá několik denně, léčba jednoho pacienta tak vyjde na statisíce korun. „Po zdravotnictví to znamená nezanedbatelný problém. Výhodnost se musí ještě propočítat,“ uvedlo francouzské ministerstvo pro výzkum a inovace.

Pokud by se monoklonální protilátky ukázaly jako příliš drahé, šanci mohou nabídnout jiné léky. Už v březnu se ukázala jistá účinnost vyvíjeného antivirotika molnupiravir, v říjnu začala farmaceutická firma Merck roční klinický pokus fáze 2/3 na lidech. U fretek se ukázalo, že už 24 hodin po podání léku se SARS-CoV-2 nepřenáší, uvedla studie v magazínu Nature.

Potenciál proti koronaviru ukazuje i antidepresivum fluvoxamin (Luvox). „Výzkum ale vyžaduje čas,“ uzavírá Le Parisien.

Video  Štaidl dostal lék proti covidu. Proč ale zemřel? A Koukalovou čeká drsný boj o majetek  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa