Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřeli s covidem, nebo na něj? Většina pacientů by bez nákazy dál žila, tvrdí německá studie

Autor: ksi, BR.de - 
4. února 2021
21:35

Patologové Fakultní nemocnice v Řeznu zkoumali koronavirem infikované pacienty, kteří zemřeli v první vlně pandemie. Až na jednu pacientku by podle doktorů byli všichni pravděpodobně stále naživu, kdyby se covidem nenakazili. Vzhledem k malému počtu sledovaných případů však výsledky nelze zobecňovat. Informoval o tom server BR.de.

Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) si koronavirus v Německu k 4. únoru 2021 vyžádal celkem 59,7 tisíc životů. Otázkou však zůstává, jestli pacienti zemřeli „na covid“, nebo „s covidem“. O definici toho, co koronavirová smrt vlastně je, se už dlouho vede veřejná debata. I v Česku.

Do svých statistik počítá RKI úmrtí, u nichž existují důkazy o nákaze covidem potvrzené laboratoří a kteří zemřeli v souvislosti s touto infekcí. To podle RKI může znamenat dvě věci. „Zemřel na covid“ zahrnuje úmrtí přímo na infekci koronavirem. Naproti tomu „zemřel s covidem“ zase označuje lidi s předchozími nemocemi, kteří byli infikováni koronavirem a u nichž nelze jednoznačně prokázat příčinu smrti.

Riziko úmrtí na covid je podle RKI vyšší u lidí, kteří mají nějaké další závažné onemocnění. „Proto je v praxi často obtížné rozhodnout, do jaké míry infekce SARS-CoV-2 přímo přispěla k úmrtí,“ odpověděla mluvčí RKI na dotaz BR.de. Bez pitvy je totiž velmi těžké říci, kolik lidí skutečně zemřelo v důsledku koronaviru. Studie zveřejněná Fakultní nemocnicí v Řezně nyní vnáší do celé záležitosti trochu světla.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli.  - ČTK
Video se připravuje ...

Odpověď přinesly pitvy

I když studie patologů z Řezna pracuje jen s opravdu malým počtem případů, ukazuje velmi jasný trend. Tým lékařky Katji Evertové zkoumal, na co přesně někteří lidé z první vlny epidemie zemřeli. Během zkoumaného období tam v souvislosti s koronavirem umřelo celkem 17 lidí, jak uvedl server BR.de. Rodiny daly souhlas s komplexní pitvou osmi z nich. Jednalo se o čtyři ženy a čtyři muže ve věku od 44 do 73 let.

„Pitvali jsme osm pacientů. Sedm z nich zemřelo určitě na koronavirus a pouze jedna pacientka zemřela s koronavirem,“ uvedla vedoucí studie Evertová, podle které bylo u zkoumaných koronavirových pacientů nakonec nejběžnější příčinou smrti selhání více orgánů. „To znamená, že orgány již nedokázaly plnit svou funkci,“ vysvětlila pro BR.de.

Osmá pacientka dle patoložky zemřela na cirhózu jater. Průlomovým zjištěním bylo, že ostatní zemřelí neměli prakticky žádné vážné nemoci. Maximálně jim byl diagnostikován vysoký krevní tlak nebo cukrovka. „Netrpěli ničím, co by se dalo označit za vážné, již existující onemocnění,“ uvedla Evertová a dodala: „Z toho lze usuzovat, že na koronavirus může zemřít mladý a pravděpodobně i zdravý člověk.“

Kromě výrazných změn v plicní tkáni byl výzkumný tým schopen identifikovat plísňovou infekci jako spouštěč selhání orgánů u poloviny zemřelých, čemuž koronavirus výrazně dopomohl. Vzhledem k tomu, že je covid relativně nové onemocnění, závisí pokrok výzkumníků na tom, aby pozůstalí souhlasili s pitvami jejich zesnulých blízkých. „Pitváme a neustále se z toho učíme,“ uvedla Evertová s tím, že ochota příbuzných poskytnout tělo zemřelého od první vlny pandemie klesá.

Ač se závěry studie zdají průlomové, vzhledem k malému počtu případů a specifičnosti skupiny nelze její výsledky zobecňovat. Jestli osoba zemřela „s“, anebo „na“ covid, lze s jistotou určit jedině až pitvou. Pokud jde o tuto konkrétní studii, je si však Evertová jistá. „Kdyby tito pacienti neměli covid, existuje velmi vysoká pravděpodobnost, že by jich sedm z osmi stále žilo,“ uzavřela pro BR.de.

Video  Čaputová v očkovací kampani: Vakcína je jediná cesta, jak porazit virus a vrátit se do normálu.  - Facebook / Ministerstvo zdravotnictví SR
Video se připravuje ...

mak ( 12. února 2021 04:33 )

Kdyby nemeli cukrovku, nezemreli by nejspis na covid. Protoze regenerace tkani neprobiha moc dobre. Zemreli tedy na cukrovku. Jako kdy se tisic lidi zrani pri praci s naradim, umrou z toho dva diabetici, tak vsem zakazeme používat naradi a chodi5do prace, protoze dva zemreli na zraneni zpusohene naradim v praci. 🙄 aA umreli na naradi, ne na cukrovku. Prokazatelne umreli na to zraneniy a kdyby se nezranili, tqk by neumreli. Ovsem kdyby nemeli cukrovku, neumreli by, stejne jako tihle lidi s covidem.

Omasta ( 5. února 2021 01:11 )

Včera jsem objevil nový lék na cukrovku. Snižuje hladiny inzulínu, redukuje tukové viscerální buňky, zlepšuje steatózu jater a pomáhá hubnout. Už jsem si jej koupil, stálo to přes 600 Kč na půl roku.

Omasta ( 5. února 2021 01:06 )

Je to tak. Blatný řekl, že na covid umřelo 3 krát méně lidí, ale už neudělal 2. krok a sice snížit index nebezpečnosti nemoci covid v systému zdechlPES. Když na ni umírá 3x míň lidí, tak je to vlastně nejmírnější nemoc století, jakou jsme kdy poznali. Jednou budou muset být zavření členové vlády, co rozhodovali nezákonnou šaškárnu s omezováním pohybu.

Omasta ( 5. února 2021 01:00 )

Oni ti pacienti neumřeli s covidem ani na něj, protože pacienti umírají na hypovitaminózu. Bylo vědecky dokázáno, že zemřelí na covid měli 2x nižší hladiny vitamínu k2. A já dodávám, že i vitamínu E a A. U vítamínu A je souvislost zcela zřejmá, protože avitaminóza vitamínu A se projevuje bolestmi hlavy, záněty, únavou, průjmy a sníženou vitální kapacitou plic i zhoršeným stavem sliznic. To znamená příznaky podobné jako Covid.

.

Domnívám se, že snížené hladiny vitamínů A, D, E, K2 jsou stářím a chudou nemastnou neslanou stravou. A někteří pacienti, kteří uvěřili dezinformacím, si zvýšené vylučování vitamínů A, D, E, K2 přivodili sami pojídáním megadávek vitamínu D.

.

Podobných dezinformací přicházelo z USA více. Např.: vitamín A vyvolává civilizační choroby, Brufen a jiné protizánětlivé léky urychluje množení viru, hydroxychloriochin a megadávky vitamínu D léčí virus. A virus se musí zpomalovat pomocí lockdownů. To všechno jsou lži v rámci informační války.

frantacizek ( 4. února 2021 22:07 )

pomohl by odkaz na ten článek, kde zřejmě bude odkaz i na tuhle studii, nemůžu ho na tom br.de najít i s vyhledáním jména té vědkyně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa