
Navzdory koronaviru: Na jihu Moravy vznikají nové minipivovary

Na vinařském jihu Moravy vloni vzniklo navzdory covidové pandemii pět nových minipivovarů. Celkem jich už v regionu funguje 61.
„Velká část pivovarů v regionu je restauračního rázu. Ta je samozřejmě pandemií nejvíce ohrožená, protože naráz přišla v podstatě o obě živnosti, tedy nejen tu pivovarskou, ale zároveň i restaurační,“ řekl Tomáš Gregor, vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.
Přes veškerou nepřízeň ovšem otevřeli nadšenci pivovary v Šardicích, Louce, Sivicích a v Brně.
Nejvíce pivovarů je v okolí Brna
Ohlášené otevření Pivovarského domu Poupě v historickém jádru Brna, který má navázat na působení nejslavnějšího sládka české historie, se naopak kvůli covidu opakovaně odsunulo.
„V dopadu koronakrize je velký rozdíl mezi mikropivovary, které se zabývají převážně výrobou tzv. Craft beer prodejných v lahvích, a mezi malými pivovary, produkujícími klasická kvalitní piva, kterým vždy lépe slušely sudy. Segment čepovaného piva je samozřejmě postižen řádově víc, než segment piva lahvového," tvrdí Marek Tichý z Pivovarského domu Poupě.
„V centru Brna ale pivovarníci přesto chystají i další projekty, podobně jako v Boskovicích a v Lednici,“ uvedl expert na minipivovary Filip Vrána z Mendelu. Minimální počet malých pivovarů je podle něj naopak na Blanensku a Vyškovsku.
Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Brno-venkov 17, Brno 13, Hodonín 12, Břeclav 8, Znojmo 7, Vyškov 3, Blansko 1.
VIDEO: V Předklášteří otevřeli v létě 2019 první klášterní pivovar na Moravě.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.