Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Poslanci po bouři prodloužili stav nouze do 14. února. Zase prošel návrh KSČM

Aktualizováno -
21. ledna 2021
19:40
Autor: simao, vei, ČTK - 
21. ledna 2021
05:30

Tohle Sněmovna ještě nezažila. Jednání o prodloužení nouzového stavu vždy doprovází bouřlivá debata, tentokrát se ale proměnila i ve fyzickou potyčku. To když nezařazený poslanec Lubomír Volný napadl předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD) kvůli výzvám, aby si nasadil roušku a mluvil k věci. Poslanci nakonec po více než 10hodinové debatě souhlasili, že nouzový stav prodlouží do 14. února. Tento termín požadovala KSČM. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
15:22
11. 2. 2021

„Jakékoliv uvolnění je jako otevřít stavidla velké vodě,“ varoval Blatný, podle kterého by nás velká voda smetla bez ohledu na to, jakou kdo má stranickou příslušnost. 

Bez nouzového stavu by se otevřely podle Blatného obchody, služby, muzea, galerie a možná i bazény a fittnes centra. 

„Během krátké doby, podle našich odhadů asi do dvou týdnů, se problém zdravotnictví rozšíří na celou zemi,“ varoval Blatný. Děti by asi přestaly chodit do školy.

„Lidé budou umírat méně a hranice nebudou zavřené. Zvažme tedy společně, jakou cestou se vydáme. Věřím, že se rozhodnete podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ apeloval Blatný na poslance.  

Video  
Video se připravuje ...
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (11.2.2021)
15:18
11. 2. 2021

Po Babišovi si vzal slovo ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

„Vím, že bychom všichni chtěli žít normálně a to pokud možno hned. Vím, že se toho dočkáme, ale ne hned,“ začal své vystoupení. 

Podle ministra jsme v cílové rovince a „bylo by škoda v cílové rovince upadnout“, dodal. 

 

15:14
11. 2. 2021

Pokud neprojde prodloužení nouzového stavu, bude hlavní úloha na krajích. „Bude tu německý systém a my se budeme soustředit na vakcínu,“ řekl také premiér. 

Pokud bude potřeba, požádá Česká republika Sasko a Bavorsko o pomoc v zasažených regionech, které se nyní mají uzavřít. 

„Souhlasím s tím, že hygiena měla jednat rychleji. Není to o tom, že jsme říkali, že zakážeme pohyb občanů mezi kraji. Ne je to okres. Chceme tam poskytnout pomoc, ale ukončením nouzového stavu to pro nás bude velmi složité,“ dodal Babiš s tím, že pokud nebude u nás nouzový stav, omezí Německo i pohyb pendlerů. 

„Chci znovu požádat, pokud jsme se nedokázali domluvit za zavřenými slovy, tak řekněte tady na mikrofon, co máme udělat, abychom zabránili riziku kolapsu našeho zdravotnictví,“ vyzval poslance premiér. 

„Zkuste o tom ještě přemýšlet, byl bych rád, kdybyste to ještě promysleli. Jednoduše se říká, že to nezvládáme, můžu jen požádat všechny občany, aby když skončí nouzový stav, aby ještě víc dávali pozor na sebe a pečovali o své zdraví,“ pokračoval v apelu Babiš. 

„Pevně doufám, že i po té, co vláda rozhodla o izolačce, že se lidé nebudou bát říkat své kontakty. Ten vir se skutečně změnil na vysoce agresivní. Umírají podstatně mladší ročníky,“ přidal premiér další argument. 

„Byl bych rád, kdybyste to přehodnotili a dali nám dva týdny možnost, abychom vás přesvědčili, že to myslíme vážně. Nemám problém ani veřejné kontroly,“ dodal premiér vlády. 

„Ten vir se skutečně změnil a je strašně agresivní a dneska je stále vysoká úmrtnost a umírají podstatně mladší ročníky, než předtím. Do této chvíle nikdo ani pořádně nezjistil, na základě čeho ten zabiják útočí a zabíjí lidi. To nikdo nevyzkoumal. Ani vědci. Takže já vás chci požádat ještě znovu, jestli byste to nepřehodnotili tu vaší pozici a nedali nám šanci dva týdny,“ prosil Babiš poslance. 

Zároveň připustil, že Česko nemá dostatek vakcíny. 

„Pokud by byla taková šance a získat takovou vakcínu, tak pokud by ji schválila evropská léková agentura, tak proč ji lidem nenabídnout,“ řekl Babiš k ruské vakcíně Sputnik V a zdůvodnil tak, proč byl v minulých dnech kvůli očkování touto vakcínou v Maďarsku a také Srbsku. 

 

Sněmovna o žádosti vlády o prodloužení stavu nouze: Premiér Babiš (11.2.2021)
15:01
11. 2. 2021

Babiš navrhoval opozici prodloužit nouzový stav alespoň do 1. března

„Byl jsem obviňován, že údajně nechci jednat,“ řekl Babiš, podle kterého by konec nouzového stavu znamenal například zásah do zdravotnického systému. „Hasiči by nemohli rozvážet ani vakcíny,“ apeloval Babiš. 

Klidným hlasem premiér také zdůvodňoval svou středeční cestu do Srbska. 

„Vznikla tu situace, že nechceme spolupracovat, měli bychom se odprostit od politiky, bohužel se to nedaří,“ dodal. 

„Navrhovali jsme, abychom dostali čas do 1. 3., abychom se mohli domluvit velice konkrétně ve prospěch našeho zdravotnictví, ve prospěch občanů. Bral jsem to vážně,“ řekl premiér. 

„V minulosti jsem se aktivně nezapojoval do řežení tolerance prodloužení nouzového stavu. Byla to práce především ministra zdravotnictví a dalších kolegů,“ pokračoval Babiš ve svém vystoupení. 

Vláda se podle Babiše chtěla zavázat opozici s některými návrhy. 

„Navrhněte konkrétně, co navrhujete,“ vyzval opozici. „Rozhodně odmítám, že nechci jednat.“ Vláda je podle premiéra stále připravena řešit vše s opozicí. 

„Měli jsme vždy dohodu s jinou politickou stranou,“ přiznal Babiš, proč v minulosti nejednal s opozicí. 

„Připravovali jsme usnesení vlády, že pustíme vleky a budeme řešit poslední ročníky školy,“ řekl ve Sněmovně Babiš. Situace se ale podle něj začala měnit a predikce profesora Duška přestaly vycházet.  

 

14:49
11. 2. 2021

Ve Sněmovně začalo očekávané projednávání prodloužení nouzového stavu. Jako první si vzal slovo premiér Andrej Babiš, který začal výčtem, co vše by znamenalo, kdyby v Česku přestal nouzový stav platit.  

13:55
11. 2. 2021
!

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ocenil postoj hejtmanů ODS, kteří požadují, aby poslanci koaliční i opoziční našli společné řešení při jednání o nouzovém stavu. 

13:47
11. 2. 2021

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) může konec nouzového stavu také zkomplikovat zajištění antigenních testů pro testování ve školách. Podle Hamáčka by muselo být na testy standardní výběrové řízení. 

Neprodloužení nouzového stavu znamená obrovské riziko kolapsu zdravotnictví, řekl Hamáček. Odhaduje, že řada krajů vyhlásí stav nebezpečí. Koncem nouzového stavu padne zásobování krajů ze zásob SSHR (Správa státních hmotných rezerv), bude velký problém s nasazováním armády, otevřou se obchody, restaurace ne, dodal Hamáček.

13:30
11. 2. 2021
!

Hejtmani a hejtmanka za ODS vyzvali poslance - vládní i opoziční, aby našli řešení při jednání o nouzovém stavu. Napsali společné prohlášení. ODS v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL po dopoledních schůzkách s premiérem Andrejem Babišem odmítla vládu podpořit v prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. 

Podle šéfa ODS Petra Fialy nebude mít vláda dostatek hlasů. 

Prohlášení hejtmanů za ODS

Žádáme vládu a všechny poslance koaličních a opozičních stran, aby se pokusili najít řešení při jednání o nouzovém stavu. Bohužel nouzový stav se stal v politickém prostoru symbolem, o který se vede politický souboj, aniž by bylo odpovědně vysvětlováno, že nouzový stav se automaticky nerovná zavření škol, obchodů nebo restaurací. Jako členové ODS vnímáme chybné kroky na straně vlády a respektujeme, že opozice nemůže dávat vládě opakovaně bianko šeky bez toho, aniž by vláda věcně diskutovala o problémech země, firem a občanů v souvislosti s pandemií. Jako hejtmani si však uvědomujeme, že zrušením nouzového stavu se epidemická situace jako mávnutím kouzelného proutku nezmění a stejně budeme na úrovni krajů nuceni hledat legislativní řešení. My jako hejtmani prostě musíme zajistit fungování krajů a naše pozice je prostě jiná než pozice poslanců. Ať už koaličních, nebo opozičních. Žádáme tedy vládu i naše poslance, aby s maximální mírou odpovědnosti hledali zodpovědná řešení, která nám všem umožní zvládnout dobu, která nás čeká a která rozhodně ještě nebude jednoduchá.

Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček

13:00
11. 2. 2021
!

Během dopoledního jednání se poslanci nedostali k diskusi o prodloužení nouzového stavu. Před obědovou pauzou proprali ve stavu legislativní nouze zákon o příspěvku 370 korun na den pro zaměstnance, kteří budou kvůli koronaviru v karanténě nebo v izolaci. 

K prodloužení nouzového stavu by se měli poslanci dostat během odpoledne. Až doprojednají takzvanou Izolačku. Obědová pauza skončí ve Sněmovně ve 14:30. 

12:40
11. 2. 2021

Pravá ruka premiéra Andreje Babiše má koronavirus a je v izolaci.

Šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha měla pozitivní test na covid-19. Minulý týden doprovázela předsedu vlády do Maďarska. Andrej Babiš v karanténě ale není, odvolává se na to, že má aplikované už dvě dávky vakcíny proti koronaviru. 

Premiér Andrej Babiš a šéfka jeho kabinetu Tünde Bartha, která stojí za myšlenkou výstavy darů pro premiéra. Inspirovala se prý u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (8. 5. 2019) Premiér Andrej Babiš a šéfka jeho kabinetu Tünde Bartha, která stojí za myšlenkou výstavy darů pro premiéra. Inspirovala se prý u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (8. 5. 2019)
11:46
11. 2. 2021
!

Zatímco koalice SPOLU vystupuje ve Sněmovně na tiskové konferenci, v jednacím sále začalo jednání o Izolačce. „Proč vláda takto rozmělňuje jednání, nevíme,“ reagoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura na dotaz, proč se o Izolačce jedná ještě před projednáváním o prodloužení nouzového stavu. 

 

11:40
11. 2. 2021
!

„Žádné další prodlužování nic dalšího nepřinese,“ zopakoval Petr Fiala stanovisko koalice SPOLU, která odmítá podpořit prodloužení nouzového stavu. „Tohle není cesta, ta cesta už se uzavřela,“ odmítá posunovat současný stav o pár dní, aby se o nouzovém stavu jednalo opět před dalším jeho koncem.

„Způsob, jakým vláda postupuje, nedává příliš záruku, že tu situaci zvládne,“ nevěří vládě Fiala. 

„Premiér přislíbil, že v příštím týdnu, bez ohledu na výsledek dnešního jednání, budeme jednat dál," doplnil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. 

 

11:35
11. 2. 2021
!

„Ta jednání, kterých se naše strany aktivně účastnily, nepřinesla výsledek, nepřinesla změnu našeho stanoviska, to znamená, že koalice SPOLU - ODS, TOP 09 a KDU- ČSL nepodpoří prodloužení nouzového stavu,“ oznámil na tiskové konferenci předseda stran, předseda ODS Petr Fiala. 

Vláda tak podle něj nemá ve Sněmovně většinu a nouzový stav podle Fialy zřejmě skončí. „Tím ale nic nekončí,“ míní Fiala. 

„My na rozdíl od vlády máme plán,“ dodal Fiala a zopakoval šest požadavků, které koalice chtěla po vládě splnit. Mezi nimi jsou například návrat žáků do škol, předložení odškodňovacího zákona nebo pandemický zákon. 

„To je našich šest bodů, jsme připraveni o nich jednat. I když s největší pravděpodobností nebude dnes prodloužen nouzový stav, chceme proměnit příležitost,“ dodal Fiala. 

„Udělali jsme maximum, aby ta dohoda byla možná,“ přidal šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, podle kterého je zarážející, že jsou v ČR od víkendu nové vakcíny, ale nebyly stále ani použité. 

I bez stavu nouze je možné podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové aplikovat některá opatření. „Kdo říká opak, ten mystifikuje veřejnost,“ řekla ve Sněmovně na společné tiskové konferenci tří stran. 

Podle Pekarové Adamové také není možné, aby byly otevřené jen některé provozovny. Jako příklad uvedla papírnictví, které může být otevřené zákazníkům, ale knihkupectví ne. 

SPOLU prý bude i nadále předkládat své návrhy, necítí ale zájem ze strany vlády. 

11:26
11. 2. 2021
!

Sněmovna schválila pořad schůze. Na samém začátku budou poslanci jednat o Izolačce - tedy příspěvku 370 korun na den pro zaměstnance, kteří zůstanou doma kvůli karanténě. 

Poslanci ČSSD si ale vzali pauzu. Poté, co tento bod zařadili na jednání, čekají, až dorazí do sálu ministryně práce a sociálních věcí, která tento návrh předkládá. 

O nouzovém stavu mají poslanci jednat až po projednání tohoto bodu. 

11:10
11. 2. 2021
!

Ve Sněmovně skončila porada grémia. Poslanci se vrátili do jednacího sálu a pokračují v dnešním jednání. Začíná debata o pořadu schůze. 

 

10:58
11. 2. 2021
!

Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík nevyloučil v ČT, že koalice SPOLU – tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL nakonec podpoří prodloužení nouzového stavu. „Ano už jen tím, že se v tento moment jedná, znamená, že to absolutně nevylučujeme, ale chceme, aby ta opatření byla logická a neobtěžovala život lidem,“ řekl Benešík.

Lidovci apelují na otevření škol, některých služeb, obchodů rodinného typu „Řekněme si, která ta opatření fungují a zbytečně si ten život neobtěžovali. Stanovili jsme jasné podmínky vládě, za kterých jsme schopni ten nouzový stav podpořit, protože zdraví našich občanů je na prvním místě. Nejsme a priori proti, proto i teď jednáme, ale nechceme, aby vláda jednala chaoticky,“ dodal pro ČT Benešík, který je zároveň i místopředsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Koalice SPOLU bude podle Benešíka požadovat, aby se zavázala ke konkrétním krokům, které zavede či prosadí, poté nevylučuje, že podpoří prodloužení nouzového stavu. 

10:43
11. 2. 2021
!

„Jediné, co by skutečně pomohlo naší zemi, aby se dala skutečně koncepčně řídit pandemická situace, je, aby se stáhl naprosto do pozadí, ano demokraticky zvolený, ale naprosto chaotický premiér,“ pokračovala ve svém vystoupení pro ČT Olga Richterová.  

10:35
11. 2. 2021
!

Piráti a STAN ani po dopolední schůzce s premiérem Andrejem Babišem zřejmě nepodpoří prodloužení nouzového stavu. „Hejtmani a hejtmanky by měli dostat šanci to zvládnout skrze stav nebezpečí,“ řekla v ČT 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Premiérovi prý chybí koncepce a kraje mají mít možnost uplatňovat lokální opatření.

Richterová také kritizovala premiéra za středeční cestu do Srbska kvůli očkování místo toho, aby vyjednával o prodloužení nouzového stavu. 

 

10:11
11. 2. 2021

Ve Sněmovně je další pauza. 

Po hodinové přestávce, kterou si vzal premiér Andrej Babiš na jednání s předsedy poslaneckých klubů, následuje další přestávka. Tentokrát si hodinový prostor na jednání vzali poslanci TOP 09. 

Schůze by tak měla pokračovat v 11:10 hodin. 

 

09:49
11. 2. 2021
!

Pirátská palba na Babiše: Je to chaot!

"17 tisíc mrtvých, největší nárůst smrtnosti od 2. světové války, kolabující nemocnice jako v Itálii na jaře, krach projektu očkování a lidé i firmy na dně. To není práce opozice. To je vizitka vlády Andreje Babiše. Ničemu z toho nouzový stav nezabránil," uvedl včera na twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš.

"Pro vývoj situace v ČR nebude až tak podstatné, jestli dnes PSP prodlouží nouzový stav. Podstatné bude, jak dlouho ještě bude Andrej Babiš, t. č. premiér, do všeho vnášet chaos, nekompetentnost a alibismus," rýpl si během pauzy v jednání Sněmovny poslanec Pirátů Radek Holomčík.

"Andrej Babiš není manažer, ale chaot. Hlavní překážka boje s pandemií je zmatek, který do všeho vnáší," pokračuje v pirátské kritice poslankyně Olga Richterová.

09:41
11. 2. 2021

"Parodie na manažerské řízení státu za času krize pokračuje: premiér se vrátil ze Srbska a nechal přerušit jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu, protože do teďka neměl čas na jednání s opozičními stranami...," rýpl si do Babiše poslanec ODS Martin Baxa.

09:23
11. 2. 2021

Poslanecké kluby Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nepodpoří vládní žádost o prodloužení nouzového stavu. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to dnes potvrdil předseda STAN Vít Rakušan.

Podle Rakušana je důležité apelovat na odpovědnost lidí, dodržování opatření nebo nahlašování kontaktů pozitivních osob na koronavirus, i kdyby nouzový stav skončil. „Pouze za nás říkáme, že ta situace po dlouhém nouzovém stavu ideální není, že nouzový stav v tuto chvíli rozhodně nepřináší to, co nám vláda vždy při žádosti o prodloužení slibovala. Poslanecké kluby Pirátů a Starostů a nezávislých nepodpoří vládní návrh žádosti o nouzový stav,“ uvedl Rakušan před jednáním s Babišem.

09:10
11. 2. 2021
!

Babiš požádal o hodinovou přestávku na jednání s opozicí

"Já bych chtěl vás oslovit z titulu dramatické epidemiologické situace, kdy skutečně naše zdravotnictví je na pokraji sil. Vzhledem k tomu, že naše menšinová vláda nenašla podporu na prodloužení nouzového stavu a jeho ukončení podle mého názoru bude znamenat kolaps našeho zdravotnictví a obrovské škody, chci navrhnout, aby předsedové poslaneckých klubů odsouhlasili hodinovou přestávku, a chci požádat opozice, předsedy parlamentních stran a hnutí celé opozice, abychom zkusili najít nějaký kompromis, abychom zamezili a zabránili této katastrofě, která by podle našeho názoru nastala v případě neprodloužení nouzového stavu," vyzval ve Sněmovně premiér Andrej Babiš. Jednat se znovu bude od 10:10.

09:04
11. 2. 2021

Ve Sněmovně začala schůze, na které vláda požádá o prodloužení nouzového stavu. Ve vládní lavici nechybí premiér Andrej Babiš (ANO), ani vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), ze Strakovy akademie se do sálu přesouvá i ministr zdravotnictví Blatný.

08:44
11. 2. 2021
!

Blatného varování. V dohodu stále věří

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) k nouzovému stavu uvedl: "Jestliže by nouzový stav nebyl dnes prodloužen - a já stále věřím, že k té dohodě dojde - přestane v pondělí platit a bude potřeba dále ta opatření řídit podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který nedává zdaleka takové možnosti jako zákon krizový." Otevřou se obchody, služby, bazény, fitness centra, nebude možné omezovat shromáždění, vypočítával Blatný.

"Stane se to, že půjdeme (naproti) té virové nákaze, která v současné době nabírá na rychlosti díky různým mutacím. Nejčastěji citované té britské. Tím pádem uděláme všechno pro to, aby se nákaza šířila ještě rychleji i v ostatních krajích ČR," varoval Blatný.

"Ve chvíli, kdy by se tak stalo, tak si troufnu říct, že během poměrně krátké doby, kterou naši analytici a epidemiologové odhadují do dvou týdnů, se situace, která je nyní např. v chebské nebo hradecké nemocnici, objeví ve většině nemocnic v ČR, tím pádem zkolabuje tzv. národní dispečink lůžkové péče. Nebude možné převážet pacienty mezi jednotlivými nemocnicemi. Ve chvíli, kdy budou všechny plné, je potom otázkou času, kdy dojde k postupnému horšení situace v ostatních krajích, a pravděpodobně se stejně k nouzovému stavu budeme muset za nějakou dobu vrátit. Bude to akorát stát nás všechny daleko více. Nejenom peněz. Já proto stále věřím, že najdeme společně dohodu," dodal ministr. 

08:19
11. 2. 2021

Před jednáním Sněmovny se sešla na ranní schůzi vláda, aby projednala zpřísnění opatření v krajích. Uzavře některé okresy? Vládní tiskovku sledujte živě ZDE

08:06
11. 2. 2021

Pokud Sněmovna nouzový stav neprodlouží, bude se vláda podle vicepremiéra Jana Hamáčka snažit opatření vyhlásit podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Čelit ale může různým žalobám.

„Může se stát, že celá řada těch nařízení bude soudem zrušena,“ varuje Hamáček a narážel na některá ustanovení, která už soudy v předchozí vlně zrušily.  

08:00
11. 2. 2021

Koalice Pirátů a STAN, která jde spolu také do voleb, chce říct jasné stanovisko těsně před začátkem mimořádné schůze. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se s šéfem Starostů Vítem Rakušanem sešel v neděli v Průhonicích s premiérem Babišem, deklaroval, že nedodali hlasy pro prodloužení nouzového hlasu nikdy, a nechystají se ani nyní.

„Nepřistoupíme na něj ani tentokrát. Naším hlavním cílem je, aby nebyl nouzový stav už vůbec potřeba, ale nahradil se co nejrychleji pandemickým zákonem, který zbytečně neomezuje práva a svobody lidí,“ uvedl. Doplnil, že premiérovi předložili pět návrhů, jak zlepšit situaci. „Vypadá to, že se je vláda rozhodla ignorovat. Ale pro upřesnění: o prodloužení nouzového stavu vůbec nejednali. Handlování odmítáme,“ dodal Bartoš.

07:53
11. 2. 2021

Vládu v prodloužení nouzového stavu tentokrát odmítli podpořit také komunisté. Právě jejich hlasy vládě až dosud v této situaci vždy pomáhaly. Obrat přišel až poté, co ministři začali postupně navracet miliardy korun z finančních rezerv zpět armádě, a především poté, kdy vláda odmítla přistoupit na komunistické požadavky – tedy otevřít od konce ledna skiareály nebo pustit žáky prvního stupně základních škol.  

„Vzhledem k ignorování našich požadavků doporučujeme vládě, aby si podporu hledala u těch politických subjektů, jejichž požadavkům bude ochotna a schopna vyhovět,“ uvedli komunisté minulý týden ve svém prohlášení. A na svém si stáli i těsně před mimořádnou schůzí k projednávání nouzového stavu.

07:45
11. 2. 2021

Koalice SPOLU nabízela vládě podanou roku v podobě šesti podmínek, které chtěla od ministrů splnit. Některé také projednat ve středu ještě před čtvrtečním hlasováním o nouzovém stavu ve Sněmovně. Mezi podmínkami bylo například přijetí odškodňovacího zákona, postupné otevření škol a respirátory FFP2 pro pedagogy, odpuštění odvodů pro podnikatele, nebo seznam požadavků, k čemu vláda potřebuje nouzový stav.

Zejména hnutí ANO se ale ve středu ve Sněmovně vyslovilo proti zařazení diskuse o těchto návrzích, a tak i koalice ODS, TOP 09 a STAN odmítla další jednání o prodloužení nouzového stavu, vládě hlasy odmítla dodat.

„Prodloužení nouzového stavu nepodpoříme. Premiér o jednání nemá zájem. Důkazem je, že dnes ráno odletěl radši do Srbska místo toho, aby jednal s opozicí a ,makal', jak rád říká,“ napsala ODS ve středu na svůj twitterový účet.

07:33
11. 2. 2021

„Nehorázná drzost! Tušili jsme, že takové otočení přijde. Ale výrok premiéra, který se ani nenamáhal jednat o podmínkách, které by umožnily řešení covidu spojenými silami vlády i opozice, je neuvěřitelný a skandální! Jsem pro konsenzus, ale odmítám drzý diktát!“ napsal pak na svůj twitterový účet místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

07:17
11. 2. 2021

Někteří opoziční předáci po Babišově vzkazu začali mluvit o vyhrožování. „Pane Babiši, teď nouzový stav máte a lidé umírají (zatím 17 642), beru to jako přiznání, že za to nesete odpovědnost. Váš výrok je pokusem o vydírání opozice. Základní poučka ale zní, že s teroristy se nevyjednává,“ reagovala například šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová z koalice SPOLU.

07:09
11. 2. 2021

„Pokud někdo zítra neschválí nouzový stav, tak bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko,“ vzkázal poslancům ve středu odpoledne z pracovní návštěvy v Srbsku premiér Babiš.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) na návštěvě v Srbsku (10. 2. 2021) Český premiér Andrej Babiš (ANO) na návštěvě v Srbsku (10. 2. 2021) Předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou v Bělehradě (10. 2. 2021)
07:01
11. 2. 2021

„Je faktem, že epidemická situace u nás se nelepší. Ba co hůř, statistika nekompromisně ukazuje, že je přítomná britská mutace viru, která je agresivnější a šíří se daleko rychleji. Dokazuje to jednoduchý fakt. Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat,“ promluvil k veřejnosti přesně před týdnem ministr zdravotnictví Jan Blatný. Jeho apel ale především na poslance, zdá se, nezabral. Vláda předem podporu pro prodloužení nouzového stavu dojednanou neměla.

Video  
Video se připravuje ...
06:45
11. 2. 2021

Ještě než začnou poslanci projednávat nouzový stav, měli by schvalovat ve stavu legislativní nouze takzvanou „izolačku“, tedy příspěvek asi 370 korun za den pro zaměstnance v karanténě a také registr přestupků pro přestupkové recidivisty v době covidu.

Video  
Video se připravuje ...

AHel ( 12. února 2021 17:17 )

Za mě je covid průšvih, okolo mě umírají lidé a nejsou to vždy 80 +. Kdybych mohla, tak bych se odstěhovala někam na samotu s rodinou. Považuji politiky za ubožáky, kteří se nedovedou domluvit. POkud je průšvih v nemocnicích a nestíhá se, tak zdravý selský rozum velí, přitvrdit. Prostě chodit na 100 metrů od domova, z covidu se nedostaneme. Když mi někdo z mých přátel řekne, že ho rouška omezuje na jeho právech, tak bych mu dala pár facek. jen ***m vadí základní ochrana. Je slyšet, jak hospodští jsou na mezině, nebo herci...a ty kteří jsou nejvíce postiženi mlčí...průvodci a průvodkyně od cestovek. Prostě trochu škudlí, či se rekva­lifi­kují­....ma­jí můj obdiv. Z takového Polraicha se mi zvedá žaludek. Je mi smutno.

stoura ( 22. ledna 2021 11:36 )

Hlavně z toho Kalouska nedělejte světce!!

serunavas ( 22. ledna 2021 09:46 )

Bleskžumpa plná sra ček s placeným provo­katé­rem___­______­______­______­______­______­___

verka1 ( 21. ledna 2021 21:36 )

Stbaci pořád živý a udávají.

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 21:33 )

Je to účel. Oni potřebují hloupé voliče a ne vzdělané lidi, kteří se jich štítí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa