Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš řešil s Filipem pomoc KSČM u prodloužení stavu nouze. A do ČR zamíří i ruské vakcíny?

Autor: ČTK - 
20. ledna 2021
10:44

KSČM ve Sněmovně pravděpodobně podpoří vládní žádost o prodloužení nouzového stavu. Předseda komunistů Vojtěch Filip po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) novinářům řekl, že by měl nouzový stav platit, dokud je nutná pomoc vojáků v nemocnicích či sociálních ústavech. S předsedou vlády projednával i možnosti využití vakcín proti covidu-19 z Ruska a Číny i to, jak budou fungovat lyžařské areály o jarních prázdninách.

Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl, že se komunisté při hlasování zachovají podle závěrů jeho dnešní schůzky s Andrejem Babišem (ANO) a informací, které se dozví poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) při dnešním jednání Ústředního krizového štábu.

„Dokud je potřeba nuceně přemístit vojáky na výkon zdravotnických povolání v nemocnicích či ústavech sociálních péče, ten nouzový stav by se měl prodloužit,“ konstatoval.

Vláda ve Sněmovně usiluje o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní do 21. února. Kabinet v minulých případech prosadil prodloužení nouzového stavu díky hlasům KSČM.

Pro délku prodloužení, kterou by KSČM mohla tentokrát podpořit, bude podle Filipa rozhodující odhad ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), jak dlouho bude nutná pomoc vojáků. „Protože souhlasím s tím, že je potřeba zdravotnictví ulevit,“ uvedl.

Filip v úterý navrhoval, aby některá rozhodnutí o opatřeních byla decentralizovaná a příslušela krajským hygienám. Babiš mu dnes přislíbil, že s Blatným a vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) projedná situaci v lyžařských areálech. „Aby se podřídily určitým pravidlům a mohly být zčásti otevřené pro návštěvníky, zejména děti, které budou mít prázdniny,“ uvedl.

Jarní prázdniny budou letos v různých částech Česka v šesti termínech od začátku února do poloviny března.

Předseda KSČM řekl, že situace na horách byla v posledních týdnech pravděpodobně horší, než kdyby mohly mít areály otevřeno a vymáhaly dodržování protiepidemických pravidel. „Samozřejmě je potřeba, aby pravidla připravily krajské hygienické stanice a aby to bylo projednáno s provozovateli,“ uvedl.

Filip chce vakcíny z Ruska

Filip s Babišem projednával i využití vakcín z Ruska či Číny v Evropské unii. „Premiér mě potěšil, když řekl, že jednal s paní (německou kancléřkou) Angelou Merkelovou, která bude prosazovat, aby se kromě firem Pfizer a BioNTech v Evropě certifikovaly i vakcíny z jiných zemí včetně Ruska a Číny,“ uvedl.

Až budou dostupné vakcíny, které nemají tak složité požadavky na skladování, bylo by podle něj vhodné místo velkých očkovacích center vakcinaci svěřit obvodním lékařům.

Babiš však takovou interpretaci odmítl. Merkelová podle něj při jejich úterním rozhovoru řekla, že Rusku a Číně sdělila, že pokud chtějí dodávat své vakcíny do Evropy, mají se obrátit kvůli jejich registraci na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA). „Ale není to, že by ona o něco usilovala,“ řekl premiér ČTK.

Filip pro vakcíny z Ruska „lobboval“ i v úterý ve Sněmovně. „Naše strategie selhává na tom, že jsme zvolili špatnou taktiku nákupu očkovací vakcíny. Jestli tady někdo z ideologických důvodů odmítá vakcínu z Ruské federace, z Číny nebo jiných států, připadá mi to nelogické, hloupé a proti občanům ČR,“ postěžoval si Filip.

„Některé výkřiky mi připadají opravdu nemístné. Ten pokus úplné centralizace řízení mi nepřipadá šťastný. Pokud se máme dostat k nějaké strategii očkování, věřte mi, nebo ne, jediné řešení je dostatek vakcíny. Nemůžeme připustit, že se bude kupovat jen prostřednictvím EU. Žádný stát, který vážně uvažuje o proočkování společnosti, se nesoustředí jen na jednoho výrobce a kupuje všude na světě bez jakýchsi ideologických předpojatostí,“ dodal šéf komunistů.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krissx ( 20. ledna 2021 18:21 )

Filip ať si objedná ruskou vakcínu pro své voliče. žádný problém...

e.lesanova ( 20. ledna 2021 17:55 )

Prodloužení nouzového stavu je logické a zodpovědné vzhledem k číslům hospitalizovaných. Opozice se hlasitě ozývala, že očkování "drhne"...ano, drhne, díky špatnému přerozdělování a dodávání vakcín z EU. Vyzdvihoval se Izrael, ale málo se píše, že očkuje hlavně Sputnikem. Pokud je tu ohrožení dodávek z EU, je jen správný krok, využít i možnost dalších dodavatelů, jde o zdraví a životy. Zároveň je potřeba dodržovat nařízení nouzového stavu a "výtečníky", kteří nejsou schopni pochopit termín PANDEMIE a důsledky nedodržování pravidel, tvrdě pokutovat. Není doba na nějaké hrátky či politikaření. Je nutné se společně snažit situaci zvládnout.

xiioma ( 20. ledna 2021 13:36 )

manunu

manunu ( 20. ledna 2021 13:13 )

xiioma: Vakcínami z Ruska očkovat pouze komouše.

panda82 ( 20. ledna 2021 12:14 )

ajajaj to je výplod , stálo to hodně námahy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa