Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišova pravá ruka ve Strakovce má covid. Očkovaný premiér do karantény nemusí

Aktualizováno -
11. února 2021
14:38
Autor: ČTK, simao - 
11. února 2021
11:55

Vedoucí úřadu vlády Tünde Bartha má podle Seznam Zpráv covid, někteří spolupracovníci premiéra jsou v karanténě. Premiér Andrej Babiš (ANO), který dnes ve Sněmovně žádá poslance o prodloužení nouzového stavu, však nikoli - protože je naočkovaný.

„Mohu potvrdit, že se třetí den léčím s covidem. První příznaky jsem pocítila v pondělí,“ uvedla pro Seznam Zprávy Tünde Bartha, která minulý týden letěla s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na jeho návštěvu Maďarska. Do Srbska, kde byl Babiš zjišťovat strategii ohledně očkování ruskou vakcínou Sputnik V, však již tento týden nevyrazila.

„Pan premiér do karantény nemusí díky tomu, že má již obě dávky očkování a od druhé dávky má sedmidenní odstup. Tím je chráněný. Situaci jsem hned konzultovala s paní hlavní hygieničkou Rážovou a s panem profesorem Prymulou,“ dodala vedoucí Úřadu vlády.

Do podobné situace jako Babiš nyní se dostal nedávno i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který byl rovněž doočkován dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19. Po kontaktu s pozitivně testovaným na koronavirus předminulý týden nicméně šel Vondrák preventivně do karantény. Odůvodnil to tím, že nelze vyloučit, že očkovaný člověk nemůže být nakažený. „Protože tato vakcína vás v podstatě ještě neochrání před nákazou. Vakcína je certifikována pouze na to, že 95 procent lidí nedostane střední nebo těžký průběh nemoci,“ řekl ČTK Vondrák.

Z ministrů Babišovy vlády si nemocí už prošli ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD).

V karanténě byl například ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). V dobrovolné izolaci byla kvůli koronaviru několikrát ministryně sociálních věcí Jana Maláčová, stejně tak Petříček.

U premiéra se vyskytl covid už loni v rodině. Zvolil tehdy odloučení. Koncem prosince se nechal jako první v Česku očkovat, druhou dávku Babiš pak dostal po čtyřech týdnech, 24. ledna.

Právě Úřad vlády ohledně očkování nedávno vzbudil rozruch, když si na pomoc s očkovací kampaní přizval dvojici mladých youtuberů Annu Šulcovou a Jakuba Gulaba.

Video  Youtubeři Anna Šulcová a Jakub Gulab a 7 videí o očkování: Před kameru zamířili i Blatný či Prymula  - Úřad vlády ČR / Youtube
Video se připravuje ...

500 tisíc korun na nákup reklamního prostoru na sociálních sítích TikTok, YouTube a Instagram však nakonec dvojice influencerů po kritice nepřijala. V sedmičce spotů na očkování vystoupili kromě epidemiologa Romana Prymuly či ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) i další odborníci.

Video  Nenávistná kampaň! Babiš hájil youtubery Annu Šulcovou a Jakuba Gulaba za videa pro Úřad vlády  - Youtube / Hnutí ANO
Video se připravuje ...

pyachtb ( 11. února 2021 16:50 )

Přesně tak viz nedávný článek....

Do zjištění dalších informací o možném přenosu viru očkovanými tak i pro očkované platí stejná opatření a omezení jako dosud - dále tak musí nosit roušku a podstoupit karanténu po kontaktu s pozitivní osobou. Podle České vakcinologické společnosti ale lze očekávat, že budou mít očkovaní lidé výhody pro cesty do zahraničí.

Covid_19 ( 11. února 2021 16:39 )

toto nechápal ani ministr zdravotnictví Blatný, exministr Vojtěch mu to musel s exministrem Prymulou vysvětlovat, ale pochybuji, že se tím ministr Blatný řídí, když to nevymyslel on

2222 ( 11. února 2021 16:12 )

Do karantény musí. Na očkované se to vztahuje úplně stejně. Nikdo nezaručí, že není přenašečem viru!

Michal Snobl ( 11. února 2021 15:19 )

Doktore nato se jde zítra Bureš zeptat do Lán.
Prý si pravou ruku umeje.

doktormediciny ( 11. února 2021 14:48 )

Tak nejakm nevim...Kfdyz je nekdo ockovany, jestli tu nakazu muize prenasezu, nebo ne..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa