Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci po bouři prodloužili stav nouze do 14. února. Zase prošel návrh KSČM

Aktualizováno -
21. ledna 2021
19:40
Autor: simao, vei, ČTK - 
21. ledna 2021
05:30

Tohle Sněmovna ještě nezažila. Jednání o prodloužení nouzového stavu vždy doprovází bouřlivá debata, tentokrát se ale proměnila i ve fyzickou potyčku. To když nezařazený poslanec Lubomír Volný napadl předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD) kvůli výzvám, aby si nasadil roušku a mluvil k věci. Poslanci nakonec po více než 10hodinové debatě souhlasili, že nouzový stav prodlouží do 14. února. Tento termín požadovala KSČM. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:20
11. 2. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu přenosu z Poslanecké sněmovny věnovali. Blesk Zprávy sledují i další dění. Vše, co se týká reakcí a změn po konci nouzového stavu, najdete na našem webu. 

22:15
11. 2. 2021

Sněmovnou neprošel ani návrh lidovců, aby lidé v případě skončení nouzového stavu dodržovali všechna opatření k ochraně svého zdraví. 

„Lidem vzkazujete, chovejte se jako ta banda v Teplicích s Bendou a spol.,“ vytkl zejména poslancům hnutí ANO někdejší lidovecký předseda Marek Výborný. Po jeho slovech začala část poslanců v sále bouchat do lavic a bučet. 

 

22:09
11. 2. 2021

Konec nouzového stavu přinese podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) chaos a nedůvěru v politiku jako celek. 

„Jsem zvědav, jak to ODS, KDU-ČSL, Pirátská strana, nebo STAN vysvětlí svým hejtmanům,“ reagoval Hamáček na twitteru. 

22:05
11. 2. 2021

Pro prodloužení nouzového stavu hlasovalo 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Stejně co do počtu hlasů dopadlo rozhodování o návrhu lidovce Stanislava Juránka, aby kabinet mohl prodloužit nouzový stav o dva týdny.

Poslanci jednají kvůli pandemii covid 19 v polovičním počtu. 

22:03
11. 2. 2021
!

Pardubický kraj bude chtít po vládě nové vyhlášení nouzového stavu. 

Hejtmani vyzývají vládu na pátek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude postup proti pandemii covidu, když v neděli končí nouzový stav.

Sněmovna odmítla prodloužení nouzového stavu, Pardubický kraj bude žádat o vyhlášení nového. Kraje o tom chtějí jednat s vládou už v pátek. „Svoláme na pátek jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, která by měla schválit žádost vládě České republiky o vyhlášení nového nouzového stavu, jelikož stávající situace se liší od října loňského roku, kdy byl nouzový stav vyhlášen,“ uvedl hejtman Martin Netolický ČSSD.

 

 

21:57
11. 2. 2021
!

Poslanci neprodloužili nouzový stav ani o 14 dní do 28. února. 

Schválený nouzový stav tak skončí v České republice s nedělí. Zítra bude o situaci jednat vláda. 

21:55
11. 2. 2021
!

Poslanci neschválili prodloužení nouzového stavu na žádost vlády o 30 dní, tedy do 16. března.  Hlasují ale ještě o návrhu lidovce Stanislava Juránka, který chce nouzový stav prodloužit o 14 dní do 28. února. 

Pro bylo 48 poslanců, proti 49. 

21:49
11. 2. 2021

Poslanci se chystají hlasovat o prodloužení nouzového stavu. Diskuse trvala více než šest hodin. 

 

21:45
11. 2. 2021

Nouzový stav nepodpoří předseda poslaneckého klubu pirátské strany Jakub Michálek. Za Piráty navrhnul také usnesení. 

Strana navrhuje:

  • usnesení, aby PS konstatovala, že narozdíl od jarní vlny je současná pandemie nezvládnutá 
  • vládu, aby 16. 2. 2021 představila sněmovně úpravu zákona o pandemickém stavu
  • Vyzývá vládu k předložení plánu na návratu studentů do škol 
  • A ještě před ukončením nouzového stavu má vláda zajistit pro kraje součinnost i další plán. 
21:38
11. 2. 2021

Poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL navrhnul za koalici SPOLU sněmovně návrh usnesení, které by mělo být platné pro vládu v případě, že skončí platnost nouzového stavu. 

Koalice požaduje po vládě:

  • Funkční pandemický zákon
  • Aby prostřednictvím Ústředního krizového štábu spolupracovala s kraji
  • Bezodkladně činila navýšení počtu vakcín
  • Projednala návrh ministerstva školství na uvolnění školství, včetně očkování účitelů
  • Odpuštění odvodů pro podnikatele - tedy obnovila program Antivirus C

Poslední usnesení se týká především všech občanů:

  • Poslanecká sněmovna apeluje na občany ČR, aby i přes ukončení nouzového stavu dodržovali všechna opatření k ochraně zdraví

 

21:29
11. 2. 2021

Po všech přihlášených se nakonec ujal slova ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Prohlásil, že dnešek poslanci strávili smysluplně a znovu vyzval, aby všichni našli společnou cestu, a znovu požádal o prodloužení nouzového stavu. 

 

21:25
11. 2. 2021

Jako poslední se zatím do diskuse přihlásila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. 

„Nouzový stav možná ohlídá lidi na zastávkách, ale pokud to nepřijmou, tak je neuhlídáte, jak se chovají v práci, jak se chovají doma,“ vyčetla poslankyně vládě špatnou strategickou komunikaci. 

„Pouze 20% těch, kteří jsou dnes v nemocnicích, byly před tím na odběrech. To znamená, že 80% z těch, co je dnes v nemocnicích, se nenechalo před tím testovat,“ zmínila pár čísel poslankyně TOP 09. Připomněla také čerstvá data, podle kterých 45% lidí s příznaky odmítá být doma v karanténě. 

Za TOP 09 zopakovala, že strana je připravena v příštích dnech k jednáním. Vláda má prý ale zlepšit komunikaci a motivaci směrem k veřejnosti, aby přijala opatření za svá. 

 

 

21:09
11. 2. 2021

Poslanec a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek vyzývá politiky, aby nepřestávali v jednání, která dnes vedla vláda s opozičními politiky. 

„Nezapomínejte na hejtmany,“ řekl Juránek s tím, že se na něj dnes obrátil nový hejtman lidovec Jan Grolich. „Zkuste se domluvit a prodloužit nouzový stav o 14 dnů,“ napsal mu prý v sms zprávě hejtman. 

Lidovci přitom zatím drží postoj, že pro prodloužení nouzového stavu nebudou hlasovat. I přesto Juránek svého hejtmana vyslyšel. Podal proto procedurální návrh: „Navrhuji, aby prodloužení nouzového stavu nebylo o 30 dní, ale pouze do 28. února,“ přednesl Juránek ve svém emotivním projevu. 

Sám prý sice moc nevěří, že se nouzový stav prodlouží, chtěl ale podle svých slov vzbudit diskusi. „Jistě pochopíte, že budu hlasovat se svým klubem, ať se rozhodne jakkoliv. Berto to tak, že se taky v této věci sejdem,“ pokračoval ve svém vystoupení Juránek. 

Sám má prý z dnešního jednání radost. Protože dnešek svedl minimálně na dvě hodiny zástupce vlády a opozice k jednacímu stolu a vedli diskusi. Dokud se jedná, tak se nestřílí,“ je přesvědčený Juránek. 

Svou řeč zakončil slovy, že není smířlivý jen kvůli volbám. Na podzim už totiž nebude kandidovat. Hlas mu prý totiž odmítla dát jeho manželka. „A bez toho hlasu, já do žádných voleb nejdu,“  zakončil Juránek svou řeč směrem k poslancům. 

20:40
11. 2. 2021

Na Blatného hned reagoval poslanec Dominik Feri: 

„Znamená to, že Poslanecká sněmovna nemůže s těmi opatřeními nic dělat. Když se zabejčíte, tak s tím nic neuděláme,“ vysvětloval Feri Blatnému, proč se poslanci tolik točí okolo nouzového stavu. 

Místopředseda poslaneckého klubu také chtěl po ministrovi, aby řekl, zda má vláda připravený nějaký plán B. „Pane ministře, má vláda nějaký plán, co se stane v pondělí, když se neprodlouží nouzový stav. Máte přehled o tom, jaká opatření budou prodloužena dále, jaká nebudou prodloužena dále?,“ ptal se Feri. 

20:35
11. 2. 2021

Teprve podruhé a nezvykle velmi krátce vystoupil ve Sněmovně také ministr zdravotnictví Jan Blatný. Tentokrát si nebere slovo po několika vystoupeních poslanců a nevysvětluje, popřípadě neuvádí věci na pravou míru. 

Jeho příspěvek se týkal jen toho, proč se poslanci točí tolik okolo nouzového stavu. 

„Nechápu, proč je taková nedůvěra až odpor k nouzovému stavu. Nouzový stav je jen technikálie,“ podivoval se Blatný před poslanci. Na místě je podle něj diskuse, co se může dělat lépe, co se může nastavit jinak. 

„Nevím, proč je nouzový stav jak červený hadr. Když ho dáme pryč, tak se střelíme do nohy a to bude problém,“ dodal ministr. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
20:25
11. 2. 2021

Poslanec Dominik Ferik (TOP 09) chce nechat sportovat sportovce. Je rád, že se otevřou nejspíš knihovny alespoň přes výdejová okénka. 

Při jeho vystoupení s ním sehrála drobnou etudu ministryně financí Alena Schillerová. 

„Vy jste mi chyběl,“ pokřikovala vicepremiérka na nejmladšího z poslanců cestou okolo řečnického pultu. 

„Já vás mám hrozně rád,“ žertoval Feri s ministryní. 

„Jsem rád, že jste se vrátila,“ dodal, než jejich výměnu ukončil a vrátil se zpět k debatě předseda Sněmovny Radek Vondráček. 

„To, co se stane, a že se to asi stane, tak to jde jen a jen za premiérem,“ varoval Feri, že TOP 09 nepodpoří prodloužení nouzového stavu. 

„Najednou se z toho premiéra, který se prsil před vlajkou, stal srab. To, kam se to dostalo, to, že se vedou frustrující jednání s opozicí, která se vlamovala do dveří, a že jste naštvali komunisty, tak to je důsledek toho, jak jste na to kašlali,“ zakončil Feri. 

19:35
11. 2. 2021

Ve Sněmovně mluví nezařazený poslanec Lubomír Volný. K pultíku přišel opět bez roušky. Předseda Sněmovny Radek Vondráček ho vyzval, ať si roušku nasadí. Poslanec to odmítl, dostal od Vondráčka proto výtku. 

„Mám pro vás špatnou zprávu. My jsme se na grémiu dohodli, že vás budeme ignorovat. Takže to po vás pak vydezinfikujeme,“ reagoval Vondráček. A nechal Volného mluvit.  

„Jsem rád, že jste pochopili, že jsem v právu,“ reagoval před svým vystoupením Volný. 

19:27
11. 2. 2021

„Školy mohou zůstat zavřené i bez nouzového stavu. Cestou k otevření škol je testování, zrušení nouzového stavu neznamená otevření škol, ale jeho oddálení,“ řekl ve Sněmovně ministr školství Robert Plaga.  

Ministr hájil ve Sněmovně, proč stále nedošlo k otevření škol. „Nedošlo k žádnému podraz, ale situace se začala vyvíjet jinak, a proto nedošlo k návratu maturantů, deváťáků,“ priority o návratu do škol má ministerstvo podle Plagy stanovené od 30. 10. 

„Ten výpadek je dlouhý a každý z nás by chtěl, aby děti byly zpět,“ řekl Plaga před poslanci. Všichni prý mají podobné podmínky a přání. 

„Návrat do škol celou dobu je priorita,“ dodal Plaga a přidal výčet opatření, která ve školství platí. „Epidemická situace není dobrá. Stejně jako jsou pochybení na straně vlády, jsou pochybení na každém z nás,“ dodal ministr školství. 

 

19:23
11. 2. 2021

„Komunistická strana by nikdy neohrožovala životy a zdraví občanů České republiky,“ řekl ve Sněmovně předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Po zralé úvaze jsme se rozhodli, že už nebudem prodlužovat nouzový stav. Bereme na vědomí, že vláda předložila žádost o prodloužení nouzového stavu, ale chceme, aby Sněmovna uložila vládě zavázat se k předložení několika kroků,“ nastínil Vojtěch Filip podmínky, za které by mohla jeho strana nakonec hlasovat pro prodloužení nouzového stavu.   

Jako první úkol chtějí komunisté po vládě předložit pandemický plán. Druhý zákon o bezpečnosti. Třetí bod, který chtějí komunisté splnit, je seznam pokynů pro hygieniky, které mohou sami činit. Ministr obrany má projednat s náčelníkem generálního štábu podmínky, za jakých může ponechat vojáky v ústavech sociální péče. Ministra vnitra pak vyzval, aby zajistil fungování integrovaného záchranného systému včetně policie v čase bez nouzového stavu. 

„Rád bych ale ten tlak, který teď jako poslanecká sněmovna vytváříme na vládu, budou více plnit tyto věci a občané akceptovat opatření,“ dodal Vojtěch Filip. 

 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a šéf komunistů Vojtěch Filip na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
19:08
11. 2. 2021

Slova se ujala ministryně financí Alena Schillerová. 

„Jsme v jakési formě válečného stavu, o tom horším, že je to ve stavu s neviditelným nepřítelem,“ začala své vystoupení. 

Od pondělí se podle Schillerové změní to, že se otevřou maloobchodní prodejny, otevřou se služby a skončí zákaz nočního vycházení. 

„Nemoc beru jako lekci pokory. Ale tu pokoru jsem tu dnes neslyšela,“ pustila se do vystupujících vicepremiérka. 

„Slyšela jsem obrovské vystoupení plné patosu, prázdných slov, plné gest, jak jsme připraveni. Má to ale jednu vadu. Vy jste nikdy nebyli v té situaci,“ dodala s tím, že přirovnávání k situaci v Rakousku nebo Německu je složité, protože tam nikdo není. „To jsou pro mě takové trochu prázdné řeči,“ dodala. 

„Teď už mi rozum zůstává stát. My tady hrajem o zdraví lidí, o zdraví našich spoluobčanů,“ odmítla Schillerová politizaci projednávání nouzového stavu. Sama prý neslyšela žádné konkrétní návhry na řešení. 

S nouzovým stavem podle Schillerové končí kompenzační bonus. Než se zákon projedná, bude to podle Schillerové nějakou dobu trvat. „Svážu to se zákonem o státním rozpočtu,“ apelovala. 

„Vy teď zaslepení, protože už vedete volební kampaň chcete vzít obrovskou pravomoc této vládě,“ kritizovala opozici. 

„Chtěla bych říct opozici, aniž bych vyhrožovala, že jde do obrovského rizika a vydává se na cestu, ze které není návratu,“ dodala Alena Schillerová. 

 

18:55
11. 2. 2021

„My ten plán máme, ale k tomu jste neustále skeptiční a hluší,“ zmínila Pekarová Adamová několik předložených návrhů, se kterými přišli členové Anticovid týmu, který dala dohromady koalice SPOLU. 

Vládě Pekarová tak jako většina dalších vyčetla také její špatnou komunikaci i to, že dochází k rozkladu ministerstva zdravotnictví. „Odcházejí vám odborníci. Už s vámi nechtějí nic mít,“ řekla ve svém projevu. 

Náčelník generálního štábu může na žádost měst a obcí uvolnit vojáky na pomoc. Odmítla Pekarová Adamová argument, že by byla bez nouzového stavu omezená možnost využívat pomoci armády. 

Co by naopak podle Pekarové Adamové nemohlo platit, je omezení nočního vycházení. V závěru svého vystoupení vyzvala šéfka TOP 09 vládu, aby pokračovala jednání a komunikace. „Pojďme se neustále neupínat na nouzový stav, ale na řešení,“ dodala. 

 

18:36
11. 2. 2021

Ani dnes nebyl podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové od vlády představený plán, co hodlá dál dělat. 

„Před krajskými volbami jste dali životy a zdraví lidí všanc. Dali jste je všanc za své volební zisky,“ nešetří vládu Pekarová Adamová. 

Pekarová kritizovala vládu také za to, že v září slíbila předložení krizového zákona, aby nebylo nutné neustále prodlužovat nouzový stav. „Od září ho neschválila ani vláda,“ dodala. 

Ministr zdravotnictví Jana Blatný dnes ve Sněmovně přislíbil, že by zákon mohl být na stole do 14 dní. 

 

18:29
11. 2. 2021

„Máme 336 dní od vyhlášení prvního nouzového stavu. To co je teď okolo nás, je výsledek této vlády. Neházejte teď odpovědnost uměle na opozici. Skutečně máte pocit, že ta situace okolo nás je uspokojivá?!“ ohradil se šéf STAN Vít Rakušan. 

O schůzce s premiérem řekl, že přišla pozvánka od Andreje Babiše jen hodinu před jejím konáním. „Nevěděli jsem formát ani agendu,“ pokračoval Rakušan v kritice premiéra, který podle něj přiznal, že neviděl důvod do té doby jednat s opozicí, protože se opíral o hlasy komunistů . 

„Vláda nás staví před falešné dilema. Buď podpoříte nouzový stav, nebo se budou dít hrozné věci,“ odmítl chování vlády Rakušan. 

Za hnutí STAN pak Rakušan představil návrhy, které prosazují. Patří mezi ně umožnit fungování škol. „Začněme tu pandemickou krizi řešit lokálně. Dejme pravomoc lidem, kteří do těch problémů a regionů skutečně vidí,“ vyzval Rakušan. 

Vláda má dát lidem naději a podmínky, aby se nebáli o svou existenci nebo hlásit kontakty. 

Hamáčka vyzval Rakušan k jednání, jak v případě neprodloužení nouzového stavu krajům pomoc metodicky i finančně a materiálně pomoci. „Pojďme se spolu začít bavit jinak,“ vyzval vládu Rakušan, který doufá, že dnešní schůzka s premiérem nebyla poslední jen proto, že opozice nepodpořila prodloužení nouzového stavu. „Vy jste tím chaosem a hluchotou nevzbudili motivaci u lidí,“ uzavřel své vystoupení Vít Rakušan. 

Na závěr ještě požádal, aby Sněmovna odhlasovala možnost jednání a hlasování poslanců také po 19. hodině. Řada poslanců tou dobou nebyla v jednacím sále. Předsedající schůze Vojtěch Pikal tak musel s hlasování vyčkat. 

Nakonec si poslanci jednání o zákonech i po 19. hodině odhlasovali. 

17:57
11. 2. 2021

Emotivní projev ministra kultury Lubomíra Zaorálka, ve kterém zazněla i vulgarita, nadzvedl ze židle šéfku Top 09 Markétu Pekarovou Adamoou. „Vy jste, pane ministře, součástí neschopné vlády a vedete to tak, že na koronavirus zemřelo 17772 lidí,“ vzkázala mu přes twitter.

17:43
11. 2. 2021

Za prodloužení nouzového stavu se po hejtmanech ODS a STAN postavil i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „To, že to vláda řídí diletantsky, není důvod pro jeho zrušení. Jakákoli jiná varianta je horší řešení. Jestli se neprodlouží, tak si asi v pondělí beru do práce spacák,“ napsal Grolich na twitteru.

17:30
11. 2. 2021

„Vy máte s komunisty většinu. Ptejte se jich, čím jste je zklamali, že vám odmítají ty hlasy dát. A to je to samé, čím jste zklamali i opozici,“ zakončil své vystoupení Válek.  

17:27
11. 2. 2021

„Já vás mám rád, pane ministře. A jestli vám to pomůže, tak vás i obejmu,“ začal své vystoupení předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek. 

„Je ale neprostá lež! Lež! - že bychom se bavili, nebo nebavili o schválení nouzového stavu,“ rozkřičel se ale následně do mikrofonu. Ohradil se tak proti Lubomíru Zaorálkovi.  „Rozčílil jsem se stejně jako pan ministr Zaorálek,“ uklidňoval pak situaci. 

Zaorálek totiž ve svém vystoupení kritizoval sloval Tomia Okamury, který tvrdil, že opozice chtěla, aby bylo schváleno prodloužení nouzového stavu hlasy všech, tedy i SPD, která to odmítla. 

 

17:21
11. 2. 2021

Zaorálek se nechal unést, mluvil sprostě. 

„Ty lidi na jipkách, jak se ty křivky budou zvyšovat, půjdou na vaše hlavy,“ řekl v emotivním projevu na adresu předsedů opozičních stran ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

Rozčiloval se, že všichni hrají v předvolební kampani o politické body. „Možná brzdíme málo, ale kdybychom to pustili, tak to vyletí. To je opozice, která ztratila mou důvěru. Já tu snad nechám hlasovat o nedůvěře opozici. Vy tu hrajete o body,“ hřímal na poslance Zaorálek. 

„My to děláme proto, že nechceme mít, doprdele, ty lidi na jednotce intenzivní péče,“ rozohnil se Zaorálek. Předsedající schůze ho okřikl, aby se takto nevyjadřoval. 

„Jestli se budete takto se chovat, tak je to především příležitost, jak umřít. Vám říkám že tady vaše jména budu připomínat každých 14 dní. Vyzývám vás, abyste se probrali, abychom zabránili nejhoršímu,“ zakončil Zaorálek.   

17:14
11. 2. 2021

Po hejtmanech za ODS vydali dnes své prohlášení také ostatní šéfové krajů včele s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckou. Kraje, za které mluví, se prý připravují na vyhlášení stavu nebezpečí. Budou k tomu nabádat prý i ostatní kraje. Odpoledne se má mimořádně konat videokonfererence Asociace krajů. 

Společné prohlášení hejtmanů a primátora:

Jako hejtmani a primátor připravujeme vyhlášení stavu nebezpečí na území zmiňovaných krajů pro případ neprodloužení nouzového stavu po 14.2.2021. Stejný postup budeme navrhovat i ostatním krajům na dnešním online mimořádném jednání v rámci Asociace krajů ČR. Tento nástroj krizového řízení je slabší právní oporou pro zavádění krizových opatření, než je nouzový stav. Je to ale příležitost k posouzení smysluplnosti dosavadních opatření.Apelujeme proto na vládu ČR, která je za současný stav země zodpovědná, a na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, která dnes bude prodloužení nouzového stavu projednávat, aby v případě neprodloužení nouzového stavu umožnily zajistit jiný způsob podpory nemocnic ze strany Armády ČR, zapojení složek Integrovaného záchranného systému do činností spojených s ochranou před koronavirem a sdělily krajům, jaká opatření a omezení přijme ministerstvo zdravotnictví od pondělí 15. února 2021 k tomu, aby bylo omezeno šíření koronaviru a jeho mutací, které se v současné době vyskytují na území celé České republiky. Rádi bychom také upozornili na fakt, že pro podnikatele a živnostníky, jejichž podnikání je doposud omezeno na základě rozhodnutí vlády o nouzovém stavu, toto omezení skončí. V případě nemoci nebudou již mít nárok na poskytování finančních kompenzací, které jim za nouzového stavu doposud příslušely.Žádáme vládu České republiky, poslankyně a poslance Parlamentu České republiky, aby v případě, že nebude prodloužen nouzový stav, pomohli krajům najít řešení v současné složité situaci, ve které v příštích dnech reálně hrozí další zhoršení epidemiologického stavu. Kraje jsou znovu připraveny aktivně spolupracovat s vládou a Poslaneckou sněmovnou za předpokladu zajištění financování opatření potřebných ke zvládnutí této mimořádné situace.

Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje

Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje

Zdeněk Hřib, primátor Hlavního města Prahy

17:03
11. 2. 2021

Do diskuse jsou přihlášeni po Janě Černochové nezařazení poslanci Marian Bojko a Lubomír Volný. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) je nedávno nechal vyvést z jednacího sálu, protože si odmítli nasadit mezi poslanci roušku. 

Volný neměl roušku v jednacím sále ani dnes. Grémium Sněmovny se podle jejího předsedy rozhodlo, toto jednání ignorovat. 

„Co jsem tam byl, tak nebyl v sále. Jinak je to na předsedajícím. Nicméně grémium Poslanecké sněmovny se shodlo na tom, že je vhodnější pana Volného dále nezviditelňovat a ignorovat ho. Za přestupek nenošení roušky uloží následně sankci příslušný správní orgán,“ reagoval pro Blesk Zprávy Radek Vondráček. 

Sněmovna o nouzovém stavu: Nezařazený poslanec Lubomír Volný opět bez roušky (11.2.2021)
16:56
11. 2. 2021

Chybějící šéfové. 

Tři poslanci - předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf lidovců Marian Jurečka a předseda hnutí STAN Vít Rakušan byli přihlášeni do diskuse s přednostním právem. 

O slovo ale zatím přišli, nebyli totiž při vyvolávání v jednacím sále. 

Slovo tak dostala místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová. Věnuje se především situaci ve škoství. 

Požaduje po vládě vypracovat, popřípadě předložit strategii uvolňování opatření ve školách. Neprodleně požaduje vpuštění žáků 9. tříd do škol, „ale také žáků třetích tříd,“ apelovala na vládu Černochová. 

 

16:52
11. 2. 2021

„Každý další týden amaterské improvizace může stát lidské životy. A my to chceme změnit,“ řekl ve Sněmovně další z řečníků, předseda ODS Petr Fiala. Těsně před tím opět představil šest bodů, které prosazuje koalice SPOLU. 

„Navrhuji, abychom místo prodlužování nouzového stavu jednali o nahrazení nouzového stavu účinnými opatřeními. Je dnes čtvrtek, nouzový stav končí v neděli, tak můžeme jednat dál,“ dodal Fiala, jehož strana je prý k takovým jednáním připravena. 

 

Jednání Sněmovny o nouzovém stavu: Petr Fiala (ODS) (9.12.2020)
16:47
11. 2. 2021

Pokud by vláda znovu vyhlásila v pondělí nouzový stav, je komunistický poslanec Zdeněk Ondráček  připravený na ministry podat trestní oznámení pro zneužití pravomocí úřední osoby, řekl to na závěr svého vystoupení ve Sněmovně.

16:36
11. 2. 2021

Generál Petr Pavel je debatou ve Sněmovně o prodloužení nouzového stavu znechucený. Poslance a vládu vyzývá k dohodě. 

„Každá krize je malá válka a teď to vypadá na nejtěžší situaci od jejího počátku. Máme 17 tisíc mrtvých, tisíce lidí v zaplněných nemocnicích a hrozbu ještě většího chaosu. Dění ve sněmovně sleduji se znechucením. Vláda s opozicí se musí dohodnout. To je smyslem politiky!“ řekl Blesk Zprávám. 

16:30
11. 2. 2021

Konec nouzového stavu může mimo jiné znamenat reakci zahraničí, co se týče režimu cestování. Česká republika by tím vyslala signál, že na kontrolu koronavirové pandemie rezignovala, odhaduje možný vývoj ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

„Samozřejmě konec nouzového stavu může mimo jiné znamenat reakci v zahraničí, co se týká režimu cestování. Vyšleme tím signál, že jsme na kontrolu pandemie v naší zemi rezignovali. Platí to zejména u Německa, které již pravidla zpřísnilo, a možnost, že přijme další omezení, pokud by například došlo k rozvolnění protiepidemických opatření u nás, by se tak pouze zvýšila,“ uvedl ministr. 

Německo na rozhodnutí české Sněmovny o prodloužení nouzového stavu nečekalo a už varovalo, že se připravuje na zpřísněný režim na hranicích. 

Označí zřejmě  příhraniční regiony v České republice jako oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací. Ve čtvrtek to řekl listu Süddeutsche Zeitung německý ministr vnitra Horst Seehofer s tím, že to umožní obnovení hraničních kontrol. Seehofer uvedl, že o přísnější hodnocení Česka požádalo Sasko s Bavorskem a že kancléřka Angela Merkelová s tím souhlasí.

AHel ( 12. února 2021 17:17 )

Za mě je covid průšvih, okolo mě umírají lidé a nejsou to vždy 80 +. Kdybych mohla, tak bych se odstěhovala někam na samotu s rodinou. Považuji politiky za ubožáky, kteří se nedovedou domluvit. POkud je průšvih v nemocnicích a nestíhá se, tak zdravý selský rozum velí, přitvrdit. Prostě chodit na 100 metrů od domova, z covidu se nedostaneme. Když mi někdo z mých přátel řekne, že ho rouška omezuje na jeho právech, tak bych mu dala pár facek. jen ***m vadí základní ochrana. Je slyšet, jak hospodští jsou na mezině, nebo herci...a ty kteří jsou nejvíce postiženi mlčí...průvodci a průvodkyně od cestovek. Prostě trochu škudlí, či se rekva­lifi­kují­....ma­jí můj obdiv. Z takového Polraicha se mi zvedá žaludek. Je mi smutno.

stoura ( 22. ledna 2021 11:36 )

Hlavně z toho Kalouska nedělejte světce!!

serunavas ( 22. ledna 2021 09:46 )

Bleskžumpa plná sra ček s placeným provo­katé­rem___­______­______­______­______­______­___

verka1 ( 21. ledna 2021 21:36 )

Stbaci pořád živý a udávají.

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 21:33 )

Je to účel. Oni potřebují hloupé voliče a ne vzdělané lidi, kteří se jich štítí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa